Erling Aas-Eng fra Hedmark Bondelag og Håvard Bjørgen fra Sparebank 1 Østlandet delte ut innovasjonsprisen til elever fra Jønsberg videregående skole.

Det er elevene i agronomklassa 3LGA  ved Jønsberg videregående skole som står bak ideen om en seksjonsinndelt landbrukscontainer for søppelsortering og resirkulering. Prosjektskisse ble levert inn til Hedmark Bondelag og Sparebank 1 Østlandet i forbindelse med at de to organisasjonene har opprettet et innovasjonsfond der studenter og elever ved naturbruksskolene i Hedmark oppfordres til å søke.

Elevenes tanke blant ideen er at søppelet skal bli enklere å håndtere for bonden, i en miljøvennlig container.

Ifølge en rapport fra AgriAnalyse forbruker bønder hvert år mer enn 12.000 tonn plast. Rapporten anslår at nesten 80 prosent av bøndene leverer mer enn 75 prosent av plasten de bruker i produksjonen til gjenvinning.

– Dette er et langt høyere enn tall fra andre europeiske land, men målet bør være at vi kan bli enda bedre, mener elevene i agronomklassa 3LGA ved Jønsberg videregående skole.

De vil bidra til å gjøre det enklere og raskere for bønder å resirkulere avfall, samtidig som miljøet skånes for avfall på avveie.

– Å ta i bruk vår landbrukscontainer vil være både tidsbesparende og lønnsomt for bonden, mener de prisvinnende elevene.

Landbrukscontaineren vil være inndelt i flere moduler etter produksjon. På denne måten kan avfallet sorteres på gården og ikke på en miljøstasjon. Dette vil spare bonden for mange turer til gjenvinningsstasjonen.

Forskjellige produksjoner gir ulikt avfall, og dette vil også variere gjennom sesongen. Med modulsystem vil det være lett å tilpasse containeren etter produksjon.

Elevene har laget skisser for hvordan en slik container kan produseres, men har så langt ikke gjort sonderinger mtp produksjon og salg.

Bakgrunn for innovasjonsprisen er at Hedmark Bondelag og Sparebank 1 Østlandet i fellesskap ønsker å bidra til å utvikle ideer som kan fremme og utvikle landbruket i en positiv retning innen klima, bærekraft, HMS, bioøkonomi, agronomi og landbruksteknikk.

De to partene har derfor opprettet et innovasjonsfond der studenter og elever ved naturbruksskolene i Hedmark oppfordres til å søke.

Innovasjonsprisen er på på 20.000 kroner.

Prisen ble delt ut av Hedmark Bondelags leder Erling Aas-Eng og Håvard Bjørgen, landbruksansvarlig i SpareBank 1 Østlandet, på Hedmark Bondelags årsmøte 13. mars 2018 i Elverum.