Norsk matproduksjon – sikkerhet for deg og meg!

Telemark Bondelag mener det er viktig å synliggjøre sammenhengen mellom norsk matproduksjon, matsikkerhet og beredskap. Les resolusjonen som ble vedtatt av årsmøtet i Telemark Bondelag 15. mars.
Verden står i en urolig tid med økende geopolitisk ustabilitet, klimautfordringer og sårbarheter i forsyningskjedene. Matsikkerhet og beredskap er viktigere enn noen gang. Det er behov for å øke samfunnets bevissthet om norsk landbruks grunnleggende rolle for sikker matforsyning i normal situasjon og ved ei krise.
Årsmøtet til Telemark Bondelag mener det er viktig å synliggjøre sammenhengen mellom norsk matproduksjon, matsikkerhet og beredskap. Den beste forutsetning for en fungerende matproduksjon i ei krise, er en løpende høy matproduksjon i normal situasjon. God matberedskap handler også om at befolkningen har grunnleggende kunnskaper om hvordan man dyrker matproduserende planter. Årsmøte i Telemark Bondelag mener derfor at praktisk kunnskap om matproduksjon, så fort som mulig, må bli en del av læreplanen i grunnskolen.
I en ny rapport fra Verdens økonomiske forum slås det fast at landbruk og matproduksjon vil være blant de yrkesområdene med størst globalt behov for arbeidskraft i framtiden. Stabil rekruttering til landbruket er avgjørende for en framtidig norsk matproduksjon. Årsmøtet til Telemark Bondelag mener derfor at det må skapes gode framtidige rammevilkår som bidrar til forutsigbarhet for bonden og med det rekruttering til yrket. Å være matprodusent setter høye krav til kompetanse. Det vil derfor være viktig å styrke landbruksutdanningen.
En styrket norsk selvforsyning krever at samfunnet er villig til å prioritere norsk landbruk og matproduksjon. Et finmasket nett av gårdsbruk over hele landet er den beste forsikringen ved ei krise. Det vil kreve en politikk som tar hensyn til at norske matvarer aldri kan produseres til samme kostnad som i mange av de land vi kan importere fra. Det vil og kreve en landbrukspolitikk som tar hensyn til at landet har høyst ulike naturgitte forutsetninger for matproduksjon. Tollbeskyttelse er, og vil være, et sentralt virkemiddel for å opprettholde norsk matproduksjon. Bruk av felleskapets midler som overføringer til landbruket vil være en forsikring for oss alle.
Norge har i dag en oppegående matproduksjon, men det er i vår felles interesse at vi styrker den ytterligere, for tidene som kommer.