Grovfôrmangel og korn som ikke vokser fram
Både flom og tørke gir avlingssvikt. Det kan gå mot en vinter med stor grovfôrmangel og kornet vokser ikke fram. Vi får henvendelser fra bønder som er fortvilet og lurer på hva de skal gjøre, sier fylkesleder Kristina Hegge. Nå har Bondelagene i Innlandet innkalt til et samordningsmøte med myndigheter og andre organisasjoner.
Fôrsituasjonen
Meld allerede nå fra til kommunen om status! Ta bilder og dokumenter avlingen.
En vinter med lite grovfôr?
Førsteslåtten har vært begredelig for mange, kanskje ned mot en fjerdedels avling for noen, sier Kristina Hegge. Vi håper selvsagt på en god andreslått og kanskje tredjeslått for noen, men vi ser at det kommer dårlig igjen der det er slått. Og værvarslet gir ikke noe håp om regn i nærmeste framtid.
Vi oppfordrer dere som har storfe og småfe om å ta i bruk beiter så du får dyra dine vekk fra dyrkamarka hvis mulig. Da blir det mer å høste. Det er en del marginale områder som ikke blir gjødsla eller høstet. Har du slike områder i nærheten, spør om du kan få bruke det.
Planlegg vinteren
Lag en fôrplan for å fordele utover vinteren. Det kan fort bli dyrt om du står der uten fôr og må ty til dyrt innkjøpt fôr eller ekstra kraftfôr.
Hvilke dyr kan slaktes tidlig, hvem er ekstra viktig å bevare for å beholde en god besetning? Planlegging må til for å redusere skadene.
Foretak med dyr må notere perioden og antallet dyr som beiter på fulldyrka og overflatedyrka jord. (Innmarksbeite inngår ikke i erstatningssaken.) Fôropptak på dyrka mark regnes inn i årets avling.
Kornbonden kan avhjelpe grovfôrmangelen
Allerede nå er det kornbønder som har høstet skytende korn i rundball. Korn som ikke vokser fram er tragisk for kornbonden og for matvaresituasjonen, sier Hegge. Men dere kan avhjelpe mangelen på grovfôr ved å høste det i rundballer og så opp igjen de tørkeskadete arealene, f.eks med grønnfôrvekster. Du vil fortsatt få arealtilskudd for korn og evt avlingsskadeerstatning for noe av tapet.
Ta vare på halmen og frøhøy. Dette vil komme godt med til vinteren.
Informasjon fra Landbruksdirektoratet og fra Fylkesmannen
Både Landbruksdirektoratet og Fylkesmannen har lagt ut informasjon om erstatningsordning og hva du skal foreta deg. Ta bilder, tegn inn på kart og noter status og evt avling på det som allerede er høstet.
Ved spørsmål, ta kontakt med Landbrukskontoret! De er der for å hjelpe deg.
Kontaktinformasjon: Kristina Hegge, tlf 957 39 496, kristina.hegge@gmail.com
Pressemelding
Hedmark Bondelag og Oppland Bondelag ser svært alvorlig på situasjonen med sviktende avlinger som den langvarige tørken skaper for bøndene i Innlandet. Vinterfôret til husdyra er i ferd med å svi/tørke vekk. Det er også vanskelig å skaffe fôr fra andre landsdeler eller utlandet da tørken har rammet hele Nord-Europa. Bondelagene i Innlandet er derfor opptatt av at vi nå får tatt vare på alle tilgjengelige fôr-ressurser i området, der halm fra kornproduksjonen kan blir en viktig faktor kommende vinter. Vi er opptatt av at vi får til et opplegg der vi tar vare på halmen og en formidling av fôr/halm som fungerer best mulig. I dette arbeidet er det viktig at vi samordner arbeidet best mulig.
Oppland og Hedmark Bondelag inviterer derfor Fylkesmannen i Hedmark, Fylkesmannen i Oppland, Felleskjøpet, Tine, Nortura, Norsk Landbruksrådgivning Innlandet og Strand Unikorn, til møte om situasjonen på Blæstad førstkommende torsdag kl 10.00. Målet med møtet er å sikre at alle tilgjengelige fôrressurser blir tatt vare på og at de kommer husdyrprodusenter til gode utover høsten.
Saker:
- Gjensidig informasjon om hva som gjøres i de ulike organisasjoner og etater
- Ideutveksling om hvordan vi best mulig sikrer halmressursene og formidler kjøp/salg av halm – hvem gjør hva?