Tid: Lørdag 2. september kl 13.00 – 14.30

Sted: Kulturstuå på Batnfjordsøra, Gjemnes, Dyregod-dagane

Møre og Romsdal Bondelag inviterer til fagseminar under Dyregod dagane i Gjemnes. Arrangementet er i samarbeid med Landbruk Nordvest, NORSØK på Tingvoll og begge faglaga.

Gratis deltakelse. Ingen påmelding og fri adgang til seminaret fra messeområdet.

 

Program:

Historien om hvordan godt bondesamhold ga god dyrehelse v/Liv Sølverød, leder av TINE Mastittlaboratoriet

Gjennom langsiktig og målrettet samhandling mellom bønder, bøndenes organisasjoner og myndigheter er Norge i verdenstoppen i dyrehelse. Hva har vi gjort bedre enn andre? Og hvordan sikrer vi fortsatt god dyrehelse?

Liv Sølverød er leder for Tine mastittlaboratoriet i Molde, som høster stor anerkjennelse blant internasjonale fagmiljøer for sitt systematiske sykdomsforebyggende arbeid.

- Hva er din bakgrunn?

- Jeg er veterinær og er oppvokst i Porsgrunn. Før jeg begynte på Mastittlaboratoriet var jeg dyrlege på Smøla.

- Hvilke ambisjoner har du på vegne av norsk landbruk?

- Landbruket må evne å produsere mat til egen befolkning. Matberedskapen er svært viktig. Dette må gjøres på effektiv måte. Helt avgjørende er kunnskapen om husdyrhold, fôrproduksjon og dyrehelse.

- Og hva er ditt viktigste bidrag?

- Min oppgave er å bidra til å holde de friske dyra friske, sånn at de kan produsere produkter av høy kvalitet.

 

Er myra klimaversting? v/Gunn Randi Fossland, rådgiver i Landbruk Nordvest

Forskere har beregnet seg fram til en vesentlig klimagevinst ved å forby nydyrking av myr. Er dette riktig? Som en del av enigheten mellom H, Frp, KrF og V ba Stortinget regjeringen om å fremme forslag om forbud mot nydyrking av myr, som nå er til høring. I Møre og Romsdal er det kun snakk om noen få dekar årlig samtidig som et slikt forbud vil ramme enkelte produksjonsmiljøer og enkeltbønder urimelig hardt.

Gunn Randi Fossland er rådgiver for grønnsaksprodusentene på Smøla og har engasjert seg i myrdyrkingssaken.

- Hva er din bakgrunn?

- Jeg er utdannet ved Norges Landbrukshøgskole på Ås med hovedfag i plantekultur, og har arbeidet i Landbruk Nordvest i mange år med ansvar for rådgiving i grønnsaker, samt å være primærrådgiver i grovfôr i kommunene Aure, Halsa, Smøla og Kristiansund. Har også jobbet i 10 år på landbrukskontoret på Tustna - seinere i Aure, samt at jeg har forpaktet hjemgården i 2 år.

- Hvilke ambisjoner har du på vegne av norsk landbruk?

- Norsk mat av god kvalitet produsert på en bra måte til norske forbrukere.

- Og hva er ditt viktigste bidrag?

- Å være positiv og bidra så godt jeg kan til å løse faglige utfordringer som gardbrukerne i området har, ikke nødvendigvis ved å "sitte med" svara sjøl, men bruke mitt faglige nettverk til beste for våre medlemmer.

 

Økt bruk av gardsvarme i Møre og Romsdal v/Ingvar Kvande, forsker ved NORSØK

Er verdiskaping på egne ressurser noe for deg? Gardsvarmeanlegg er i hovedsak basert på ved, flis og/eller biogass. Kartleggingsarbeid viser at slike anlegg er lønnsomme og at brukerne er fornøyde. Potensialet for produksjon av bioenergi i Møre og Romsdal er stor, men utbyggingstakta er lav sammenlignet med andre fylker.

Ingvar Kvande er blant landets fremste eksperter på bruk av fornybar energi. Gjennom sitt arbeid som forsker ved NORSØK og prosjektleder ved Tingvoll sol- og bioenergisenter har han høstet grunnleggende erfaring med biogass, flisfyring, solvarme og solstrøm.

- Hva er din bakgrunn?

- Jeg er oppvokst på Halsa på Nordmøre og har doktorgrad i kjemisk prosessteknologi fra NTNU i Trondheim. Er ansatt i NORSØK og har siden 2011 arbeidet med forskning og utvikling innen fornybar energi, og spesielt biogass og flisfyring. Jeg er daglig leder ved Tingvoll sol- og bioenergisenter og jobber også som rådgiver og formidler.

- Hvilke ambisjoner har du på vegne av norsk landbruk?

- Min ambisjon er å bidra til i større grad å utnytte egne ressurser til produksjon av fornybar energi og resirkulering av næringsstoffer, både til egen bruk og andres.

- Og hva er ditt viktigste bidrag?

- Å ha oversikt over teknologi, muligheter og priser, og jobbe i grensesnittet mellom FoU-aktører, utdanning, rådgivere, interesseorganisasjoner, leverandører og offentlige myndigheter for å finne gode løsninger.