De første gjessene har allerede ankommet Østfold-kysten. Både grågås og hvitkinngås er i økende antall rundt Oslofjorden, og dermed øker også skadene på innmark. For å redusere skadene på innmark var alle enige om at vi må samarbeide breiere.

Samarbeidsforum dannet

Østfold Bondelag og det nasjonale gåseprosjektet i Norges Bondelag inviterte derfor egne lokallag, Østfold Bonde- og småbrukarlag, Østfold-kommunene, Østfold fylkeskommune og Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus til møte denne uka. Målet var todelt; å danne et samarbeidsforum for å redusere konflikten med gjess på innmark.

-Samarbeidsforum gås skal gi oss økt fokus på utfordringene med gås i vårt område. Nå har vi pratet mye, neste steg nå er handling. Vi må øke uttaket av gås, og må ha med oss alle grunneiere og interesserte jegere, uttaler fylkesleder Ole-Kristian Bergerud

Lander det en flokk i et nyplantet felt med grønnsaker kan gjessene gnafse i seg millionverdier på noen få dager. Gjessene gjør også stor skade i høstsådd korn og på gras om våren. Dette betyr store økonomiske tap for bonden, men ikke minst et stort tap av mat og dermed sjølforsyning for Norge.

Felles forvaltningsplan

Det hjelper ikke å jakte eller jage gås i ett område, hvis gåsa finner ut at den har full frihet i et annet. Da skyver man bare problemene over til naboen. Møtet var enige om at det var viktig å se større områder under ett for en mer effektiv bestandsregulering gjennom jakt. Derfor blei man enige om å lage en felles forvaltningsplan for gås for alle Østfold-kommunene, som vil være med. Man undersøker også muligheten for å innlemme Follo-kommunene i Akershus, slik at forvaltningsområdet blir helhetlig sørøst for Oslo. Alle frammøtte på møtet var enige om at det viktigste i en forvaltningsplan er å utarbeide en handlingsplan med tiltak (jakt, jaging, skadefelling, organiserte friområder), og å se hele Østfold/Follo-området under ett.