Årsmøtet startet, tradisjonen tro med at hele forsamlingen sang Bondesangen. Etter det var det en fornøyd og stolt fylkesleder, Hans Jørgen Olsen Røren, som ønsket velkommen til både delegater og gjester. Det var rekordoppmøte, med nesten 100 deltakere i år. 

I sin leders tale pekte han på mange av de viktige sakene Vestfold Bondelag har jobbet med i 2024 og må jobbe med videre, både de som er godt synlige for medlemmene og sakene som ruller og går i hverdagen. Han skrøt av aktivitetsnivået i både lokallaga og fylkesstyret. Hele leders tale kan lastes ned i sidemenyen.

Besøk av Bjørn Gimming

På alle fylkesårsmøter får vi besøk fra Norges Bondelag, og i år var det leder, Bjørn Gimming som tok turen til oss i Vestfold. 

Bjørn holdt en god innledning hvor han var innom mange aktuelle temaer som berøerer Vestfoldbonden, som RMP og sesongarbeidskraft. Han var naturligvis også innom tallgrunnlaget, og forklarte viktigheten av forhanldingsinstituttet for bøndenes inntekt og rammevilkår. 

Han rettet også fokuset på oppfølging av klimaavtalen, dyrevelferdsmeldinga, vedtaket om økt sjølvforsyning og viktigheten av politikerkontakt frem mot høstens valg. Her er det allerede gjort et godt stykke arbeid, både lokal, regionalt og nasjonalt. 

Bjørn Gimming var innom mange dagsaktuelle temaer for Vestfoldbonden i sitt innlegg på årsmøtet.

Klimatiltak - sånn helt konkret

Etter Bjørns innlegg fikk vi et innlegg av Magnus Haugland, prosjektleder i Klimasmart landbruk og grovfôrrådgiver i NLR. Han pekte på mange enkle grep bonden kunne gjøre, som faktisk var klimatiltak i seg selv - og ikke minst som førte til bedre økonomi for bonden. Eksempler på dette er mer presis gjødsling, økt avdrått per dyr (ikke spar på kraftfôret ved tynne dyr), bruk av plantevernmidler (Ja, du leste riktig!) for å få mest mulig avling ut av de arealene vi har tilgjengelig. 

Han fortalte også om det mange typisk tenker på som klimatiltak, men som i liten grad faktisk benyttes på grunn av tilgangen til produktene, som biokull, biogass og metanhemmere. Det var en tankevekker for mange i salen, og Magnus fikk med seg hele salen med sitt sprudlende engasjement. 

Ordfører Hans Edvard Torp takker Magnus Haugland for inspirerende innlegg.

Kjør debatt!

Etter innlegge var det tid for årsmøtedebatten. Det ble lokket med egg til dem som tok ordet, og det var det mange utsendinger som gjorde. Det var et bredt spekter med temaer som ble tatt opp. Noen eksempler var tilgangen til dreneringsmidler, viktigheten av agronomutdanningen, velferdsordningene bør gjelde alle helårsprodusenter, det stilles veldig mange krav til bønder i dag som går utover det agronomiske, og mye, mye mer. Fylkesstyret skal ta opp debatten i første styremøte etter årsmøte, slik at vi kan jobbe videre med det som kom fram.  

Kristian B. Løwe, leder i Hedrum Bondelag, på talerstolen under debatten. Han ble senere i møtet valgt inn som 1. vara til fylkesstyret.

Underveis i debatten var det lagt opp til lunsj i kantina på Gjennestad. Praten gikk livlig blant utsendinger og gjester i pausene. 

Pauseprat, Bjørn Gimming slo av en prat med gjestene fra Statsforvalteren, landbruksdirektør Olav Sandlund, og assisterende landbruksdirektør Ingunn Sømme.

Prisutdelinger

Under årsmøtet blir det årlig delt ut to priser, årets EMIL-pris og årets lokallag. I år gikk EMIL-prisen til Olav Sandlund, landbruksdirektør ved Statsforvalteren i Vestfold og Telemark, for sin mangeårige innsats for landberuket i Vestfold, og sitt gode samarbeid med Bondelaget og næringa. 

Prisen for Årets lokallag 2024 gikk til Tjølling Bondelag for sitt aktivitetsnivå og gode engasjement også innover i Bondelaget og næringa for øvrig. Tjølling Bondelag har arrangert ukentlig bondetrim gjennom vintersesongen i over 40 år! Og har en aktiv og engasjert lokallagsleder i spissen, Kjell Erik Strand, som også var tilstede og mottok prisen under årsmøtet. 

Du kan lese mer om prisene i sidefeltet øverst på siden her. 

Vinner av årets EMIL-pris 2025: Olav Sandlund.Vinner av prisen Årets lokallag 2024: Tjølling Bondelag.

Små endringer i styret

Etter årsmøtedebatt og prisutdelinger var det tid for formelle årsmøtesaker, herunder regnskap, budsjett, arbeidsplan og årsmelding, før det var tid for valg. Arbeidsplanen kan leses i sidefeltet øverst på siden. 

Det nye styret i Vestfold Bondelag. F.v. Ingeborg Knutsen (Vestfold og Telemark Bygdeungdomslag), Anders Løverød (2. vara), Lene Bråtejorde (Vestfold Bygdekvinnelag), Inger Synøve Johnsen (nestleder), Hans Jørgen Olsen Røren (leder), Sondre Moskvil, Hans Kristian Berge og Karin Langaas. 1. vara Kristian Løwe og 3. vara Una Edland var ikke tilstede da bildet ble tatt.

Avtroppende styremedlem Thomas Pettersen, og varaer Andreas Grorud og Ole Andreassen ble takket av med hver sin blomsterbukett.

Er det noe medlemmer i Vestfold Bondelag ønsker at ta opp med styret, både ris og ros, så vet dere hvem som nå sitter i fylkesstyret som deres tillitsvalgte.

Hans Jørgen synes alle fortjener blomster og hadde selv kjøpt ei rose til alle fremmøtte som han delte ut i døra etter møtet!

Hans Jørgen hadde kjøpt roser til alle delegater og gjester.