Ungene i Hågåsletta Barnehage avbrøt leken og viste stolt fram plantekassene der de hadde kommet langt med våronna. Men kålplanter manglet de i kassene sine, og det var noe av det Ida Gillebo hadde med seg til barnehagen.

Ida Gillebo overlater de små plantene til Thale Marie, Mielaher, Roger Lien og Emrik i Hågåsletta Barnehage.

Jeg liker brokkoli!

 - Jeg liker brokkoli, sa Thale Marie. Hun og andre ivrige unge planteprodusenter kikket nysgjerrig ned på plantebrettet Ida hadde med seg. Her var det også en fin plakat med oversikt over hvordan de ulike plantene ville se ut når de hadde fått vokse seg store gjennom sommeren. Brokkoli er en av plantene, og den kjente Thale Marie godt igjen. Den liker jeg godt, sa hun.,

 

Ida Gillebo er en av fem planteprodusenter i Innlandet som har sørget for å ale opp planter klare for utplanting i barnehagene. Hun er også styremedlem i Øyer-Tretten Bondelag og kan dermed ta plantene rett fra egen gard i Nordbygda i Øyer og overlate de små plantene til barnehagene i kommunen.

 

 

Opplevelse, nysgjerrighet og læring

Prosjektet «Grønne barnehager i Innlandet» setter fokus på opplevelse, nysgjerrighet og læring rundt det som kan vokse og bli til mat i egen barnehage. Prosjektet ble en suksess i fjor, og mange mente vi burde fortsette også i år.

Kunnskap om produksjon av egen mat er ikke blitt mindre viktig i løpet av vinteren. Etter de tilbakemeldinger vi har fått, er det mange som gleder seg til å få besøk av Bondelaget og å kunne starte med «våronna» i sin barnehage! Nå er det 260 barnehager som har meldt interesse for å være med hos de lokallagene som kjører prosjektet i år.

 

De andre planteprodusentene er Per Odd Gjestvang på Vang gård på Skreia, Anne Goro Øynes Fanebust fra Alvdal, Anette Skarstad på Skarstad Gartneri i Kongsvinger og Louise Gjør på Fredheim i Stange.

De lokale bondelagene leverer plantebrettene sammen med en god bruksanvisning og litt gjødsel til barnehager i sin kommune. Noen glimt fra ulike andre planteoverleveringer i Innlandet ligger nederst i saken.

På plantebrettet står det 24 planter; ulike kålplanter, rødbeter, sukkererter, samt setteløk.

 

Vi må ha mer plass til matproduksjon

Pedagogisk leder i Hågåsletta Barnehage, Roger Lien, ønsker seg mer plass til å dyrke grønnsaker. Han skuer utover plantekasser og en skråning som ikke er til noe. Her har vi planer om en støttemur og mer plass til grønnsaker, sier han. Det må være målet til neste års vekstsesong, sier han.

Roger Lien viser fra området han ønsker å bruke til mer planteproduksjon neste år. Emrik og Ida følger med.

 

Glimt fra andre overleveringer

(oppdateres etterhvert som bilder og lenker kommer inn)

 

Fra Holmlund Barnehage i Stange: Bakerst: Ellen Fjestad, 2.rekke: Nicoline, Milla, Espen André, Tiril, Frida, Maia og Max. Foran: Nemi Othelia og Lilly. Foto: Kine Håkonsen

Kausvol Barnehage i Stange: Ragnhild Finden, Tiril, Thorin Alexander, Trine Grini-Anderssen, Adrian og Ellen Fjestad

 

OA/Toten i dag har reportasje fra Østre Toten Bondelags overlevering på Skreia i dag.

Sukkerertene er plantet i Grue

 

Standsmessig plantetransport. Ikke rart Camilla Bye fikk en god mottakelse når hun leverte planter i Grue.

Kålplantene blir passet godt på i Grue

Ansatte i Engerdal Barnehage tar i mot planter.

Plantekassene er klare i Grettehagen i Søndre Land

Små planter og små hender - Vidarheim Barnehage i Øyer

 

 

Prosjektet er støttet av Landbruksråd Innlandet, Hedmark Landbruksselskap og Norgro.