Det er inga påmelding til landbrukskonferansen. Deltakaravgift kr 300 betalast ved inngangen.

PROGRAM (i PDF - klikk her):

Ørsta kulturhus

Møteleiar: Jon Hustad

Kl. 10.00 Opning - ordførar Stein Aam

Kl. 10.05 Jordvern og arealforvaltning i min kommune:

v/ Stein Aam, Ørsta kommune,

v/ Jan Ove Tryggestad, Stranda kommune,

v/ Stig Olav Lødemel, Hornindal kommune

Kl. 10.35 Bu- og driveplikt – kva er regelverket – kva er handlingsrommet v/ Ottar Longva, Fylkesmannen i Møre og Romsdal, landbruksavd.

Kl. 10.50 Bu- og driveplikt – jordvern – nedbygging av landbruksareal

v/ Merete Furuberg, leiar Norsk Bonde- og Småbrukarlag

v/ Lars Petter Bartnes, leiar Norges Bondelag

v/ Erlend Stabell Daling, advokat Norges Bondelag

Omtale av konferansen i avisa Møre-Nytt 11. januar - klikk på avisbiletetKl. 12.30 Lunsj

Kl. 13.15 «Tapte jorder» v/ Bjørn Egil Flø, forskar v. NIBIO (Norsk institutt for bioøkonomi)

Kl. 14.00 Var skogreisinga på Vestlandet vellukka? Kvifor skal vi plante på ny til framtidige generasjonar? v/ Helge Kårstad, Kystskogbruket

Kl. 14.30 Norsk mat, bruk av antibiotika og dyrevelferd – import v/ Henning Sørum, veterinær og professor i mikrobiologi ved Veterinærhøgskulen

Kl. 16.00 Slutt

Det vert høve til spørsmål frå salen etter innlegga.

Pris kr 300,- (betalast ved inngangen) – inga påmelding!

 

Foredragshaldarar:

Ann Merete Furuberg: Leiar i Norges Bonde og Småbrukarlag. Er bonde. Har ei rekke verv innan landbruket, politikk, helse. Vore tilsett ved Norsk institutt for skogforsking forsking/undervisning. Dr.Grad frå Norges Landbrukshøgskule. Vore politisk engasjert i Grue kommunestyre og Hedemark Fylkesting.

Lars Petter Bartnes: Leiar i Norges Bondelag. Utdanna agronom og agrotekniker. Gårdbrukar frå Beitstad i Nord Trøndelag, og driv med melkeproduksjon, storfekjøt, slaktekylling og korn.

Erlend S. Daling: Advokat for bondelaget med speialkompetanse innan odelsrett, forvaltningsrett, gjerde- og beitespørsmål

Ottar Longva: Representerer Fylkesmannen i Møre og Romsdal. Bu- og driveplikt – regelverk – handlingsrom.

Bjørn Egil Flø: Forskar ved Norsk Senter for bygdeforsking  Nibio, er utdanna sosiolog. Har vunne pris for Årets Tidsskriftartikkel, som tek utgangspunkt i bygdefolket som opplever makt og avmakt, tilsidesett og umyndiggjort i den offentlege debatten. Bjørn Egil er bygdesosiolog og forskar ved Norsk institutt for bioøkonomi. Hans faglege kjerneinteresse er bygdeutvikling, landbruk og ressursforvalting, og kanskje kan delar av engasjementet hans om desse sakene skuldast hans oppvekst på eit middels stort mjølkebruk på ytre søre luten av Sunnmøre. Flø har i ei årrekkje synt seg å vere ein debattvillig og formidlingsglad forskar som evnar å halde sine tilhøyrarar i ande med sin kåserande fagforedrag.

Helge Kårstad: Tilsett i Kystskogbruket som prosjektleiar. Kystskogbruket opererer langs heile kysten frå Finnmark i nord til Austagder i sør. Eit arbeid for utnytting av potensialet  som er ei firedobling av verdiskapinga av skogbruket langs kysten. Kystskogbruket er organisert gjennom eit samarbeid mellom fylkeskommunene, fylkesmennene og Skognæringa Kyst. Helge Kårstad har vore aktivt med i planlegginga av ny tømmerkai i Ørsta for utskiping av tømmer som var planta på 50-60 talet i Ørsta, ca 15000 dekar på eit tiår.

Henning Sørum: Tilsett ved Norges Veterinærhøgskule. Professor  i mikrobiologi, utdanna som veterinær og underviser ved høgskulen. Praktiserar også som veterinær i det daglege. Har delteke i ulike forskningsprosjekt i USA og Frankrike. Henning Sørum har også arbeidd mykje med fiskesjukdomar relatert til oppdrettsnæringa, har forska og utvikla vaksiner. Antibiotikaresistens er eit høgaktuelt tema som bør interessere dei fleste når ein skal velje om menyen skal være av lokal eller importert opprinnelse. Forsking ved instituttet viser at alle utbrudd av antibiotikaresistense bakteriar er introdusert frå utlandet.