Sigrid Nygård på 4H-reise i Gambia

 

4H-opplevelse for livet i Gambia!

Nesten 40 grader i skyggen. President of The Gambia. Nye venner. Sand. Hull i bussgulv. Ristende afrikarumper. Kamelon. Dans og sang. Trommer. Apekatter. Ristende norske rumper. Flaggermus. Vitne til korrupsjon. Klappet krokodille. "GambianMaybeTime". Gleden over tomme plastflasker. Militærkontroller. Baobab. Stråtak. Frieri. Bønn. Tubab. Dette er noe av det jeg opplevde på studieturen til Gambia med 4H.

Vi var en gruppe på 16 nordmenn i alderen 16-45 år, som i starten av januar reiste til det afrikanske landet. Målet med turen var å lære om gambisk kultur og hvordan 4H Gambia arbeider, og inkluderte reising langt forbi dit du kommer som vanlig turist.

Vertsfamilier på landsbygda

Etter å ha tilbragt de første dagene ved kysten, dro vi innover i landet. Vi bodde flere netter hos gambiske vertsfamilier. Det var en opplevelse for livet, og jeg har aldri følt meg så velkommen før. Det var overraskende å se at mennesker med få materielle goder kan ha en sånn livsglede. Det er noe av det som gjorde mest inntrykk i løpet av turen.

Samarbeidsjubileum

4H er en av verdens største barne- og ungdomsorganisasjoner. I Gambia ble 4H startet 1987, og har i dag rundt 3000 medlemmer og 50-60 klubber.

4H-ideen kom til Gambia gjennom nordmenn som besøkte en landbruksskole. Studentene der ble tent på ideen, og tok den med hjem til sine egne landsbyer. I dag reiser det medlemmer fra Norge til Gambia for å ta med hjem ideer til hvordan vi kan drive 4H her hjemme.

I fjor var det 25 år siden starten på samarbeidet mellom 4H i Norge og Gambia, og det ble behørig feiret.

Wrestling og dans

Det var 4H Gambia som hadde lagt opp programmet for turen, og vi fikk se ting de fleste turistene aldri får oppleve. Blant annet fikk vi være med på en wrestling-konkurranse, og vi fikk vite at det var svært få hvite som noen gang hadde sett dette.

Kulturen kunne være forskjellig fra landsby til landsby, noe som vi fikk se gjennom tradisjonene deres. I tillegg til wrestling-konkurransen fikk vi oppleve blant annet et bryllup, fotballkamp, uendelig mye dans og sang, og rutinene i hverdagen deres.

Om 4H

4H Norge er en landsomfattende, ideell barne- og ungdomsorganisasjon som er livssynsnøytral og partipolitisk uavhengig. 4H skal utvikle en aktiv og samfunnsengasjert ungdom med ansvarsfølelse og respekt for natur og mennesker. 4Hs mål uttrykkes gjennom 4H-løftet: Vi lover å arbeide mot det mål å bli en ungdom med klart hode, varmt hjerte, flinke hender og god helse.

Annet hvert år går det en studietur fra Norge til Gambia, og tilsvarende fra Gambia til Norge de motsatte årene.