Oppdatert 2.oktober

Mattilsynet ber alle som har drøvtyggere, inkludert hjortedyr, om å være ekstra oppmerksomme på symptomer på blåtunge og melde fra til Mattilsynet ved mistanke. Det er innført tiltak for å bremse smittespredning (til andre deler av landet). Følg med på Mattilsynets nettsider for løpende informasjon og råd til deg som har drøvtyggere.

Om sykdommen blåtunge

I begynnelsen av september 2024 ble sykdommen blåtunge påvist i Norge for første gang på 15 år, se utbredelsen her. Sykdommen gir mindre alvorlige symptomer på andre drøvtyggere, men også storfe kan bli svært syke.

Smitten spres ved stikk fra infisert sviknott og ikke direkte mellom dyr. Danmark har de siste ukene hatt et større utbrudd av blåtunge, og sterk vind har trolig blåst infisert sviknott over til Norge. Smitte er også påvist i sør i Sverige. Mattilsynet har oppdatert sitt kart over områder med antatt høyere risiko for at drøvtyggere blir smittet. Vær oppmerksom på symptomer hvis du har dyr i dette området. Se informasjon om symptomer og bilder fra Animalia her.

Hva skjer ved mistanke eller påvisning?

Virksomheten er ansvarlig for å varsle Mattilsynet ved mistanke om at besetningen er smittet av blåtunge. Alle dyrehold der det er påvist eller mistanke om blåtunge, blir båndlagt av Mattilsynet. Det betyr at det ikke kan flyttes dyr inn i eller ut av anlegget. Syke dyr må tas inn, slik at de ikke kan spre smitte videre. Mattilsynet har tett kontakt med dyreeierne/bøndene som har påvist smitte i sin besetning, eller der det er mistanke om smitte. Skal dyr fra båndlagt besetning slaktes må man ha tillatelse fra Mattilsynet. Mattilsynet vil oppheve båndleggingen når de vurderer at det ikke lenger er smittefare. 

Syke dyr må få forsvarlig behandling

Syke dyr skiller ut virus, og bør derfor tas inn, slik at de ikke kan spre smitte videre til sviknott. Dyr som har fått påvist blåtunge, blir ikke pålagt avlivet på grunn av smittefare. Man har derfor ikke rett på offentlig erstatning. Erstatning for syke dyr og tap forbundet med sykdommen blir en sak mellom dyreholder og forsikringsselskap. Ta derfor kontakt med forsikringsselskapet om du har spørsmål til dette.

Dyr som blir syke av blåtunge, og særlig sauer, kan bli veldig dårlige. Det er heller ikke alltid at de blir friske av sykdommen og noen dyr vil dø. Som dyreholdere må man fortløpende vurdere om dyr med blåtunge bør avlives av dyrevelferdsmessige årsaker.

Hva kan du gjøre for å forebygge smitte?