Nyheter

Eggen Gardsysteri vant Innlandets Matpris

De har 20 melkekyr i fjellbygda Vingelen i Tolga, og produserer ost som har fått internasjonal gullmedalje. I år ble Eggen Gardsysteri stemt fram som vinneren av Innlandets Matpris. En strålende glad Ola Eggen mottok den gjeve prisen på Midt i matfatet på Hamar søndag.

Stor interesse for bonden som klima-arbeider

Mat- og landbruksfestivalen Midt i matfatet på Hamar hadde besøk av 1500 niendeklassinger, som fikk lærdom om grønne utdanningsvalg. Strålende klimaengasjement kom fram blant de unge på Hedmark Bondelags stand, som hadde "Bonden er en klima-arbeider" som tema.

Innlandets Matpris 2019 - finalistene er klare!

Over 50 kandidater ble nominert til Innlandets Matpris 2019. Fire finalister er nå klare, og innen 17. september kan du stemme fram din favoritt. Bondelaget og Sparebank1 Østlandet står bak prisen som går til en god ambassadør for landbruket, lokale råvarer og kortreist mat.

NHO, LO og Bondelaget tok politikere med på grønn Innlands-busstur

40 fylkespolitikere, 4 poster på programmet og 4 tydelige felles budskap fra NHO Innlandet, LO i Oppland, LO i Hedmark, Oppland Bondelag og Hedmark Bondelag. Mye nytte i å dra på busstur med fokus på grønn næring og vekst i det nye Innlandet i innspurten av valgkampen - og nå er NHO på banen med jordvernengasjement.

Elvestuen utsetter rivingen av Vesllia

Regjeringen har her en mulighet til bygge tillit og vise sunn fornuft, sier leder i Oppland Bondelag, Kristina Hegge. I morgen skulle rivingen av den 150 år gamle sætra Vesllia på Dovrefjell starte. Etter den massive motstanden, er nå rivingen utsatt.

Jordnær og matnyttig jordverndebatt

Ordførerne i Stange og Hamar lovte å bevare matjorda på henholdsvis Tokstad og Vien, og Ringsaker-ordføreren varslet en mer restriktiv kommuneplan neste gang. Det kom mye bra ut av jordverndebatten på Blæstaddagen.

Løftet fram korn og bioøkonomi

Kornproduksjon og bioøkonomi var temaene i hovedinnleggene som Hedmark Bondelag holdt på første dag av Norges Bondelags årsmøte. I tillegg kom fylkesleder Elisabeth Gjems med en klar utfordring til landbruks- og matminister Olaug Bollestad om klimaforhandlingene.

Viktige saker fra Opplandslandbruket på Bondetinget

Beredskapsplan på gardsnivå, mjølkekvoter, rovdyr, innsekter, stølsdrift og samvirke. Dette er temaer som var oppe på Bondetingets talerstol fra Opplandsdelgatene.

Venter het jordverndebatt på Blæstaddagen

Ny kommuneplan for Stange, jernbanetrasé og kulvert, togparkering i Vang, vegprosjekter, næringsarealer og boligbygging blir ventelig hete temaer under jordverndebatten på Blæstaddagen 6. juni. I panelet deltar bl a ordførerne i Stange, Hamar og Ringsaker.

Inngår jordbruksavtale

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har blitt enige med staten om jordbruksavtale for 2020.

Seige forhandlinger førte til avtale

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har blitt enige med staten om jordbruksavtale for 2020.

Bli med og bidra på Norges største Åpen Gård

Den 13. mai arrangerer Bondelaget Norges største Åpen Gård - på Facebook og Instagram. Bli med når bønder over hele landet åpner fjøsdøra og viser fram hverdagen i gårdsdrifta og hvor maten vår kommer fra!

Skuffet over Regjeringens manglende kornsatsing

Skal vi øke sjølforsyninga, trenger vi kornproduksjon der korn kan produseres. Derfor er jeg mest skuffet over manglende vilje til å satse på kornet i Statens tilbud i jordbruksforhandlingene, sier fylkesleder Kristina Hegge.

KrF innfrir ikke

Retningen mot færre og større gårdsbruk i norsk landbruk videreføres når Staten i dag legger fram tilbudet i jordbruksoppgjøret. Elisabeth Gjems, leder i Hedmark Bondelag, er svært skuffet over at tilbudet blant annet ikke innfrir innen kornøkonomi.

Prioriterer korn og grønt

- Jordbrukets krav legger til rette for vekst i korn- og grøntproduksjon, og for å ivareta små og mellomstore bruk. Det er veldig viktige grep for hedmarksjordbruket, sier leder i Hedmark Bondelag, Elisabeth Gjems.

Bli med å rydde Innlandet

Neste uke er den store plastryddeuka. Bondelaget samarbeider med Hold Innlandet rent og arrangerer ryddeaksjoner rundt om i hele fylket. Oppland Bondelag oppfordrer alle til å være med.

Bli med på nasjonal ryddedugnad i neste uke!

Neste uke arrangerer Hold Norge Rent den årlige «Strandryddeuka» og over hele landet arrangeres det dugnader for å plukke plast, tomgods og annet søppel. Bondelaget oppfordrer alle medlemmer til å bidra!

Bonden ønsker flere fjøsbesøk

Vi ønsker hyppige veterinærbesøk og målrettet rådgiving. Dette kommer fram i tilbakemelding fra lokallagene på spørsmålet om hvordan vi skal jobbe for å sikre god dyrevelferd. Dyrevelferd var tema både under årsmøtet i mars og i styremøte denne uka.

Hedringskveld for hedersfolk fra Hedmark

Hedmark Bondelag satte meget mulig ny pers i hedringstaler under middagen på årsmøtet 2019! Så mye å takke for, og så mange gørflinke folk å takke av!

- Må forklare om fotosyntese og fornybare næringer

- Jordbruk, skogbruk og havbruk er de fornybare næringene vi har. Teknologinæringen, for eksempel, er ikke fornybar. Dette må vi oppklare for folk, sa Ola Hedstein, adm dir i Norsk Landbrukssamvirke på Hedmark Bondelags årsmøte.

Elisabeth Gjems ny leder i Hedmark Bondelag

Elisabeth Gjems (46) fra Haugedalen i Åmot ble i dag valgt som ny leder i Hedmark Bondelag. Valget er historisk, siden Gjems er den første kvinnelige lederen i fylkeslaget.

La vekt på Innlandets store muligheter

Fylkesleder Erling Aas-Eng la vekt på vekstpotensialet i grønn sektor i Innlandet i leders tale på årsmøtet i Hedmark Bondelag: - Potensialet er av Sintef anslått til å være på hele 20 milliarder og 25.000 arbeidsplasser når det grønne skiftet skyter fart. Så her finnes det muligheter om vi vil - sammen, sa Aas-Eng.

Investerings- og bedriftutviklingsmidler i landbruket 2019

Oppland er tildelt 48,1 mill kroner i investerings- og bedriftsutviklingsmidler for 2019, og her er en oversikt over prioriteringene som skal gjøres ved tildeling av midler.

Topp-politikere debatterer grønn vekst på årsmøtet

Stortingsrepresentanter og fylkestopper fra Hedmarkspolitikken tar for seg landbruk og grønn utvikling i Innlandet i paneldebatt på Hedmark Bondelags årsmøte på Hamar 20.-21. mars. Denne delen av årsmøtet er åpen for alle interesserte.

Kristina Hegge gjenvalgt som leder i Oppland Bondelag

Valgkomiteen fikk full støtte for sin innstilling. Kristina Hegge fortsetter som leder og nye fjes inn i styret er Ole Kristian Oldre og Anders Formo.

Dyrevelferd og klimautfordringer hovedsaker i årsmøtetalen

Kutt i norsk landbruksproduksjon gir ikke kutt i klimautslipp. Det vil flytte klimautslippet, poengterte Kristina Hegge i sin første årsmøtetale. Nå er årsmøtet i Oppland Bondelag i gang på Skeikampen.

Oppfordring til landbrukselever: - Søk på vår innovasjonspris!

Hedmark Bondelag og SpareBank 1 Østlandet har opprettet en innovasjonspris rettet mot landbrukselever/-studenter. De som har et godt prosjekt for utvikling av landbruket innen klima, bærekraft, HMS, bioøkonomi, agronomi eller landbruksteknikk må kjenne sin besøkelsestid: Søknadsfristen er 1. mai.

Krevede situasjon for gjenvinning av landbruksplast

Grønt Punkt Norge som driver returordningen har varslet at de må øke vederlaget for landbruksplast fra 1. april for å hindre at ordningen kollapser. Årsaken er i stor grad at avfallsbransjen sliter med å få avsetning på returplast.

Elisabeth Gjems innstilt som ny leder i Hedmark Bondelag

Valgkomiteen i Hedmark Bondelag har innstilt Elisabeth Gjems fra Åmot som ny leder i Hedmark Bondelag. Ingvald Landet fra Stor-Elvdal og Geir Lohn fra Alvdal er innstilt som nye styremedlemmer.

Økonomikurs i Valdres

Bli med på kursrekken «God økonomi med bedre agronomi»! Her vil du få inspirasjon, nye ideer og kunnskap om hvordan du kan gjøre små endringer på ditt gårdsbruk – som gir resultater. Hovedtemaene vil være : økonomi, jordbearbeiding og gjødsling - hele tiden med fokus på tilpasninger til ditt bruk og din situasjon.

Noen kommer og noen går - Valgkomiteens innstilling er klar

Valgkomiteen i Oppland Bondelag foreslår gjenvalg på leder Kristina Hegge. Nye kandidater til fylkesstyret er Ole Kristian Oldre og Anders Formo.

Når tankene slår krøll på seg....

Alle har en psykisk helse, til og med bonden. Når det kommer negative og ofte usaklige kommentarer om vår næring, tror jeg det er mange som tar dette inn over seg, sa Henrik Kjeldsen under Landbrukshelga tidligere i februar.

Klimaløsninger som minsker utslippene og samtidig sørger for mat på bordet

Det forhandles nå om en frivillig klimaavtale for jordbrukssektoren. Mange prosjekter er i gang, og jeg håper vi får til en klimaavtale som tjener oss alle, sier leder i Oppland Bondelag, Kristina Hegge.

Her var det noe for alle

Fra jordbær, øl og sosiale medier til biogass, klimaku og solceller. Uansett interesse og produksjon, var det noe for alle blant de 23 ulike foredragene deltakerne kunne velge mellom på Landbrukshelga.

Ta vare på dere selv, slik at dere kan ta vare på oss andre

Samarbeid for å møte framtidas krav og ønsker var gjennomgangstonen for Landbrukshelga. 170 bønder fra Oppland og Hedmark fylte på med fag, samtaler og god mat i Øyer i helga. Ta vare på dere sjøl, slik at dere kan ta vare på oss andre, var Sven Mollekleivs gode og viktige avslutningsord.

Aas-Eng takket nei til gjenvalg

Fylkesleder Erling Aas-Eng stiller ikke til gjenvalg på årsmøtet til Hedmark Bondelag 20.-21. mars 2019. – Etter fire år som leder mener jeg at timingen er riktig for et skifte, sier Aas-Eng.

- Var jeg heldig gikk det fjorten dager før rovdyra angrep

Ved årtusenskiftet hadde han mange kolleger. Nå er Per Johans Tallåsen en av de siste sauebøndene i ulvesonen i Hedmark som bruker skogen og fjellet til beite for hysdyra. Dette er historien om en del av Norge hvor rovdyrene snart er eneherskere i utmarka.  

Fakkeltog 8. januar mot regjeringens rovdyrvedtak – busser og påmelding

Bli med til Oslo 8. januar for å protestere mot regjeringens stans av lisensfelling innenfor ulvesona! Vi setter opp busser fra Oppland, og alle interesserte kan bli med. Meld deg på!

Fakkeltog mot regjeringens rovdyrvedtak

770 personer skal være med de 16 bussene fra Hedmark til fakkeltoget i Oslo 8. januar. I tillegg går det noen busser i andres regi, og mange bruker annen transport. Til sammen blir det over 1000 hedmarkinger i opptoget!

Eierskiftekurs i 2019

Oppland Bondelag arrangerer eierskiftekurs for dere som er på tur inn i næringa og dere som er på tur ut av næringa. En felles plattform for alle parter i en eiendomsoverdragelse vil gi dere en god start på en svært viktig prosess. Kurset blir på Honne, Biri, 16.-17. februar 2019.

UIven vil bli et mye større problem i Oppland framover

Hvordan er det mulig?, spør fylkesleder Kristina Hegge etter at Regjeringen i dag trosset rådene fra rovviltnemndene og sa nei til felling av ulv i to ulveflokker i ulvesona. Vi er beviselig langt over det vedtatte bestandsmålet her i Norge, sier hun.

- Vil føre til et norsk ulvereservat

Regjeringen, med statsminister Erna Solberg i spissen, nekter å regulere ulvebestanden ned til det nivået som Stortinget har bestemt. - FrP, Høyre og Venstre etablerer i praksis et norsk ulvereservat. Et tillitsbrudd, sier Erling Aas-Eng, leder i Hedmark Bondelag.

Plast - til glede og besvær

Næringa vår er storforbruker av plast. Plasten spiller en særlig stor rolle for å kunne vinterlagre fôr og bidra til at enkelte grønnsaker kan plantes tidlig. Nå er det imidlertid plasten som er på avveie som er i fokus.

Tenning og humør på Stortinget

Ledermøtet i Hedmark Bondelag hadde solid spennvidde – fra høyverdig nasjonalforsamling til topp moderne forskningsfjøs. Høyest tenning på Stortinget, og størst faginteresse i fjøset på Ås!

Landbrukshelga - program og påmelding

Her er program og påmeldingsside for Landbrukshelga 2.-3. februar 2019. Og stedet er Scandic Hafjell i Øyer – midt i Innlandet.

Oppland Bondelag møtte Opplandsbenken på Stortinget under ledermøtet

Alle er enige om at vi må ha bedre beredskap for å takle flom, tørke og andre kriser, men ansvaret er pulverisert og virker kaotisk. Dette inntrykket sitter vi igjen med etter møte med Opplandsbenken på Stortinget i dag.

Meld fra om skader!

Trident Juncture er nå historie. Soldatene har tatt med seg utstyr og transportmidler og vendt tilbake til sine hjemland. Men de har etterlatt seg noen "spor", og er du en av de som har noen slike på eiendommen din bør du varsle Forsvaret snarest!

- Det er skummel lesning

Klima- og miljødepartementet vil ikke gi ekstraordinær kompensasjon til de som ble rammet av ulveangrepene i Nord-Østerdalen i sommer. Mener fjorårets situasjon på Hadeland, Toten og Hurdal var mer ekstraordinær – selv om færre dyr ble drept.

Landbrukshelga 2.-3. februar 2019

Sett av første helga i februar. Snart kan du melde deg på Landbrukshelga 2019. Helga for faglig og sosialt påfyll!

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere