Fakta Grønne barnehager Innlandet 2024:
Prosjektet "Grønne barnehager" i Innlandet setter fokus på opplevelse, nysgjerrighet og læring rundt det som kan vokse og bli til mat i egen barnehage. Prosjektet har blitt en suksess og mange barnehager forteller at de har stor glede og nytte av å plante ut egne grønnsakplanter.

4. året på rad - 230 barnehager er med i Innlandet - vel 40 lokallag i Innlandet
- 230 plantebrett - 5.520 planter + sukkererter frø og spiselige sommerblomster som barnehagene kan så selv.

Alt dyrket fram av produsenter i Innlandet:
Ida S. M. Gillebo, Øyer
Per Odd Gjestvang, Skreia
Louise Gjør, Stange
Anette Skarstad, Kongsvinger
Anne Goro Ø. Fanebust, Alvdal

Grønne barnehager er også støttet av Norgro og Felleskjøpet.

Samarbeid med Fagforum Potet:
I 2024 har Bondelaget et Grønne barnehager-samarbeid med Fagforum Potet - som er et er et samarbeidsprosjekt mellom NIBIO, Norsk Landbruksrådgiving og store deler av potetbransjen. Samarbeidspartnere i prosjektet: NIBIO Apelsvoll, Innlandet Bondelag, Østre Toten Bondelag, Vang gård, Felleskjøpet.

Sola og ansiktene på store og små strålte da nestleder i Østre Toten Bondelag, Hans Kihle, kom til Eventyråsen barnehage på Skreia med poteter og lokalproduserte planter fint plassert bak på traktoren.

Med egne leketraktorer stod ungene klare til å ta imot både jord, fiberduk, gjødsel, planter og poteter, og mange ivret for å komme i gang med planting, mens andre hadde kanskje mer traktorinteresse.

I disse dager får 230 barnehager over hele Innlandet plantebrett med både blomkål, knutekål, rosenkål, brokkoli, farget lollo salat, isbergsalat, hodekål og kålrot fra vel 40 lokallag.
Alt er lokalprodusert i Innlandet, se produsentliste i faktaboks, og i tillegg får barnehagene frø av spiselige blomster og sukkererter for å så selv.

Ungene er klare for planter og poteter.

 

 

 

 

Potetkunnskap på Toten

Barnehagene i Østre Toten kommune får i år i tillegg bøtter og settepoteter for å dyrke sine egne poteter.
Dette er et pilotprosjekt som Bondelaget har sammen med Fagforum Potet, for å videreutvikle Grønne barnehager-konseptet i bredere form. Målsettingen med både planter og poteter er naturligvis å gi barn kunnskap og matglede, både i forhold til dyrking og bruk av matvarene.

Det er fjerde året på rad at Innlandet Bondelag og lokallagene i fylket gjennomfører Grønne barnehager, og bondelagets Hans Kihle sier at med dagens verdenssituasjon er det ikke minst viktig at barn får et forhold til hvordan maten blir til.


Vi mener og tror at dette er et viktig tiltak for å øke bevissthet om norsk landbruk og matproduksjon, og ikke minst også om matrygghet, matsikkerhet og beredskap, sier Kihle.

Lettdyrket beredskap

Og knyttet til beredskap er ikke minst poteter viktig i Innlandet.

- Poteter er en lettdyrket vekst som er lett å lykkes med. Poteter er bærekraftig mat som gir mye mat på lite areal og med lite ressurser, den er svært sunn og veldig anvendelig i matlaginga, sier Eldrid Lein Molteberg i NIBIO og Fagforum Potet.

Settepoteter kommer raskt på plass av barnehender i jordbøtta i Eventyråsen barnehage, og vanningen sørger ungene gladelig for.

- Det er viktig at barn får et forhold til hvor maten kommer fra, og gjennom Grønne barnehager så får små og store oppleve hvor spennende det kan være å dyrke sin egen mat, sier Kihle.

Voksende matkunnskap

Nestleder i Østre Toten Bondelag, Hans Kihle, har med seg lokalproduserte og kortreiste planter fra Vang Gård i Totenvika, og settepoteter til Eventyråsen barnehage på Skreia..

Gjennom Grønne barnehager har Bondelaget erfart at matkunnskapen ikke bare når ut til barna, men også de ansatte i barnehagen, men ikke minst også foreldre, foresatte, og kunnskapen gror kanskje også noe videre til søsken og besteforeldre.

- Gjennom barnehagen når vi ut med matkunnskap til store deler av familier, smiler Kihle.

Vi mener at dette prosjektet vil gi matglede og mulighet til å lage mat av egendyrkede produkter, og at det vil gi mer kunnskap om potetens mange gode egenskaper som anvendelig, sunn, bærekraftig og ikke minst kortreist, sier Molteberg.

Nå plantes det, gjødsles og vannes rundt om i Grønne barnehager i Innlandet. Vi krysser fingre for en god sesong, så det blir ekstra moro å høste og spise til høsten.

Vi ønsker barnehagene lykke til med grønnsakhagen!