Med kunnskap, kjærleik og engasjement!
- Me treng å både å gje og få ros, det er den viktigaste faktoren for å få arbeidslyst! Det sa leder Trude Flatland til årsmøtet i Telemark Bondelag. Les leders tale og andre høydepunkter fra møtet.
Årsmøtet ble holdt på Bø Hotell lørdag 15. mars. Av 19 lokallag var 18 lokallag til stede med sine utsendinger. Med rubb og stubb, tillitsvalgte, gjester og ansatte, talte vi 52 personer.
Møtet ble satt på tradisjonelt vis med framføring av bondesangen. Fylkesleder Trude Flatland holdt sin årsmøtetale med sterk oppfordring om å spille hverandre gode med konstruktive tilbakemeldinger og ros!
For at me skal kunne prestere, alle saman, så treng me kunnskap, kjærleik og engasjement. Me treng konstruktive tilbakemeldingar så me har noko å strekke oss etter og forbetre oss på. Og me treng både å gje og få ros – det er den viktigaste faktoren for å få arbeidslyst. Anten ein er bonde, tillitsvalt i landbruket, i politikken eller «vanlege folk».
Så kjære kollegaer - eg veit de er kunnskapsrike og har kjærleik til og engasjement for landbruket, hugs å gje kvarandre saklege tilbakemeldingar og ROS, så kan me nå endå lengre.
Les hele talen i sidemenyen.
Nytt fra Norges Bondelag
Arthur har vært styremedlem i Norges Bondelag siden 2020, han driver gård på Jæren med melk, gris og Inn på tunet (demens).
Om det ikke ble bakoversveis på utsendinger og gjester i møtesalen, så fikk i alle fall årsmøtet et særs engasjert innlegg fra en aktiv og våken Arthur. Tilbakemeldingene i etterkant viste at årsmøtet satte pris på budskapet. Arthur pekte flere ganger på betydningen av tillitt, trygghet og konstruktiv dialog.
-Si det du mener sa han, vi tåler uenighet. Men på en respektfull måte. Han fortalte at han fikk kritikk som styremedlem, men at han fikk mest ros og konstruktive innspill. – Vi bønder trenger folk som er engasjerte tillitsvalgte, husk å ta vare på de.
Kunnskapen blant opinionen om landbruk har aldri vært lavere. Vi må bygge kunnskap, tillit og trygghet, så de velger norsk mat.
Om tallgrunnlaget. Vårt innspill til Grytten-utvalget står fast. En del har skjedd etterpå, men det har skjedd på Stortinget. Viktig å skille på det. Fem partier har tatt et ansvar. Det er den realpolitiske biten som er nå.
169 delegater for Stortinget vil landbruket vel, men de har ulik inngang. Vi må snakke med ALLE, det er folk i alle partier som ønsker landbruket vel. Vi må snakke konstruktivt med alle partier, selv om vi er veldig uenige med dem noen ganger.
Veldig bra jobb med å spille inn til partiprogrammene.
Arthur viste hovedpunkter for årets jordbruksforhandlinger og takket for innspill fra lokallaga. Så fortalte han om prosessen når forhandlingene er i gang, blant annet det enorme apparatet som er i sving. -Tor Jakob og Bjørn gjør en vanvittig innsats, de tre siste dagene jobbes det døgnet rundt. I rommet sitter det veldig mange mennesker, ikke bare fra landbruks- og matdepartementet, men også fra klimadepartementet og finansdepartementet. – Tenk på det før dere kritiserer neste gang, sa han.
Det er ingen barnevogner her? Sa Artur og så ut over salen. - Jeg urolig for rekrutteringa. Vi må ikke kritisere de som er unge og som har lyst til å bruke av sin tid til å være bonde. Mange unge som satser og har trua, er redd for å bli «sabla ned» på Facebook. Vi må få ungdommen med oss, det er der framtida ligger.
Andre tema Arthur var innom: Hva har vi fått til i 2024, klimaavtalen, rovdyr, selvforsyning, beredskap, krevende verdensbilde, velferdsordninger, statsbudsjettet, dagligvaretilsynet, og sikkert mer.
Aktiv debatt!
Som vanlig var det mange ivrige utsendinger under årsmøtedebatten. På en drøy time ble det fremført 19 innlegg og noen replikker, i tillegg til hilsener.
Teamene som ble tatt opp fra utsendingene var: Tallgrunnlag (normering og avkastning på EK), hvorfor Nord-Norge pakke, mer produksjonsfremmede tilskudd, bedre økonomi gir klimagevinst, mindre skjemautfylling, surmaga kritikk til våre tillitsvalgte virker kun destruktivt, distriktskorn, lønnsomhet i hveteproduksjon, utmarksbeite som klimatiltak, vern av skog drar ned verdien på landbrukseiendom, Årlig erstatning for båndlagt skogeral i stedet, klimakalkulator som verktøy er for dårlig, tilskudd skal gå til MATproduksjon, vi trenger alle bønder - store og små, jordbrukskonto, økt melkepris, feilspor å lande inn andre ting i tallgrunnlaget, fotosyntesen er basis for sjølforsyning, metanhemmere, sykdomsavløsning.
Årets lokallag
Prisen til årets lokallag gikk til Fyresdal Bondelag!
Les mer i saken i sidemenyen.
Valg
Etter årsmøtedebatt og prisutdeling var det tid for formelle årsmøtesaker, herunder regnskap, budsjett, arbeidsplan og årsmelding, før det var tid for valg.
Tidligere nestleder, Mikkel Aandera stilte ikke til gjenvalg. Under årsmøtet takket han dermed av etter seks år i styret,der de to siste åra som nestleder.
Årsmøtet i Telemark Bondelag ga fornyet tillit til fylkesleder Trude Flatland. Sittende styremedlem Anders Stensrød er valgt som ny nestleder. Årsmøtet gikk for valgnemndas innstilling til samtlige verv.
Fruktprodusent Trond Bergskås, er valgt som nytt styremedlem. Svineprodusent Hilde Skoglund, er valgt som ny 2. vara.
Det nyvalgte fylkesstyret i Telemark Bondelag ser frem mot et nytt styreår!