Fra venstre: Ann Brudevoll fra SpareBank 1 Østlandet, Elisabeth Gjems fra Hedmark Bondelag, prisvinner Ola Eggen og prisutdeler Arne Hjeltnes under prisutdelingen på mat- og landbruksmessa Midt i mattatet.

- Så veldig trivelig og moro! Det er en stor anerkjennelse for oss å få denne prisen. Det er så mange dyktige folk i matmiljøet i regionen, og finalistene er veldig gode alle sammen, så jeg hadde ærlig talt ikke forventet at vi skulle vinne, sier en strålende fornøyd og glad Ola Eggen hos Eggen Gardsysteri.

Gårdsbedriften er kjent for produksjon av ost av høy kvalitet. De har mottatt flere priser, blant annet vant osten «Fjellblå» gull under selveste World Cheese Awards i London i 2017.

Eggen Gardsysteri ble startet av Liv Bjørnstad og Ola Eggen, og drives nå sammen med sønn og svigerdatter Marius Eggen og Lotte Iversen. Ostene de produserer er Fjellost, Fjellblå, Eggen spesial, Fjellgo’ og salatost.

Østerdalsk fjelleventyr

Innlandets matpris er på 25.000 kroner. Hedmark Bondelag, Oppland Bondelag og SpareBank 1 Østlandet delte den ut for femte gang under mat- og landbruksmessa Midt i matfatet i Vikingskipet på Hamar.

Prisvinneren høstet mange lovord under utdelingen:

- Eggen Gardsysteri er en verdig vinner. De har sterkt fokus på kvalitet og har bidratt til å sette lokalmat fra regionen på kartet – ikke bare i Norge, men også internasjonalt. Det er imponerende hva de har fått til, og det må kunne betegnes som et østerdalsk fjelleventyr. Vi gratulerer med prisen og ønsker samtidig Eggen masse lykke til videre i deres satsing, uttalte Elisabeth Gjems i Hedmark Bondelag, Kristina Hegge i Oppland Bondelag og Ann Brudevoll i SpareBank 1 Østlandet, som sammen står bak Innlandets Matpris.

Elisabeth Gjems fra Hedmark Bondelag la til:

- Dette er ost i verdensklasse, og noe vi virkelig skal være superstolte av. Tenk å lage blåmuggost som når helt til topps i konkurranse med all verdens kjente osteland. Vi i Norge, Innlandet og Østerdalen har svært dyktige matprodusenter. Og vi kan bare ane hvilket beinhardt arbeid som ligger bak i år etter år for å lage disse produktene på Eggen Gardsysteri, sa hun.

Ola Eggen trekker sjøl fram mye av det samme som grunnlag for den gode osteproduksjonen de har fått til:

- Det vi jobber med er håndverk, og det er veldig viktig å være tro mot produktet. Vi driver økologisk produksjon, og har dyra på setra om sommeren. Vi er bevisste på å være tro mot konseptet vårt, og har aldri latt oss friste av lettvinne løsninger. Det vi markedsfører er det vi driver med, sier Eggen.


Ola Eggen og Liv Bjørnstad tok over gården Eggen i 1990, og startet ysteriet i 2001.

Startet ysteriet i 2001

Eggen er en gammel slektsgard fra 1730, som ligger på 700 meters høyde i Vingelen i Tolga. Liv Bjørnstad og Ola Eggen tok over drifta av gården i 1990, og la etter hvert om til økologisk produksjon. De ønsket å skape noe nytt sammen på gården, og reiste på flere studieturer for å finne ut hva de skulle satse på. I 2001 sto ysteriet ferdig. Det er bygd vegg i vegg med fjøskjøkkenet. Mjølka pumpes direkte fra mjølktanken og over i ystekaret.

- Vi hadde egentlig tenkt at vi kun skulle yste om vinteren, når det er mindre annet arbeid. Men så vokste det på seg, og ble noe annet – og mer – enn hva vi opprinnelig hadde tenkt oss, forteller Ola Eggen.

De har 20 melkekyr, og utnytter nå kapasiteten fullt ut. Takket være litt ekstra tilfang på melk fra en annen gård bruker de nå 110.000 liter melk i produksjonen. Alt går til å produsere det som nå er velkjent som Eggen-ost.

- Vi bygde seter i 1994, og bruker fortsatt den om sommeren. I dag deler vi arbeidet slik at sønnen vår Marius eier og driver gården, mens hans samboer Lotte, vår ansatte medarbeider Jurgita og jeg selv har hovedjobben med ysteriet. Til sammen er fire personer sysselsatt, sier Eggen.

Skryter av lokalmiljøet

Han er full av lovord om lokalmiljøet som de er en del av i Nord-Østerdal.

- Miljøet her vet å sette pris på og hegne om de lokale virksomhetene. Vi opplever en sterk bevissthet og samhørighet både hos forbrukere og politikere. Vi går sammen om å markedsføre regionen vår, og det er et stort pluss. Stayerevnen, entusiasmen og fellesskapet vi er en del av i lokalmatmiljøet er helt fantastisk, sier Eggen, og legger til at deres viktigste salgskanal er Rørosmat.


Ola Eggen og Jurgita Beliuniene i produksjonen.

Folket kåret vinneren

SpareBank 1 Østlandet og bondelagene i Hedmark og Oppland står sammen bak Innlandets Matpris. Prisen går til en god ambassadør for lokale råvarer og kortreist mat. Årets fire finalister til prisen var:

Det har vært et svært stort engasjement rundt Innlandets Matpris i år. Publikum lanserte først over 50 kandidater til prisen. Så plukket juryen med representanter fra SpareBank 1 Østlandet, Oppland Bondelag og Hedmark Bondelag ut fire dyktige finalister. Finale-avstemmingen foregikk gjennom fem dager fram til 17. september, og Eggen Gardsysteri vant den spennende finalerunden som ble avgjort gjennom en nettbasert avstemming blant folket.

TV-personligheten og næringslivsmannen Arne Hjeltnes delte ut prisen sammen med Bondelagets og bankens representanter under mat- og landbruksfestivalen Midt i matfatet på Hamar 22. september, og trakk blant annet fram det solide håndverket som Eggen Gardsysteri står for.


Ola Eggen og Marius Eggen som leder henholdsvis ysteriet og gardsdrifta.

Etter prisutdelingen på Midt i matfatet var det dags for en matbit og en hyggelig prat, der den andre finalisten fra Hedmark sto for serveringen. Marianne Wimmer fra Gransjøberget Sæter og Viltkjøkken deltok på arrangementet med egen stand, og hadde mange godbiter å by på.


Fra venstre Margrete Nøkleby, Marianne Wimmer, Ann Brudevoll, Ola Eggen, Hallgerd Tronsmoen og Elisabeth Gjems med god mat fra Gransjøberget Sæter og Viltkjøkken etter prisutdelingen.