Den norske bonden er stolt over å gi deg melk, mel, egg, epler, potet og mye annet av det du setter på bordet ditt hver eneste dag. Men norskprodusert mat er mer enn mat. Det er også et bidrag til landets beredskap og matsikkerhet. Det er et bidrag til matkultur, til å holde hele landet levende, og til at norske bønder forblir ledende i innovasjon og bruk av teknologi. Det er bra både for maten som produseres og for jorda vi skal leve av.

98 prosent av våre bønder sier de er stolte over å være bonde – vi tør derfor å påstå at vi har verdens stolteste bønder!
Bondeundersøkelsen 2025

Her kan du bli bedre kjent med hvorfor vi sier at norskprodusert mat er mer enn mat. 

 

Bonden sikrer matsikkerhet og beredskap

I Norge er vi vant til å ha tilgang på den maten vi ønsker å spise – men hva skjer hvis vi plutselig ikke får importert maten vi er vant til?

Verden er uforutsigbar. Nå ser vi at kriser, krig og klimaendringer gjør at vi ikke kan ta matforsyningen for gitt. Vi må være forberedt, og derfor er det er viktigere enn noen gang å ha beredskap for å sikre at vi har nok mat til egen befolkning. Over 98 prosent av Bondelagets medlemmer mener landbruket kan bidra til å styrke Norges beredskap, og norske bønder melder seg til tjeneste!  

Norge er et land med tøft klima og kort vekstsesong. Norske bønder holder hjulene i gang og går på jobb hver dag for å sikre at vi har mat i morgen. Vi gjør det vi kan for å møte målet om 50 prosent selvforsyning – for tryggheten til hele landet.

Matsikkerhet er ikke bare en teori – det er melk i glasset, brød på bordet og poteter til middag. Nettopp derfor mener over 83 prosent av våre medlemmer at landbrukets viktigste samfunnsbidrag, utover å produsere mat, er å bidra til matsikkerhet. For jo mer mat vi kan produsere her hjemme, desto tryggere står vi i møte med en usikker verden.   

 

Landbruket holder liv i hele Norge – uten bønder, ingen bygder

Norge er mer enn byene våre. Landbruket handler om å ta i bruk ressursene vi har. Foruten folk, er jorda vår kanskje Norges aller viktigste ressurs.

Landbruket skaper arbeidsplasser langt utover gårdsdrifta: slakterier, meierier, transport, utstyrsleverandører, men også regnskapsførere, barnehageplasser og helsestell. Vi er grunnlaget for både matbutikken og frisøren der folk bor. Kulturlandskapet gror igjen uten beitende dyr, og livsgrunnlaget forsvinner.

Matjorda må brukes der den finnes – fra til Finnmark i nord. Hvis vi ikke bruker den, mister vi den. Jorda må dyrkes og brukes, slik generasjoner av bønder har gjort før oss.

«Jeg er stolt over at jeg lager lokale og bærekraftige ressurser, og at jeg skaper arbeidsplasser i heimkommunen min»
- Sitat fra den store Bondeundersøkelsen 2025.

Vi skaper liv, og sørger for at det er folk og produksjon i hele landet. Derfor ønsker 3 av 4 bønder flere aktive bondekollegaer i nærområde – nettopp for å sikre at vi opprettholder levende bygder over hele landet fra sør til nord, og vest til øst. Det er ikke mer komplisert enn det. 

 

Bondetech – innovasjon starter i fjøset og på jordet

Det trengs mer enn en bonde for å lage mat. Norsk landbruk er i dag en høyteknologisk næring i stadig utvikling.

Traktorene som ruller over jordene, er rene datamaskiner. Melkeroboter gjør at kyrne kan melkes når de vil og sensorer overvåker dyrehelsa døgnet rundt. Kunstig intelligens gjør at vi bruker kun den mengden gjødsel plantene trenger. Teknologien gjør bondens hverdag mer effektiv, gir bedre dyrevelferd og sikrer bærekraftig drift.

«Eg er stolt over at dyra mine får individuell omsorg og særs godt stell, og det igjen fører til ein høy produksjon»
- Sitat fra Den store Bondeundersøkelsen 2025.

Norske bønder er blant de mest effektive i verden – ikke fordi vi har det lett, men fordi vi tenker nytt. I bunnen ligger alltid forståelse av jorda, agronomi og dyrevelferd. Når bønder og teknologer jobber sammen, finner vi stadig smartere måter å produsere trygg og sunn mat på.

«Eg er stolt over at eg produsere 200 000 liter melkekartonger hvert år som står på frokostbord i hele Norge»
- Sitat fra Den store Bondeundersøkelsen 2025.

Gjennom generasjoner har norske bønder utviklet kunnskap om jorda, dyra og driften – en arv som nå forsterkes med teknologi. Fremtidens matproduksjon formes nå – og norske bønder er i førersetet.

 

Landbruket dyrker framtida!

Et land som vil ha en trygg framtid, må også ha et sterkt landbruk. Vi kan importere mye, men aldri tryggheten ved å vite at vi kan brødfø oss selv.

«Det som gjør meg stoltest, er at jeg har verdens viktigste jobb. Alle i hele verden er avhengig av bønder hver eneste dag, for å sikre seg og sine sitt daglige brød» 
- Sitat fra Den store Bondeundersøkelsen 2025.

Verden er blitt mer uforutsigbar. Kriser, handelskonflikter og usikre forsyningskjeder gjør matsikkerhet til en del av beredskapen vår. Norsk landbruk handler ikke bare om mat – det handler om frihet. Når vi produserer maten vår her hjemme, står vi sterkere sammen, uansett hva som skjer ute i verden. Ikke rart at 50 prosent av våre medlemmer ønsker å øke produksjonen på gården sin – vi vet hvor viktig jobben vår er.

Samtidig er norsk landbruk i stadig utvikling. Ny teknologi gjør gårdsdriften smartere, mer effektiv og mer bærekraftig. Men bøndenes viktigste oppdrag har alltid vært det samme: Å ta vare på jorda, dyra og naturen, slik at den kan gi oss mat – ikke bare i dag, men også i framtida.

Derfor er bonde et framtidsyrke. Ifølge World Economic Forum er landbruket et av de områdene som trenger flest arbeidere globalt de neste fem årene. Å produsere mat vil aldri gå av moten!