Miljø og klima

  • Tips en venn om denne siden

Kulturlandskap Tretten

Norsk landbruk er basert på miljøvennlig utnyttelse av naturressurser. Matproduksjon innen naturens tålegrenser er en forutsetning for det familieeide landbruket som drives i generasjonsperspektiv.

All matproduksjon medfører klimaavtrykk, av husdyr som fordøyer maten sin og fra jorda som danner lystgass når den dyrkes. Siden 1990 har jordbruket redusert egne klimagassutslipp med 4,2 prosent. Vi vil aldri kunne produsere mat uten klimagassutslipp, men vi kan gjøre norsk landbruk enda mer klimasmart. Sammen med resten av norsk landbruk er vi derfor i gang med å opprette et klimarådgivningstilbud for bonden og et nytt system for dokumentasjon av utslipp og klimatiltak på gårdsnivå.

Vi vil aldri kunne produsere mat uten klimagassutslipp, men vi kan gjøre norsk landbruk enda mer klimasmart.

Dyrking av matjord kan også medfører avrenning av næringsstoffer i nærliggende elver og bekker som kan forurense vannmiljøet. Vi har klart å redusere avrenningen fra jordbruket. Bruk av plantevernmidler skal også skje i begrenset omfang og krever at gårdbruker er sertifisert.

Norskandelen i fôret som benyttes i norsk landbruk er i dag om lag 75 prosent, Norges Bondelag har som mål at denne skal øke til 85 prosent innen 2025. En høy norskandel gir både god sporbarhet til hvordan maten vår lages og god ressursutnyttelse i norsk landbruk. Importerte fôrråvarer må være bærekraftsertifisert og GMO-frie. Gårdens ressurser kan også brukes til å produsere fornybar energi som kan erstatte fossil energibruk, for eksempel gjennom bruk av tømmer til biodrivstoff eller husdyrgjødsel til produksjon av biogass.

Norge Bondelag mener:

  • Norskandelen i fôret må økes til 85 prosent innen 2025.
  • Klimarådgivning på hvert enkelt gårdsnivå og dokumentasjon av klimakutt er landbruksnæringens viktigste løsning i klimakampen.
  • Det bør opprettes en fondsordning for klimainvesteringer i jordbruket som gir skattefordel ved utvalgte klimainvesteringer i gårdsdriften.
  • Norsk landbruk må bli fossilfritt innen 2030.

Relaterte artikler

Trygve Slagsvold Vedum

Sp satser på trygg mat, dyrehelse og beredskap

Publisert 

Egen satsing på antibiotikaresistens, veterinærløft og beredskapslager for mat- og såkorn er blant de prioriterte tiltakene i Senterpartiets alternative budsjett for 2019. – Viktig satsing på fellesgoder som vi lett kan ta for gitt, mener Per Skorge, generalsekretær i Bondelaget.

Lars Petter Bartnes

Stortinget vedtok krisepakken

Publisert 

I dag vedtok Stortinget krisepakken som regjeringa og jordbrukets organisasjoner forhandlet fram i august.

Statsminister Erna Solberg og ku

Erna Solberg avviser kjøttkutt

Publisert 

I forslag til statsbudsjett for 2019 presenterer regjeringa mulige tiltak for å kutte norske klimagassutslipp som innebærer å fjerne 1 av 5 kyr fra norske beiter. I dag avviste statsminister Erna Solberg at dette forslaget var regjeringas politikk.

Drøftet budsjettforslag med statsministeren

Publisert 

I dag møtte Norges Bondelag i regjeringas kontaktutvalg for å drøfte forslaget til statsbudsjett for 2019. Tørke, klima og jordvern var overskriftene fra Bondelaget.

Nestleder i Bondelaget, Bjørn Gimming, innleder på WTO Public Forum, oktober 2018.

- WTO-reglar må ikkje hindre nasjonal matproduksjon

Publisert 

- Parisavtala slår fast at kutt i klimagassar ikkje skal gå ut over matproduksjonen. På same måte kan vi ikkje godta at handelsreglar undergrev matproduksjon til eigne forbrukarar. Det slo nestleiar Bjørn Gimming fast på eit møte arrangert av Norges Bondelag under WTOs offentlege forum i Geneve.

Fra venstre: Una Aina Bastholm (MdG), Bernhard Stormyr (Yara International), Hanne Maren Blåfjelldal (Frp)

Åpner for etablering av beredskapslager for såkorn

Publisert 

- I lys av sommerens tørke bør vi vurdere behovet for beredskapslagring av såkorn, sa Hanne Maren Blåfjelldal, statssekretær i Landbruks- og matdepartementet, under et frokostseminar om matsikkerhet og klima.

Rob Bailey, forskningsdirektør i Chatham House

Slår alarm om sårbar matforsyning

Publisert 

- Verdens matsikkerhet er ikke robust nok til å møte større kriser, slo Rob Bailey, forskningsdirektør i Chatham House, fast da han 24. august gjestet et seminar om klima og matproduksjon på Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet.

Lars Petter Bartnes

Jordbruket vil forhandle om klimaavtale

Publisert 

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag vil gå inn i forhandlinger med regjeringa om en frivillig klimaavtale for jordbruket. Dette framkommer i et felles brev fra organisasjonene.

Bjørn Gimming, 1. nestleder i Norges Bondelag

Ingen plantevernfunn i norsk mat

Publisert 

Det er ingen funn av plantevernmidler over grenseverdi i norsk mat i 2017. Dette fastslår Mattilsynet i sin årlige rapport om plantevernrester i mat.

Frokostseminar om Klimasmart Landbruk, 18. juni

Status og fremdrift for Klimasmart Landbruk

Publisert 

Klimasmart Landbruk er næringas viktigste fellessatsing for å redusere klimaavtrykket på norske gårdsbruk. Se opptak fra frokostseminar for å lære mer om prosjektet og videre arbeid fremover.

Bjørn Gimming på WFO-møte i Moskva, mai 2018

Fortalde verdas bønder om norsk klimapolitikk

Publisert 

Interessa var stor då nestleiar Bjørn Gimming i Norges Bondelag fortalde verdas bønder om prosjektet klimasmart landbruk. Gimming heldt innlegget i eit møte om klima og landbruk på generalforsamlinga til World Farmers`Organisation (WFO) i Moskva sist veke.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
22
april

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte

Landbrukets hus
Tirsdag
26
mai

Styremøte i BS (telefonstyremøte)

Landbrukets hus

Våre samarbeidspartnere