«Rakett potet» vant Innovasjonsprisen 2025

Rakett potet UB ble årets suverene Innovasjonspris-vinner 2025. Elevbedriften har satt poteten inn i Aukrust sitt univers, og det fikk juryen til å ta av.
Innlandet Bondelag og SpareBank 1 Østlandet har et innovasjonsfond med to priser, én pris til studenter ved høyskole/fagskole/universitet, og én pris til elever ved naturbruksskolene i Innlandet. Hver av Innovasjonsprisene er på 10.000,- kroner.
For i 2014 tok det nesten av en rakett i Alvdal. I dag vil vi si at en ny rakett faktisk har tatt av, smiler prisutdelerne og fortsatte:
«Årets vinner hadde den beste forretningsplanen av kandidatene. Hadde Aukrust vært her i dag ville han kanskje ha sagt; «Du Ludvig, dette er ikke fali’ det. Denne ungdomsbedriften har kombinert potet de har dyrka sjøl, med raketten vår. Det kommer til å ta av en gang…» sa Ann Brudevoll fra SpareBank 1 Østlandet og Tine Nestvold fra Innlandet Bondelag, da de delte ut prisen på Storsteigen VGS 29. april.
Prisvinnerne Amund Grue, fra Dalsbygda, Even Kveberg Hagen, fra Tolga, og Sigmund Strømsodd Johansen, fra Biri, får prisen på kr. 10.000.- , og ikke minst får de heder og ære, og det var stas.
- Dette var så uventet, er det slik å bli kjendis? Det er i alle fall god plass i lommeboka til prisen. En fin dag dette, smiler Sigmund Stømsodd Johansen.
- Vi lærte mest av alt at hardt arbeid lønner seg. Vi har solgt over ett tonn med mandelpotet og er kjempefornøyd, sier Amund Grue.
Trenger nye tanker
Basert på lokalprodusert poteter fra Alvdal, pakket i sekker prydet med bilder og sitater fra Kjell Aukrust sitt univers, traff elevbedriften godt på verdier innen selvforsyning, beredskap og et levende norsk landbruk. Fokuset på å produsere god mat, med ny innpakning og en gjennomtenkt forretningsplan ble en vinner. Prisen skal inspirere skoler, lærere og elever til å tenke nytt, lære gode oppsett og fremstille en forretningsplan.
- Vi tror dette er god læring å ta med seg videre i arbeidslivet etter skolen. Primærnæring og landbruket er viktig i hele landet. Vi vet at bønder og annet næringsliv tenker forbedring, innovasjon, utvikling og er villige til å ta i bruk nye løsninger, sier Brudevoll fra banken.
- Vi trenger også unge hoder som ser ting på nye måter og kan stille gode spørsmål. Bestående løsninger må utfordres og vi må dele nye tanker, supplerer Tine Nestvold, som både er lokallagsleder i Tufsingdalen og medlem i fylkesstyret i Innlandet Bondelag.
Fremme landbruket
Innlandet Bondelag og SpareBank 1 Østlandet står i fellesskap bak Innovasjonsprisen i Innlandet.
- Vi gjør dette for å bidra til at både videregående- og høyskoler/fagskoler legger til rette for å utvikle ideer, noe som er grunnleggende viktig for næringa, sier Brudevoll.
Bondelagsrepresentanten forteller at innsendte forslag vurderes av styret i Innovasjonsfondet.
- Prosjekter som fremmer landbruket innen klima, bærekraft, omdømme, HMS, bioøkonomi, agronomi og landbruksteknikk blir vurdert av en felles jury. Også i år fikk vi inn flere søknader, og vi er her i dag for å gi en ekstra honnør til årets vinner på nivå for videregående skoler, det er veldig moro, forteller Nestvold.
Her kan du lese mer om Innovasjonsprisen - Dyrk gode landbruksideer og vinn Innovasjonspris!