«Pels i 100 år» heter utstillinga som skal åpne første helgen i mai.

Dette blir en markering av 100 års næringshistorie, sier museumsdirektør Dag Rorgemoen.

Den første pelsdyrgården i Vest-Telemark startet opp i Fyresdal i 1924, siden ble det vanlig med pelsdyr i mange bygder i fylket og ellers i hele landet.

– De vanskelige 1930-årene rammet bygdene i Vest-Telemark hardt og da ble pelsdyr redningen for mange, som hovednæring eller tilleggsnæring. I 1939 drev hele 1250 gårder med pelsdyrproduksjon i Telemark. Det ble stiftet ulike faglag og den nye næringen førte til mye lokal aktivitet, innovasjon og utvikling, sier Rorgemoen.

Historien om ulike epoker i pelsdyrholdet er spennende og forteller mye om samfunnsutviklingen generelt på 1900-tallet og frem til avviklingen.

Vest-Telemark museum oppgir tre hovedargument for at de ønsker å lage denne utstillingen.

Lokal forankring og relevans. Mange i vår region har en relasjon til pelsdyrproduksjon og sitter igjen med ulike følelser etter avviklingen.

Dokumentasjon. Arbeidet med en utstilling vil føre til innsamling av flere kilder med vekt på historikk om oppdretterne i regionen, organisasjonsarbeid, kunnskap om prosesser på gårdene, ringvirkninger og hvordan hele næringen har blitt oppfattet gjennom trender i tiden og i samfunnet.

Engasjement. Vi ønsker å utfordre alle som besøker utstillingen og stimulere til refleksjon rundt samfunnsutvikling, holdningsendringer, dyrevelferd og bærekraft.

Pelsdyrhold er et tema det kan være sterke meninger om, og museumsdirektøren er klar på at det utfordrer museet til å være særlig oppmerksom på egne valg. For oss er det viktig å bruke en sammensatt referansegruppe som representerer hvert sitt ståsted, og disse skal være aktivt med gjennom hele prosessen, opplyser Rorgemoen.

Personene museet har valgt å samarbeide med er Hans Christian Songedalstveiten (Telemark Bondelag), Olav Arne Sønderland (tidligere pelsdyrbonde og mangeårig leder av Telemark pelsdyralslag), Tor Malnes Grobstok (talsperson for Nettverk for dyrs frihet) og Per Helge Seltveit (tidligere veterinær og ansatt i Mattilsynet).

Siden pelsdyroppdrett, bruk av pels, gjenbruk og dyrevelferd er noe som skaper debatt og engasjerer ungdom, har museet også inngått et samarbeid med Vest-Telemark videregående skole, klasse vg1.

– Vi skal gjennomføre et debattverksted med klassen i mars og elevene blir utfordret til å bidra kreativt til utformingen av siste del av utstillingen, sier Rorgemoen.