Uten mat og drikke, duger soldaten ikke
Innlandet ønsker å etablere en nasjonal pilot som legger til rette for økt bruk av regionale ressurser for å redusere sårbarhet og øke beredskapen. Dette er ikke minst i tråd med målet om 50% sjølforsyning av mat i Norge, og tydelige advarsler fra Totalberedskapskommisjonen.
Det er et felles ønske fra Innlandet fylkeskommune, Statsforvalteren i Innlandet og Innlandet Bondelag om å koble matproduksjonen og Forsvaret.
Pilot for en styrket totalberedskap gjennom økt matberedskap
Mat og matforsyning er en vesentlig del av totalberedskapen. Befolkningen og stridende personell må ha nok, trygg og næringsrik mat i fredstid og i krisetid. Vi må ha et robust matsystem i fredstid som vi også kan bruke i krisetid. I bunnen ligger det å ha en stor nok primærproduksjon og bondens egen beredskap.
Matkjedene er komplekse systemer med en lang rekke helt nødvendige funksjoner i form av kompetanse, teknologi, organisasjon, logistikk og innsatsfaktorer mm.
- Dette må henge sammen i fred og krise. For å være sikker på at dette fungerer også ved krise, må vi kartlegge sårbarheter knytta til logistikk og infrastruktur, gjennomføre øvelser og utbedre svakheter, sier Elisabeth Gjems, leder i Innlandet Bondelag.
Store styrkeoppbygginger er planlagt i Innlandet. Fylket har komplette verdikjeder knyttet til matproduksjon med stor innovasjonsevne, men også solide forsknings- og utdanningsinstitusjoner. Det er en sterk kultur for samarbeid om innovasjon og utvikling.
- Som landets største landbruksfylke fins både råvarene, kompetansen og miljøene som kan bidra til produktutvikling tilpasset soldatens næringsbehov i det daglige, og befolkningens næringsbehov i en krisesituasjon. Vi har kompetansen og aktørene for å skape innovative forsyningsløsninger og -kjeder i en krisesituasjon, fastslår Gjems.
Her er utdrag fra notatet som Innlandet fylkeskommune
har sendt til Innlandsbenken på Stortinget:
Ifølge langtidsplanen for Forsvaret skal det investeres rundt 30 milliarder kroner i Innlandet ved å bygge opp en ny rekruttskole på Terningmoen, etablere Brigade Sør og bygge opp Cyberforsvaret på Lillehammer. Dette vil medføre en kraftig økning i både antall soldater og ansatte i Forsvaret i fylket.
Innlandet er Norges største landbruksfylke, med totalt en fjerdedel av Norges matproduksjon, produsert på ca 20 % av landets areal av dyrka mark. Innlandet har komplette verdikjeder knyttet til matproduksjon fra jord til bord, og vi har ledende kompetanse- og innovasjonsmiljøer knyttet til både råvareproduksjon og foredling.
Matforsyning er en viktig del av totalforsvarsberedskapen i Norge.
De siste årene har flere globale hendelser synliggjort viktigheten av en god matberedskap i eget land, enten det dreier som internasjonale konflikter eller pandemier. Det er derfor en vedtatt politisk ambisjon om å øke selvforsyningsgraden i Norge. Etter vårt syn er det viktig å sette matforsyningen inn i en beredskapssammenheng med et endret trusselbilde. Dette bør påvirke hvordan vi tenker matproduksjon og matforsyning.
Fokusområder for pilotprosjektet er:
- Økt produksjon på egne ressurser
- Sårbarhet knyttet til logitikk og infrastruktur
- Økte krav til egenberedskap
- Innovasjon mat/forsvar
- Arenaer for samhandling
Les også høringssvar fra Norges Bondelag
- Nå er det alvor - Totalberedskapskommisjonen.
Innlandet Bondelags Agenda Innlandet-arrangement i 2024 hadde nettopp matberedskap på agendaen.
Se opptak fra Folkemøte om landbruk og beredskap,
hvor blant andre justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl deltok.
Les om øvelse som viste hull i matberedskapen.