Hvorfor i all verden skal jeg genteste kua mi?

Det er et nåløye å bli godkjent avlsokse. Melkeprodusent i Skien, Anne Birgitte Riis-Johansen forteller om da en av deres oksekalver ble plukket ut og hun fikk dra på besøk til Store Ree, Geno sitt oksefjøs.
Vi bønder tenker på både stort og smått. Det minste vi jobber med er kuenes gener. Gener er kanskje fysisk lite, men er grunnlag for alt liv. Tidligere generasjoner vurderte kuene ut fra hvor gode foreldre og døtre de hadde. Da måtte kua vise til produksjon før vi kunne vite potensialet. Nå kan vi se potensialet i genene så fort de blir testet etter fødsel. Et lite stikk i øret gir en vevsprøve, som sendes til test og resultatet gir oss mulighet til å vurdere om dette er et dyr vi bør satse videre på. Det tar ikke bort at godt stell og individuell behandling av dyret er det viktigste for kua, men det hjelper oss til å fylle fjøset med gode kyr som i gjennomsnitt er friskere og lever lenger, og som gir best mulig inntjening på sikt.
GENO er avlsorganisasjon for den norske melkekua; Norsk Rødt Fe (NRF). De gentester okser fra mange besetninger i hele Norge, for å finne de beste genene for en bærekraftig populasjon. Det er stor stas i heimen når GENO sender ut test-utstyr for en av våre okser. Enda mer stas er det når GENO velger å kjøpe en av våre okser. Kalv nr 2767 blei solgt og fikk nytt nummer og navn: 12388 NR Riison-P. På Store Ree samler Geno de beste oksene i et nytt, moderne fjøs med store enkeltbinger. Oksene produserer sæd, som igjen fryses ned og sendes ut igjen til norske melkebønder.
Kunnskap og ny teknologi er en viktig del av dagens landbruk. I felleskap har bønder i Norge bygget opp GENO, som bidrar til friskere, mer klimavennlige og bærekraftige melkekyr. GENO er også en eksportbedrift, som bidrar med norske gener til melkeprodusenter i flere deler av verden.
Jeg var veldig spent på om jeg fikk se oksen vår igjen. Dessverre hadde han ikke kommet videre fra kalvefjøset, for sædkvaliteten var for dårlig. Dessuten hadde han begynt å vise litt dårlig lynne. Ingen av delene ønsker vi å ha med videre i avlen. Men andre i reisefølge vårt fikk det ønsket oppfylt. Gårdbrukerne fra Kleivasida samdrift i Eidsdal, Møre og Romsdal, fikk se sin okse 12391 NR Laupen-PP. Utrolig gøy å oppleve det store engasjementet og kunnskapen noen kolleger har for avl! Oksenummer og oksenavn kom trillende på rams, samtidig som de enkelte oksenes egenskaper blei diskutert.
Er du mer nysgjerrig på kyr og avl, kan du lese mer på GENO sin nettside.
Tidsskriftet Buskap har også skrevet om eliteoksene Riison og Laupen, det kan du lese om her: del 1 Fra kalv til eliteokse og del 2 Med kurs for eliten?
Tekst og bilder: Anne Birgitte Riis-Johansen, melkeprodusent i Skien og 1. vara i Telemark Bondelag
Forsidebilde: Anne Hege Hunskaar Tajet