Viser stor forskjell mellom produksjoner

Budsjettnemnda i jordbruket la i dag fram sine tall, som viser en positiv utvikling i inntekt for flere produksjoner i 2025. Samtidig viser tallmaterialet betydelige forskjeller mellom produksjoner.
Budsjettnemnda for jordbruket sine tall er grunnlagsmaterialet for årets jordbruksforhandlinger. Tallene viser økte inntekter i flere produksjoner (prognose for 2025), særlig melk, men også kylling, enkelte grønnsaker og poteter. Samtidig viser tallmaterialet betydelige forskjeller mellom produksjoner.
Jeg er glad for at inntektene i flere produksjoner er på vei opp, sier fylkesleder i Østfold Bondelag, Theodor Bye. Det viser at Bondelaget og partene i jordbruksforhandlingene sitt mangeårige arbeid gir resultater. Samtidig er viktig for å nå Stortingets mål om økt matproduksjon og for å sikre rekruttering til næringa vår. – De produksjonene som ligger lengst etter, som ammeku og sau, må løftes i årets jordbruksforhandlinger. Videre vil markedsbalanse være viktig for videre inntektsutvikling for alle produksjoner, avslutter Bye.
Grunnlagstallene fra Budsjettnemnda for jordbruket 2025
- Budsjettnemnda for jordbruket har lagt fram grunnlagsmaterialet for årets jordbruksforhandlinger. I Budsjettnemnda sitter representanter fra staten og faglaga i jordbruket, og materialet de presenterer er omforent.
- Tallene baserer seg på regnskapstall for 2023, foreløpige regnskapstall 2024 og prognoser for 2025. Fordi det er urolige tider i verden, er også prognosetallene usikre.
- Prognosene gjelder før årets forhandlinger. Tallene inkluderer vedtak fra oppgjøret i 2024, men tar ikke høyde for nye tiltak i årets jordbruksoppgjør.
- Gjennomsnittsinntekten i jordbruket i 2025 er prognosert til å bli 691 600 kroner per familieårsverk. Sammenligningsgruppa er ventet å ha en lønn på 688 400 kroner, så inntektsgapet mellom bønder og andre grupper ser ut til å bli tettet i 2025.
- Det er stor forskjell på de referansebrukene som har høyest og lavest inntekstberegning.
- Det er sterkest inntektsvekst i melk. Økt produksjon på grunn av et sterkt voksende marked, høyere pris og mer pristilskudd gir nesten 2 milliarder kroner mer i melkeinntekt i 2025 sammenlignet med budsjettet i fjor. Det tilsvarer rundt 300 000 kroner per melkeprodusent.
- Økt produksjon og priser for grøntproduksjon (grønnsaker, poteter og frukt) øker betydelig på grunn av økt areal, større volum og bedre priser.
- Budsjettoverføringer og direkte tilskudd øker med 83 000 kroner per årsverk i 2024 og ytterligere 53 000 kroner i 2025, men også økt volum og pris i markedet er direkte utslagsgivende for økt inntekt.
- Kostnadsveksten er dempet. Prisnedgang på gjødsel, kraftfôr samt blant annet strømstøtte i 2024 bidrar til redusert kostnadsnivå, men kostnadene ventes å stige igjen i 2025.