Uttalelser fra fellesmøte fra de tre nordnorske Bondelagene

Etter to dagers samling i Alta kommer de tre nordligste Bondelagene med tre felles uttalelser.
Finnmark, Troms og Nordland Bondelag var samlet 18.- og 19. februar i Alta, og har der kommet fram til følgende felles uttalelser:
Uttalelse 1: Bønder og berarbeiding er viktig for beredskapen i Nord-Norge
Landbruket i Nord-Norge er en viktig bidragsyter til bosetting og aktivitet i landsdelen. En fersk rapport fra NIBIO (nr 158, 2024) viser at samlet verdiskaping fra landbruksbasert primærnæring utgjør 2 mrd. kr for Nordland, 756,3 mill. kr for Troms og 289,7 mill. kr for Finnmark. I alt utgjør bruttoproduktet fra landbruksbasert primærnæring og landbruksbasert industri 2,3 mrd. kr for Nordland, 1,3 mrd. kr for Troms og 413,7 mill. kr for Finnmark.
Det har vært en betydelig nedgang i landbruket i Nord-Norge siden årtusenskiftet. Landbruket i Nord-Norge er avhengig av å ha med alle bønder videre for å kunne opprettholde produksjonsmiljø, fagmiljø og bearbeidingsindustri. Den nordnorske næringsmiddelindustrien er avhengig av at råvareproduksjonen opprettholdes og økes.
Den sikkerhetspolitiske situasjonen og klimaendringene har satt fokus på sårbarheten i forsyningssikkerheten for mat i Nord-Norge. Landsdelen har rik tilgang på fisk, men både i hverdag og krise bør det være en ambisjon at befolkningen har best mulig tilgang også på melk, kjøtt, korn og grønnsaker. Derfor er det avgjørende å opprettholde den matproduksjonen som skjer i regi av bøndene Nord-Norge hver dag.
Forsyningssikkerhet for mat er avgjørende for å styrke beredskap og samfunnets utholdenhet i en krisesituasjon. En god matberedskap innebærer at vi har matproduksjon og samvirkebedrifter med mottak, bearbeiding og distribusjon av melk og kjøtt. I tillegg bidrar landbruket med maskiner og redskaper som kan brukes i lokalmiljøet ved hendelser. Matproduksjon over hele landet er avgjørende for å sikre vår nasjonale matforsyning og matberedskap.
Samvirkebedriftene Tine og Nortura er de eneste aktørene med hente- og mottaksplikt, og er en forutsetning for landbruket i Nord-Norge. Det er derfor viktig at regjeringen viderefører og styrker beredskapstilskuddet til bearbeiding av melk og kjøtt i Nord-Norge. Det er også viktig å få fortgang i arbeidet med å utforme offentlige innkjøpsavtaler som bygger opp under landsdelens matproduksjon i en tid med store beredskapsoppgaver og en historisk oppbygging av Forsvaret.
Uttalelse 2: Behov for endringer i rovviltforvaltningen
Rovdyrtapene er på et høyt og uakseptabelt nivå i landsdelen. De nordnorske fylkeslagene i Bondelaget krever betydelige endringer i rovdyrpolitikken og -forvaltningen, med vekt på at:
- Beitedyr må prioriteres i beiteprioriterte områder
- Hurtigere skadefelling og mer effektiv jakt når vedtak er gjort
- Det må gis reell mulighet til skadefelling av kongeørn
- Det må gjøres hiuttak av jerv og iverksettes jakt på gaupe i regi av SNO når lisenskvotene ikke er tatt.
- Rovdyrtapene må kompenseres i sin helhet. De gjeldende kravene til dokumentasjon er urimelige da de reelle tapene blir ikke synliggjort og kompensert.
Regjeringen satte 20. desember 2024 ned et ekspertutvalg med mandat til å utrede forholdet mellom Norges internasjonale forpliktelser overfor henholdsvis rovdyr og urfolk. Mandatet problematiserer kun rovdyrproblematikken i forhold til reindriftsnæringa. Nordland Bondelag, Troms Bondelag og Finnmark Bondelag krever at også sauenæringa må inkluderes i mandatet, da det er en svært viktig næring for samisk bosetting og språk.
I januar i år fremmet SV et representantforslag i Stortinget som går ut på å endre nødvergeparagrafen i naturmangfoldloven med sikte på at nødvergeretten skal være reell. Nordland Bondelag, Troms Bondelag og Finnmark Bondelag er svært glad for at et flertall av partiene på Stortinget har sluttet seg til forslaget.
Uttalelse 3: Stortingsvalget 2025
Ansvarlig politisk styring med langsiktighet er essensielt for landbruksnæringa. Bondelaget har fått mange gjennomslag hos regjeringen. Nordland Bondelag, Troms Bondelag og Finnmark Bondelag vil anerkjenne regjeringens innsats for nordnorske bønder gjennom de siste jordbruksoppgjørene. Vi forventer at Støre-regjeringen står fast ved ambisjonene fra Hurdalsplattformen selv om det er blitt en ettpartiregjering.
Nordland Bondelag, Troms Bondelag og Finnmark Bondelag viser til at et flertall på Stortinget bestående av Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti, Venstre og Pasientfokus tok et politisk ansvar ved å inngå en avtale om tallgrunnlaget. Bondelagets fylkeslag i nord er svært fornøyde med at det femte punktet i avtalen er at Nord-Norge skal prioriteres kraftig i årets jordbruksoppgjør.
For nordnorsk landbruk er det helt avgjørende at den til enhver tid sittende regjering fører en landbrukspolitikk som sikrer forutsigbarhet for arbeidsplassene i og tilknyttet landbruket, og en god matberedskap for befolkningen.
Norge er det eneste landet i verden som har et arktisk jordbruk av et visst omfang. Det er unikt, og det henger direkte sammen med at vi gjennom 75 år har hatt jordbruksforhandlinger mellom staten og næringa, importvern og velfungerende samvirker og markedsordninger.