Stor glede over at Grimsdalshytta i Dovre i Innlandet ble plukket ut til å delta i DNTs og Bondelagets matprosjekt, og fikk inspirerende besøk av bondelagskokk Halvar Ellingsen. Fra venstre nestleder Kristina Hegge i Innlandet Bondelag, hyttevertskapet Sonja Rykhus og Rune Sundt, og bondelagskokk Halvar Ellingsen. 
 

En god blanding av "mmmmm", "nydelig" og andre lovord summet gjennom spisesalen på DNT Grimsdalshytta i Dovre, etter hvert som nye retter ble servert under gourmetkvelden med bondelagskokk Halvar Ellingsen. Kvelden ble arrangert i forbindelse med at Ellingsen er på inspirasjonsturné til tre DNT-hytter denne sommersesongen. 23. til 24. august tilbragte den prisbelønte kokken på kjøkkenet på Grimsdalshytta sammen med vertskapet, for å gi inspirasjon til å bruke kortreiste råvarer og produkter i enda større grad - og på en enda bedre måte - i serveringen på denne turisthytta ved Rondane. Inspirasjonsbesøket er en del av DNTs og Norges Bondelags prosjekt for at turisthyttene skal bli enda bedre på kortreist og lokalprodusert mat. 


Vertinne Sonja Rykhus høstet lovord for den gode middagen og for matsatsingen på Grimsdalshytta.

Etter at vertinne Sonja Rykhus og Ellingsen hadde jobbet med ingredienser og meny, fikk gjestene servert følgende herligheter:

  • Speket viltkjøtt med flatbrød tyttebærrømme
  • Potetkrem med røkt sik og salat fra Aukrust
  • Elg og rein med einersaus og byggotto med rotgrønnsaker
  • Bakt camembert fra Dovre Ysteri med solbær
  • Rips i kirsebærsaus med krem med bjørk og honning

På forhånd hadde Halvar Ellingsen sendt medarbeidere ut for å sanke løpstikke og grasløk, samt einer til sausen og bjørk til å trekke fløten i til den siste desserten. Dette satte virkelig spiss på rettene!


Halvar Ellingsen anretter byggotto til hovedretten. 

I det daglige er den tre-retters middagsmenyen på DNT-hytta vesentlig enklere, som seg hør og bør. Men den er basert på norsk tradisjonskost, og nettopp der fikk Sonja Rykhus noen ideer til forbedringer gjennom samarbeidet med Halvar Ellingsen.


Sonja Rykhus vil blant annet ha mer bygg på menyen etter inspirasjonsbesøket fra den prisbelønte bondelagskokken Halvar Ellingsen. 

- Bruk av bygg er noe jeg vil satse mer på. Dette er jo den eneste kornsorten det er grunnlag for å dyrke i Dovre. Jeg har før brukt det i desserter, men jeg ser nå at jeg kan erstatte ris med bygg på middagsmenyen. Ris er jo alt annet en kortreist, og ikke er det særlig sunt heller. Jeg tenker at byggryn både kan brukes rent og enkelt, og i en byggotto sammen med andre ingredienser, sier Rykhus. 

Ostene fra Dovre Ysteri - TINEs anlegg for hvitmuggoster på Dovre - er lokale produkter som Rykhus er veldig glad i. Særlig bruker hun mye brie, både på de superpopulære lunsj-pizzaene og til frokost. Nå ble bakt camembert brukt sammen med bær i dessert, og det ga virkelig mersmak.

- Dette skal jeg gjøre mer av, kanskje med noen egne tilpassinger. Jeg er skikkelig inspirert! Det er veldig moro å få til noe nytt av lokale råvarer og produkter, sier en begeistret Sonja Rykhus.


Bjørnhild Vigerust, leder i Dovre Bondelag, er stolt av at ostene fra Dovre Ysteri får skryt og er stadig mer populære, noe som bifalles av nestleder Kristina Hegge i Innlandet Bondelag.

Like begeistret er Bjørnhild Vigerust, som er leder i Dovre Bondelag og melkeprodusent som leverer til Dovre Ysteri.

- Nå er det nettopp investert 55 millioner i en oppgradering av ysteriet på Dovre. Når det skjer, og jeg hører at ostene blir brukt og skrytt av i ulike sammenhenger, blir jeg altså så stolt. Våre lokale matprodukter og kulturlandskapet som beitedyra og setrene i området her skaper, er en vesentlig del av turopplevelsen til de som kommer hit. Det er så bra!, sier Vigerust. 

Vertskapet Sonja Rykhus og Rune Sundt synes de er kjempeheldige som ble plukket ut til DNT og Bondelagets matprosjekt.  

- Det er så godt å få påfyll av en så dyktig fagmann, sier Sonja Rykhus om bondelagskokk Ellingsen, som både har vunnet NM i kokkekunst og har vært på kokkelandslaget.


Halvar Ellingsen er glad for å fremme lokale råvarer på DNTs hytter, og har også tips og triks for hvordan det kan gjøres mest mulig effektivt i en travel hverdag. Her sammen med Louise Brunborg-Næss fra DNT.

Selv sier Ellingsen at det er givende å få reise rundt på disse DNT-hyttene og bli kjent med nye matregioner. 

- Jeg håper DNT lykkes med å ta prosjektet videre til alle hyttene sine, slik at alle blir kjent med mulighetene som ligger i å bruke gode lokale råvarer i sesong, sier han.

Prosjektet skal inspirere og øke kompetansen på norske råvarer.

- Vi skal spre dette ut til hytter i hele landet. Noe av det vi ser for oss, er å skape en treretters signaturmeny. Og gjennom prosjektet skal vi ha lokalmatkurs og sørge for ulike møteplasser for idéutveksling, kunnskap og inspirasjon, sier prosjektleder Louise Brunborg-Næss i DNT.


Vertinne Sonja Rykhus og Louise Brunborg-Næss fra DNT.

Kunnskap er noe av det som Kristina Hegge, nestleder i Innlandet Bondelag, ser for seg at Bondelaget kan bidra med.

- Vi sitter på solid oversikt over produkter og produsenter lokalt. Vi vil bidra til å bringe fram disse, og hjelpe til med kunnskap om de lokale råvarene. Det er ikke bare viktig å bruke lokale varer og produkter. Det er også viktig å fortelle om det. Den gode historien om maten gir mersmak og ekstra matglede, noe DNTs gjester forhåpentlig tar med seg til hverdagen hjemme. Husk å handle norske råvarer i sesong når du står ved butikkhylla! oppfordrer Hegge.


Kristina Hegge under middagen på lanseringen. Rundt bordet: Louise Brunborg-Næss fra DNT, Kari Marte Sjøvik fra Norges Bondelag, Sigrid Svanborg fra Dovre Ysteri og Torstein Eide fra Folldal Bondelag.


Kari Marte Sjøvik leder prosjektet fra Norges Bondelags side, her sammen med nestleder Kristina Hegge i Innlandet Bondelag.


Vertskapet Sonja Rykhus og Rune Sundt på det usedvanlig velpleide tunet på Grimsdalshytta i Dovre.


Grimsdalen er vakker, og byr på mange turmuligheter.


Gode ord om Dovre attåt blomsterprakten!