Dølakjøtts beskrivelse av seg selv
«Dølakjøtt er en håndverksbasert delikatesseforretning på Otta, med et bankende hjerte for lokalt landbruk og de virkelig gode råvarene. Helt i sentrum for all virksomhet i Dølakjøtt står de lokale mattradisjonene. Og dessuten troen på at disse tradisjonene har livets rett for kommende generasjoner, om de forvaltes med kjærlighet og nytenking.

Hardt og godt håndverk, verdens beste råvarer, og dyp respekt for de lokale mattradisjonene gjennomsyrer driften i Dølakjøtt. Samtidig er ambisjonen å gjøre god, sunn og tradisjonsbasert mat tilgjengelig for enda flere gjennom en ujålete og kreativ tilnærming.

Dølakjøtt vil bidra til at råvarebaserte og rene varer uten tilsetningsstoffer blir tilgjengelig for et bredere lag av folket. Og videre også for nye generasjoner som kanskje i mindre grad forholder seg til hvor maten egentlig kommer fra. Enten det er jaktlaget eller den lokale bonden som leverer kjøttet, er Dølakjøtt på jobb for å hente ut det verdensledende potensialet som ligger i råvarene fra Innlandet.

Dølakjøtt holder mattradisjoner og håndverket levende, men først og fremst skaper vi lokale matopplevelser i verdensklasse.»

«Fra fjell til fjøl» er slagordet til Dølakjøtt som markedsfører og forteller at de høster av det rike matfatet som Gudbrandsdalen har. Dølakjøtt har fokus på råstoff fra saftige fjellbeiter for buskapen, vilt som er jaktet på flyer og i høyfjell, og fisk som er høstet i ørretvann i dalen. Daglig leder og største aksjonær, Magnus Valentin Hansen, forteller at de i Dølakjøtt er stolte og ydmyke over å føre arven og råvarene videre, og naturligvis er de stolte over å vinne Innlandets matpris 2024. 

- For oss betyr det mye å få en pris som dette, av to årsaker: Det er en stor anerkjennelse av den utrettelige jobben folka våre legger ned hver eneste dag, og så er det en høythengende anerkjennelse av håndverket og råvarene vi forvalter, sier Hansen.

Tro på mat fra Innlandet

Han har stor tro på mat fra Innlandet i framtida, og bedriften er også en lærebedrift og har lærlinger i kjøttskjærerfaget. Han mener at Innlandet har mye å by på, og han sier at Dølakjøtt er på jobb for å hente ut det verdensledende potensialet som ligger i råvarene fra Innlandet. Han påpeker at bedriften er avhengig av at samfunnet og politikere ser verdien i å beholde et levende landbruk i Norge, og at man tar vare på de som sørger for at Dølakjøtt kan levere den høye kvaliteten. 

- Videre er vi selvfølgelig avhengig av at folk ser verdien i å støtte opp om aktører som oss som jobber for å holde både lokalsamfunn og mat- og håndverkstradisjoner i livet.  Vi har stor tro på at det er mulig å drive en lokalbasert kvalitetsbedrift som er tilgjengelig for alle, samtidig som man kan overleve og sørge for å styrke lokalsamfunnet i form at arbeidsplasser og et levende sentrum, sier prisvinneren.

Han forteller også at Dølakjøtt har fokus på minimal transport av råvarene, noe som bidrar til høy kvalitet på kjøttet, god dyrevelferd, og også med fordel for klimaet. 

- Du kjenner alt sammen på Dølakjøtt-smaken, smiler Magnus Valentin Hansen. 

Stor interesse for prisen

Det er SpareBank 1 Østlandet og Innlandet Bondelag som deler ut Innlandets matpris til en god ambassadør for lokale råvarer. Prisen er blitt delt ut siden 2015, med unntak i 2020, da på grunn av pandemien. Det har vært et ekstra stort engasjement rundt prisen i år, forteller Ann Brudevoll, banksjef/landbruksansvarlig i Sparebank 1 Østlandet. . 

- I år fikk vi mange flere, varierte og gode kandidatforslag enn tidligere, og 1000 flere stemmer ble det også i år, sammenlignet med i fjor. Det er veldig artig, for det betyr at mat og landbruk betyr noe for folk i Innlandet, sier Anne Rustad som er ansvarlig rådgiver i Innlandet Bondelag

Det er folket som nominerer kandidater til prisen, deretter blir fire finalekandidater plukket ut av Sparebank 1 Østlandet og Innlandet Bondelag, før folk flest igjen kan stemme fram sin favorittkandidat. 
Kandidatene til Innlandets matpris må oppfylle én eller flere av følgende kriterier:

•    Fremmer mat og landbruket på en positiv måte.
•    Er nyskapende, fremtidsrettet og viser innovasjonsevne.
•    Er en god ambassadør og bidrar til økt optimisme og rekruttering i næringen.
•    Har forankring i Innlandet med fokus på lokalprodusert mat.

Her kan du lese om alle de fire kandidatene som var i finalen for Innlandets matpris 2024!

Innlandets matpris 2024