Margrete Nøkleby, Ingvill Sveen og Åse Sundvor i bondelagets bugnende "bod". Lokallagene på Hedmarken bidrar alltid sterkt på Bondelagets stand på Midt i matfatet.

Som vi ser fram til Midt i matfatet i Vikingskipet! Gjennom langhelga fra fredag 15. til søndag 17. september blir skipet lastet med fristende lokalmatprodukter, ferske grønnsaker rett fra jordet, allsidige matprodusenter, folkekjære dyr fra gården, bondens medhjelpere i ulike samvirkebedrifter som Felleskjøpet, Tine og Nortura, og mye, mye mer. Selvsagt har Bondelaget stand her!

Kjærlighet til norsk mat er et av Bondelagets slagord, og dét med god grunn. Gårdbrukerne som er medlemmer er matprodusenter, og sørger for mye av det som blir servert på kjøkkenbordene i Norge. Norsk mat er helt i særklasse når det gjelder sunnhet og trygghet. Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder lite bruk av sprøytemidler og antibiotika i matproduksjonen.

Når Midt i matfatet går av stabelen, er innhøstinga godt i gang. Derfor vil et knippe av grøntprodusentene fra nærområdet komme med sesongens godbiter til Bondelagets stand. Her blir det kål, agurk, potet og løk – for å nevne noe av det som publikum kan få kjøpe her, kortreist og rett fra grønnsakskassa. Bondelagets lokallag på Hedmarken står for hovedbemanningen av Bondelagets stand disse dagene, sammen med styre/ansatte i Hedmark Bondelag.

Anne Rustad i Hedmark Bondelag ser fram til å vise fram noe av mangfoldet i matproduksjonen i Hedmark.

- Midt i matfatet er viktig for oss. Her kan publikum få møte bonden direkte og snakke om hvordan maten er produsert. I dag kjøper de aller fleste maten sin ferdig innpakket i butikken. For oss er det viktig å forklare hvilket arbeid som ligger bak, pluss hvilke fordeler norsk mat har med lite bruk av sprøytemidler og antibiotika. Og veldig mange synes det er flott å få kjenne på og plukke med seg matvarene rett fra kassa, helt ferskt og stuttreist, sier Rustad.


Anne Rustad er klar til å hoppe i det - hun prøvehopper som alltid Hedmark Bondelags halmbinge før det store innrykket.

I år er Hedmark Bondelag inspirert av Farmen, og arrangerer morsom og uhøytidelig Farmen-duell hver hele time. Vi røper selvsagt ikke spørsmålene, men vi kan si så mye som at en både skal testes i melkespannholding og mat- og landbruksrelaterte kunnskapsspørsmål. Bli med, da vel!

Her er noe av det som ellers er å finne av aktiviteter og tilbud på standen:

  • Hopp i halmen med Bondelaget
  • Quiz om norsk matproduksjon
  • Naturstien Veien til maten
  • En prat med bonden som sørger for de gode råvarene
  • Salg av klær med BONDE-tekst
  • En hyggelig oase med kafébord og stoler
  • Salg av grønnsaker og poteter rett fra jordet
  • Farmen-duell hver hele time

Bondelaget er på finne i låve-delen av messa, hvor det er mange artige aktiviteter for de yngre. Hos Bondelaget er det en stor «binge» for å hoppe i halmen, og like i nærheten er det mulig å hilse på folkekjære dyr fra bondegården. Årets natursti, som arrangeres i samarbeid med et knippe andre utstillere fra Heidner-klyngen, har tema Veien til maten. Spennende å bryne seg på for unge og eldre! Hedmark Bygdekvinnelag har stand i nærheten av Bondelaget. Bygdekvinnelaget frister med kaffe og biteti, og bidrar som alltid med ekte matglede.

Ta en titt på programmet for Midt i matfatet!

Sammen med Sparebank 1 Østlandet står Bondelaget bak prisen Innlandets Matpris. Årets pris skal deles ut klokka 14.30 søndag. Det blir spennende å se hvem som vinner i år!

Fredagen under midt i matfatet er ekstra viet til skoleelever og utdanningsvalg. 10. klassinger fra en rekke ungdomsskoler på Hedmark følger et eget opplegg på Midt i matfatet denne dagen, og samtidig har skolenes rådgivere en samling, hvor temaet er bioøkonomi. Se programmet for rådgiversamlingen her.

HJERTELIG VELKOMMEN TIL MIDT I MATFATET!