Helmer Amb (til venstre) vervet ti nye medlemmer i løpet av kort tid på tampen av 2017. Blant de nye medlemmene er Ida Røhr og Lars Bjelvin. Her er de tre fotografert på Ringsaker Bondelags nyttårsball 6. januar 2018. Fotograf: Even Glestad

Hedmark Bondelag har satt stadig nye medlemsrekorder de siste årene:

  • 2014: 5410 medlemmer, og dermed medlemsrekord for nyere tid.
  • 2015: 5488 medlemmer
  • 2016: 5577 medlemmer
  • 2017: 5644 medlemmer.

Forrige rekordnotering var i 1988 med 5372 medlemmer – et tall som altså er grundig slått de siste årene. En kan ikke direkte sammenlikne dagens tall med tallene fra 50-60-tallet, da familiemedlemmer ble telt inn på en annen måte, og en derigjennom fikk klart høyere medlemstall.

Fylkesleder Erling Aas-Eng setter stor pris på medlemsveksten:

- Det er svært gledelig at vi har greid å fortsette medlemsveksten over så mange år. Det er nå sjette året på rad vi kan feire medlemsvekst – og dette skjer samtidig som antallet aktive bønder går ned. Vi setter stor pris på alle som er med oss og heier på norsk matproduksjon, sier Aas-Eng.

Han tar veksten som et tegn på at Bondelaget gjør mye riktig, og er talerør for et bredt engasjement.

- Jeg tror vi er relevante for landbruks- og bygdeinteresser i Hedmark, og at vi dermed favner bredere enn det rent matpolitiske, sier Aas-Eng.

Han trekker også fram et omfattende arbeid innen feltene rovdyr og jordvern.

Hedmark Bondelag arrangerte i høst en vervekampanje for å fremme verveaktiviteten i de 35 lokallagene i Hedmark.

Det er ingen tvil om hvem som var Hedmark Bondelags superverver i innspurten: I løpet av en kortere periode i november-desember vervet Helmer Amb, leder i Ringsaker Bondelag, på egen hånd 10 nye medlemmer.

Blant de nye medlemmene i Ringsaker er Ida Røhr og Lars Bjelvin. De skal etter planen ta over gården Røhr etter Idas onkel. I helga var verver Helmer Amb og de to ferske medlemmene med på Ringsaker Bondelags nyttårsball sammen med oppunder andre 230 deltakere.  Vel verdt å feire i et lokallag som nå har 343 medlemmer.
Og Helmer Amb varsler at han har mer å gå på – han er sikker på at han skal få med seg flere nye medlemmer også nå på nyåret.


Margrete Nøkleby og Erling Aas-Eng (til høyre) delte ut vervepremie og t-skjorter til Thor Ludvig Løken fra Stange Bondelag (gul trøye) og Torgeir Dalen fra Folldal Bondelag (grønn trøye).

I løpet av høstens vervekampanje ble det delt ut både spurtpremier og en hovedpremie. Vinner av hovedpremien ble Stange Bondelag, med en økning på 12 medlemmer i løpet av verveperioden. Spurtpremiene gikk til Våler Bondelag (8), Folldal Bondelag (7) og Stange Bondelag.
Premieringen foregikk under Hedmark Bondelags ledermøte 15. november. Som seg hør og bør fikk Stange Bondelags leder Thor Ludvig Løken gul-preget vinnertrøye, mens Torgeir Dalen i Folldal Bondelag fikk grønn-preget spurttrøye. Våler Bondelag var dessverre ikke representert på ledermøtet.
I løpet av perioden for vervekampanjen kom det totalt inn 58 nye medlemmer.

Størst vekst gjennom året hadde Vang Bondelag, med 24 medlemmer i pluss i 2017 (til 343 medlemmer nå). Størst prosentvis vekst hadde Kvikne Bondelag, med 7,3 prosent vekst (4 nye medlemmer, til 59 nå).

Hedmark Bondelag takker alle for innsatsen!

Også Norges Bondelag fikk en solid økning i medlemstallet i 2017. Norges Bondelag hadde 63.572 medlemmer ved utgangen av 2017. Dette er 482 flere medlemmer enn ved utgangen av 2016. Vi må tilbake til 1997 for å finne et høyere medlemstall.