Nøkkeltall verdiskaping
1145 aktive jordbruksforetak
1514 sysselsatt i jordbruk, 246 i skogbruk

Førstehåndsverdi jordbruket: 2 milliarder kroner
Førstehåndsverdi i skogbruket: 236 millioner kroner

142 bedrifter i næringsmiddelindustrien
2441 sysselsatte i næringsmiddelindustrien
=>Årlig omsetning: 17,8 milliarder

84 bedrifter i trelast- og trevareindustrien
716 sysselsatte i trelast- og trevareindustrien

Totalt 7 376 som er sysselsatt i jordbruk, skogbruk og tilhørende industri + ringvirkninger i Vestfold

Etter at Vestfold og Telemark igjen har blitt delt opp i hvert sitt fylke har Vestfold fått utarbeidet en ny verdiskapingsrapport "Vestfoldlandbruket - bærekraftig, attraktiv og verdiskapende produksjon og foredling"

Den nye verdiskapingsrapporten er laget av AgriAnalyse og kan lastes ned i boksen til høyre. Der finner du også lenke til faktaark for din kommune. 

En kortversjon av verdiskapingsrapporten kan lastes ned her 

Vår matproduksjon er viktig for landets beredskap

I Vestfold er nesten 423 297 dekar jordbruksareal, noe som utgjør nesten 20 % av fylkets landareal. 3,7 % av alt jordbruksareal i Norge ligger i vårt fylke. Gunstig klima og jordsmonn gjør Vestfold til «Norges grønnsakshage og brødboks» med stor grønnsaks-, potet-, frukt-, bær- og matkornproduksjon. Vi er derfor viktige for landets matberedskap. Vi produserer f.eks 6 ganger så mye potet som vi spiser i Vestfold.

Nesten 70% av jordbruksarealet dyrkes det korn på. Vestfold bidrar med 15-20 % av landets matkorn (varierer fra år til år). 

Selv om Vestfold har 22 % av Norges grønnsaksareal og 12 % av landets potetareal er det ikke i sum så store areal som brukes til å produsere grønnsaker, potet, frukt og bær (6,4 % av fylkets jordbruksareal). Allikevel står grønnsaker, potet, frukt og bær for 45 % av førstehåndsverdien til planteproduksjonen i fylket!

Gras- og grønnsaksarealet har økt og kornarealet er redusert betydelig de siste 20 årene (2003 til 2023).

Fylkets drøyt 4.300 sauer og deres lam bidrar til å holde kulturlanskapet åpent og nyttigjør seg en viktig gras- og utmarksressurser. Det samme gjør drøyt 2.200 melkekyr og 3.700 ammekyr i Vestfold. 

I Vestfold produseres 6,5 % av landets slaktegris og det er derfor ikke uten grunn at Nortura i Tønsberg produserer mye pølser. Et års produksjon av pølser på fabrikken her når faktisk en gang rundt ekvator hvis pølsene legges etter hverandre! 

Stor verdiskaping på jordet og i fjøs

Førstehåndsverdien av husdyr- og planteproduksjonen i Vestfold var i 2023 på 2 milliarder kroner. Kornproduksjonen står for den største andelen, med 469 millioner. Tilsammen står planteproduksjonene for 60 % av førstehåndsverdien. Som nevnt over er det verdt å merke seg at grønnsaker, frukt og bær bruker en liten del av jordbruksarealet i fylket, men står for en veldig stor førstehåndsverdi.

Anslått førstehåndsverdi på 2 mrd fra vestfoldlandbruket

Skogbruk

Skog og utmark utgjør 64 % av fylkets totalareal. Det hogges rundt 450 000 m3 i året, hovedsaklig gran. Skog er den viktigste arealbrukskategorien som tar opp klimagasser. Opptak av CO2 er tett korrelert med skogens tilvekst. Tiltak for å øke produksjonen av biomasse på eksisterende skogarealer, som gjødsling, økt plantetetthet og økt skogplanteforedling, vil bidra til å øke opptaket av klimagasser i skog. Et aktivt skogbruk er et godt klimatiltak, og skogen vår binder om lag 470 000 tonn CO2 ekvivalenter, eller over halvparten av fylkets klimagassutslipp!

Enda større verdiskaping i mat-, trelast- og trevareindustri

Mat- og treindustrien i Vestfold sysselsetter en betydelig andel av fylkets industriarbeidere. Og der sysselsettingen i annen industri har gått betydelig ned, så har sysselsatte i matindustrien holdt seg relativt stabil. Hver 4. industriarbeider i fylket jobber nå i matindustrien.

Fylkets matindustri omsetter for rundt 17,8 milliarder årlig! 

Det er verdt å merke seg at det er sterk sammenheng mellom hvor maten produseres på jordet og hvor industrien er plassert. Det går bare noen timer fra ertene er høstet til de er nedfrosset hos Findus eller Norrek.

Mange som står bak verdiskapingsrapportenVi er mange som står bak den ferske verdiskapingsrapporten; 

Rapporten er utarbeidet på vegne av LO, NHO, Vestfold Bondelag, Vestfold Bonde- og småbrukarlag, samt Innovasjon Norge, Statsforvalteren i Vestfold og Telemark og Vestfold fylkeskommune og bekrefter at Vestfolds matproduksjon er viktig og svært variert, og skaper stor verdiskaping!