Fem år med «Grønne barnehager»

Barna i Livensveen gårdsbarnehage i Løten er vant til matproduksjon, likevel var det stas å få grønnsakplanter av Løten Bondelag. I vår er det faktisk det 5. året hvor mange barnehager får plantebrett fra lokale bondelag i Innlandet.
Alle plantene er dyrket fram av produsenter i Innlandet:
Per Odd Gjestvang, Skreia
Louise Gjør, Stange
Anette Skarstad, Kongsvinger
«Grønne barnehager» støttes også av Norgro.
For i den siste tiden har 230 barnehager over hele Innlandet fått plantebrett med både blomkål, grønn knutekål, kålrot, Lollo-salat, reddik, polkabete og sukkererter i gave fra vel 40 lokale Bondelag i fylket. Alle plantene er lokalprodusert i Innlandet, og i tillegg får barnehagene frø av spiselige blomster for å så selv.
Vi ble med da lokallagsleder i Løten, Ingvill Sveen, leverte plantebrettet i Livensveen Gårdsbarnehage. Barna der er kanskje mer enn mange andre barn nettopp drevne når det gjelder matproduksjon, men likevel ble det satt god pris på å få fylle opp pallekarmer med plantegaven fra lokallaget.
Fokus på matkunnskap
Styrer Iren Johnsrud forteller at fjorårets kjøkkenhage regnet bort, nå er de spent på ny sesong. For kunnskap om natur og maten står sentralt i barnehagen. Vi møter to lam på beite i barnehagen, kalver er snart på vei, og jammen skal de også i år ha griser fra august som blir god mat til jul.
- I fjor slaktet vi Edvard, foreller Iren og viser til skiltet med de tre grisenavnene Edvard, Laura og Josefine.
Edvard Munch, kunstneren som ble født i Løten, var naturligvis bakgrunnen for navnet, og grisen Edvard ble slaktet med stor respekt for kunst og matkunnskap. I august kommer det nye griser til gards, mon tro hva de skal hete?
For i Livensveen har de fokus på norsk, gjerne kortreist og sunn mat hele året. Her følger man livet til dyr og planter tett gjennom sesongene, og nå blir det ikke minst fokus på å gi plantene fra bondelaget de beste levevilkårene, slik at det blir god mat til kommende høstfest. For naturligvis inviteres barnas familier også til høstfest med smak av selvprodusert mat.
Matkunnskap er beredskap
«Grønne barnehager» i Innlandet setter fokus på opplevelse, nysgjerrighet og læring rundt det som kan vokse og bli til mat i egen barnehage.
Aktiviteten har blitt en suksess, og store og små i barnehagene forteller at de har stor glede og nytte av å plante ut egne grønnsakplanter.
På høsten blir det forhåpentligvis også mulighet for å lage mat av egenproduserte råvarer i mange barnehager i Innlandet. Vi krysser fingre for en god vekstsesong!
«Grønne barnehager» er ikke minst knyttet til matberedskap, med dagens verdenssituasjon er det viktig at barn får et forhold til hvordan maten blir til. Kanskje lærer også voksne noe om matproduksjon gjennom «Grønne barnehager», matkunnskap er totalberedskap.