Husdyrmøtet er en arena hvor faglige tema kombineres med det å komme sammen som kollegaer. Temaer i møtet var dyrevelferdsmelding, blåtunge og rovviltsituasjonen i Telemark.

Først ut var veterinær og seniorrådgiver i Norges Bondelag, Anja Fyksen Lillehaug. Hun hadde fått i oppdrag å innlede om både dyrevelferdsmeldingen som skal behandles i Stortinget, og om blåtunge.

Dyrevelferdsmeldingen
Anja innledet med å understreke at drøfting av, og debatt om dyrevelferd må være basert på et faglig grunnlag, etterrettelighet og en åpen debatt. Det er og svært viktig at det er faglige hensyn som må ligge til grunn for dyrevelferdstiltak.

Hva er så den viktigste faktoren for god dyrevelferd, - for at dyra skal ha det godt? Jo, det er bonden! Trivsel og god helse hos bonden er svært viktig for god dyrevelferd. Bonden må og passe på seg selv!

Anja kom så inn på hva som er bra med forslaget til dyrevelferdsmelding. Hun understreket at meldinga i det store og hele peker på tiltak som er relevant for husdyr og viktig for dyrevelferdsutviklingen. Meldinga anerkjenner og at det er bonden som er den viktigste enkeltfaktoren for dyras velferd.

Det nærmer seg tidspunktet for at meldingen skal behandles i Stortinget og det er næringskomiteen som skal innstille i denne saken. Anja oppfordret næringa til å være åpne om hvordan produksjonen foregår. -Vis gjerne fram dyra og fjøset i sosiale medier, var hennes klare appell! Hun oppfordret også til å ta kontakt med politikere fra ulike partier.

Dyrevelferdsmeldinga omfatter alle husdyra i norsk landbruk; storfe, svin, småfe (sau+geit) og fjørfe (verpehøns, kylling, kalkun etc.). Felles for alle disse dyreslagene er at forslagene som blir presentert i meldingen til forbedringstiltak, stort sett er forslag til tiltak som lar seg gjennomføre i praksis. For svin så foreslås det i meldingen at det skal vurderes ordninger som gir svin tilgang til uteområder. Det er viktig at et slikt tiltak blir vurdert grundig, før eventuell iverksettelse.

Dyrevelferdsmeldinga omtaler også alvorlig vanskjøtsel av dyr. Anja ga uttrykk for at forslagene i meldinga på dette området i det store og hele er relevante med tanke på forebygging av dårlig dyrehold/vanskjøtsel.

Så langt er det areal til gris som skaper mest engasjement. Akademia (Veterinærinstituttet og NMBU), Mattilsynet og dyrevernorganisasjonene vil ha stortingsvedtak om større areal til gris, - gjerne 1,5 kvm. pr. dyr. Anja mener det vil bli mest debatt om areal til gris, velferd for kylling og dyretetthet.

Når det gjelder samvær mellom ku og kalv er det behov for mer forskning på feltet, samtidig er det en del produsenter som prøver seg fram med driftsopplegg hvor ku og kalv går sammen noe tid.

En god gjeng hadde funnet veien til universet i Bø denne februarkvelden.

Blåtunge
Anja Fyksen Lillehaug orientere i tillegg om sykdommen blåtunge. Hun ga blant annet uttrykk for at dyr har vært smittet i et større område enn hva man først har trodd.

Som en generell regel bør alle som har dyr i uteområde vaksinere mot blåtunge. Hanndyr som brukes i avl, - værer og okser bør ha prioritet, siden disse risikerer å bli sterile i flere måneder etter å ha blitt rammet av blåtunge. Man bør likevel konsultere med egen veterinær om eventuelt opplegg for vaksinering.

Det finnes mye og god informasjon om blåtunge på nettsiden til Animalia.

Rovdyr
Siste del av møtet var viet rovdyrsituasjonen i Telemark. Innleder på dette temaet var leder av Rovviltnemnda i region 2, Anne Nora Oma Dahle.

Anne orienterte om ulike temaer knyttet til rovviltforvaltningen og nemndas arbeid. Region 2 skal ikke ha andre rovdyr enn gaupe. Så langt har det vært begrenset med rovdyrangrep i region 2, hvis en ser bort fra angrep fra gaupe og noe fra ørn.

Det er imidlertid økende bekymring knyttet til jerv og det som ser ut til å være en vekst i antall jerv innenfor regionen. I etterkant av uttak av jerv er det dokumenter funn av nye dyr. Det er all grunn til å følge situasjonen nøye, og fortløpende vurdere tiltak.

Anne Nora Oma Dahle orienterte også om årets kvotejakt på gaupe.

Påfyll
Husdyrmøtet er en god blanding av relevant faglig innhold og god prat med kollegaer. Derfor ble det lagt opp til ei god pause omtrent midtvegs i møtet. Til denne pausen bidro Nortura og Tine med mat og drikke. Varme Gilde wiener blir sjelden eller aldri feil!

Husdyrutvalget i Telemark Bondelag kan konkludere med et svært vellykket arrangement, - svært relevante temaer fra dyktige innledere, godt oppmøte og engasjerte deltagere.