Herlig med kål! Ungene i Skramstad barnehage viser fram bugnende grønnsakshage til grøntprodusent Louise Gjør (i blått) og Innlandet Bondelags styremedlem Åse Sundvor (i rødt), mens det smakes på rosenkål og NRKs Vibecke Wold Haagensen filmer. 

- Her har vi grønnkål. Den har blitt så stor! sier Johanne Røe Dufseth (5), og viser rundt i grønnsakshagen. Der bugner det av grønnkål, svartkål og rødkål, mens grøntprodusent Louise Gjør deler ut rosenkål og det smakes og smattes.

Prosjektet «Vi dyrker landet - grønne barnehager i Innlandet» er et samarbeid mellom Innlandet Bondelag, grønnsaksprodusent Louise Gjør, Statsforvalteren i Innlandet og Norgro. Det er støttet av Innlandet fylkeskommune. Opplegget har sin bakgrunn i to gode ideer: Grøntprodusent Louise Gjør på Fredheim gård i Stange ønsket å øke barns nysgjerrighet og kunnskap om mat og planter gjennom å gi plantebrett til barnehagene. Samtidig var Innlandet Bondelag på gang med prosjektet Vi dyrker landet, i forbindelse med at Norges Bondelag i år fyller 125 år.

Med hjelp av Bondelagets 67 lokallag i Innlandet, ble nær 10.000 kålplanter delt ut til alle Innlandets 380 barnehager i mai. De spede plantene vekte stor nysgjerrighet og begeistring. Men hvordan gikk det med plantene gjennom sommeren og fram til høsting?

Gode tilbakemeldinger og flotte bilder har strømmet inn, og du kan også se bilder fra en rekke barnehager rundt om i fylket nederst i denne saken. Men i tillegg ville vi gjerne se selv, og inviterte media med på en oppsummering av prosjektet. Det skjedde i Skramstad barnehage i Vang, sammen med NRK Innlandet (se den artige saken her!), Hamar Dagblad og Stangeavisa, og med oppfølging fra Bondebladet.


Louise Gjør engasjerer ungene på beste vis. Bak pedagogisk leder Hilde Svendsberget Nilsen i Skramstad barnehage og styremedlem Åse Sundvor fra Innlandet Bondelag.

Og du verden for en bugnende opplevelse vi fikk i Skramstad barnehage! Barn og ansatte kunne vise fram svære kålplanter i pallekarmene, og i tillegg var mye allerede høstet og klart for bespisning.

- Dette var veldig artig! Ungene har vært så ivrige, og vi synes vi har fått det over all forventning, sier Marianne Libakken i Skramstad barnehage.

Barnehagen har en aktiv foreldregruppe, som på dugnad snekret pallekarmer, og også har kommet med en ekstra mengde gjødsel attpå. 

- Jeg må innrømme at vi var litt spente, for vi fikk en del kålvekster vi ikke hadde noe erfaring med fra før. Så jeg tenkte kanskje halvparten kom til å dø. Men det har gått bra med alle unntatt en! sier Marianne Libakken begeistret.

Ungene har snakket om plantene hver dag.

- Skal vi i grønnsakshagen i dag? har jeg stadig fått spørsmål om. De vil jo så gjerne vanne, så her har vi drevet på jevnt, sier Marianne.


Marianne Libakken har vært primus motor for den bugnende grønnsakshagen i Skramstad barnehage, og intervjues her av Hamar Dagblad.

Larver er plukket av og studert nøye. 

- Ungene er så interessert, og også larvene er del av kretsløpet, så det gjør ikke noe at vi også har hatt litt dyreliv i åkeren, sier hun.

Oliver Myrvold Sandvoll er en av dem som har vært ivrige. 

- Jeg synes det er artig å vanne. Og så har vi hatt på hestemøkk, sier Oliver.

Med en så dugelig innsats og bugnende grønnsakshage, lå alt til rette for et herlig måltid.

Karianne Tokstad er den av de ansatte som regjerer på kjøkkenet, og der har hun komponert den etter hvert så velkjente Skramstads supersuppe.

- Så nå skal dere få smake suppa, som inneholder resultatene av denne sesongens dyrking. Her er det svartkål, grønnkål, løpstikke, løk, hvitløk, buljong og fløte. Vel bekomme! 

Om det smakte? Aldeles nydelig!


Nam, nam! Skramstads supersuppe er deilig! Johanne Røe Dufseth og Oliver Myrvold Sandvoll gir tydelig uttrykk for dette til NRK.

Styremedlem Åse Sundvor i Innlandet Bondelag takket Skramstad barnehage og alle barnehagene for innsatsen.

- Poenget med prosjektet er å gi barna kunnskap om maten fra jord til bord. Det er ikke så mange som har grønnsakshage lenger, og de fleste ungene er kanskje vant til at matvarene hentes i hyllene i butikken, sier Sundvor.

Med dyrkingsprosjektet gir vi innsikt i hva som skal til for å produsere maten, påpeker hun.

- Vi håper med dette å ha sådd noen frø, og at flere barnehager nå vil ta det med seg til kommende barnehagekull, slik at kunnskapen kan vokse videre. Vi er glade for at politikerne har støttet dette prosjektet, og blir gjerne med på nye samarbeid for å dyrke fram mer kunnskap og matglede, sier Sundvor.


Innlandet Bondelags styremedlem Åse Sundvor takker Skramstad barnehage, her ved Hilde Svendsberget Nilsen og Karianne Tokstads, for strålende innsats. Gavene bærer viktige budskap: Innlandet er matregion nummer 1, og husk alltid: Spis norsk, spis sesong og spis opp!

Barnehager fra hele Innlandet har vært flinke til å dyrke, ta bilder og sende inn. Les den overstrømmende rapporten vi fikk fra Skonnordtjernet barnehage i Snertingdal! Her er et utvalg av bildene vi har fått tilsendt: