Den politiske debatten er åpen for publikum, og foregår tirsdag 14. mars kl 16.30-18.30 i storsalen på Scandic Ringsaker på Olrud utenfor Hamar. Her er det bare å troppe opp for å høre de siste politiske vurderinger, sverdhugg og orddueller fra mange av våre fremste politikere, som har en rolle i nettopp disse viktige sakene.

Panelet som diskuterer er:

  • Knut Storberget, Ap
  • Gunnar Gundersen, H
  • Trygve Magnus Slagsvold Vedum, Sp
  • Karin Andersen, SV
  • Magne Rydland, KrF
  • Johan Aas, Frp
  • Marianne Lunåsmo, MDG
  • Mirjam Engelsjord, V

I tillegg til dragkampen på Stortinget, har ikke minst representantene fra regjeringens konstruktive opposisjonspartier/støttepartier KrF og V en særdeles viktig oppgave i å dytte på for å finne gode løsninger.

Debattleder er Aslak Bonde.

Det har vært en het politisk vinter hva jordbrukspolitikk angår. Siden før jul har det vært full fyr i ulvedebatten, da klima- og miljøminister Vidar Helgesen stanset den vedtatte lisensfellingen, og hevdet at det ikke var juridisk grunnlag for å følge Stortingets bestandsmål for ulv.

Og når det gjelder jordbruksmeldinga har Bondelaget tent varselbål rundt i hele landet for å varsle fare for at dagens regjering gjennom meldinga vil svekke dagens landbruksmodell med landbruk over hele landet, og vri jordbruket i retning av mer sentralisering og liberalisering.

Politikerne skal blant annet få bryne seg på følgende temaer:

  • Jordbruksmeldinga. Regjeringa har lagt fram ei jordbruksmelding som øvrige partier på Stortinget på mange punkt er sterkt uenige i. I disse dager foregår tautrekkingen på Stortinget, før næringskomiteen skal avgi sin innstilling 23. mars, og Stortinget skal gjøre endelig vedtak 28. mars. Det er stor politisk spenning rundt innholdet i meldinga, så det vil ventelig slå gnister i debatten tirsdag. Markedsregulering, sentralisering, liberalisering, overordnet mål for norsk matproduksjon/jordbrukspolitikken, kvoteordning for melk og avløserordning er viktige stikkord her.

  • Partienes mål for jordbrukspolitikken framover – valg 2017. Hvordan ønsker de politiske partiene å utvikle norsk jordbruk/matproduksjon videre?

  • Rovdyrpolitikk og ulv. Etter alt å dømme er ikke den politiske striden rundt Stortingets vedtatte bestandsmål for ulv og klima- og miljøministerens stans av lisensfelling løst innen debatten finner sted. Partienes håndtering av Helgesens juridiske krumspring er avgjørende her, og dette vil vi i debatten så klart gå nærmere inn i.

Årsmøtet er for øvrig et to dagers verksted for landbruks- og næringspolitikk, hvor tillitsvalgte og en rekke gjester sørger for meningsutveksling og utviklingsarbeid.


Yngve Ekern

Onsdag 15. mars kl 10.30 kommer matjournalist Yngve Ekern for å snakke om den nye folkebevegelsen som bryr seg om hvor maten kommer fra. Tidens forbrukere vet hva de vil ha, og hva de ikke vil ha. Det handler om å nyte Norge, om dyrevelferd, om miljø - og om å lukkes inn i fjøsvarmen for å stå ved bondens side i kampen for trygg mat, mener Ekern.

Timeplan for årsmøtet med alle programpunkter lastes ned her.

Valgkomiteens innstilling foreligger her.

Til årsmøtedelegater og gjester/media, samt alle som vil overvære den politiske debatten: Hjertelig velkommen!