Halvparten av bøndene i Nordland ønsker å øke egen produksjon
Den Nord-Norske bonden står klar til å ta ansvar for matproduksjon som en del av Norges beredskap i en usikker tid.
Det viser tall fra Bondeundersøkelsen 2025. Samtidig er flertallet av norske bønder bekymret for sin egen økonomi.
Mer enn 2400 av landets bønder er intervjuet i Bondeundersøkelsen 2025, gjennomført av Norges Bondelag.
Undersøkelsen viser at bøndene tydelig ønsker å bidra mer til økt matsikkerhet og beredskap.
- Samfunnsoppdraget vårt som bønder er å sikre at befolkningen har mat på bordet. Resultatet av Bondeundersøkelsen viser at Nordlandsbonden tar dette oppdraget på alvor. Det er faktisk helt avgjørende for framtidig matproduksjon i hele Nord-Norge at matproduksjonen øker i landsdelen, så det er gledelig å se at hele 47% av Nordlandsbøndene sier de ønsker å øke produksjonen sin, sier Hanne Sofie Juntunen Jenssen, Fylkesleder i Nordland Bondelag.
-Ved å øke produksjonsvolumet i landbruket i Nord-Norge tar man også et større ansvar for landets sikkerhet, fortsetter hun. Det er også helt nødvendig for å beholde foredlingsindustrien og forsyningssikkerheten i de tre nordligste fylkene.
På nasjonalt nivå svarer 54 prosent av bøndene at de ønsker å øke produksjonen sin, gitt at det legges til rette for det. Kun 32 prosent sier at de ikke ønsker å øke produksjonen.
Unge bønder mest ivrige
Undersøkelsen viser også at det er store regionale forskjeller. Mest ivrige etter å øke produksjonen er de yngste bøndene, samt de som driver i Finnmark, Østfold og Akershus.
- Bønder som ønsker å satse og investere må få muligheten til dette, uansett om man er fersk inn i yrket eller har drevet en stund. Når bønder selv ønsker å ta ansvar for økt selvforsyning så må myndighetene ta egne ambisjoner om matberedskap på alvor, sier Jenssen.
Årets jordbruksforhandlinger starter i slutten av april.
– Jeg skal ikke forskuttere årets forhandlinger, men bønder som kan og vil utvikle gården sin for å bidra til økt matproduksjon her i landet, må settes i stand til det. Vi er langt unna målet om 50 prosent selvforsyning her i landet, så dette må være en nasjonal prioritet, sier Jenssen.
Flere hinder i veien
På spørsmål om hva som står i veien for at bonden kan øke sitt bidrag til landets beredskap, peker de fleste bøndene på driftsøkonomi, politisk vilje og byråkrati.
- Landbruk er mye mer enn matproduksjon. Det er en intensiv, tidkrevende og til tider høyteknologisk bedrift, og krever store investeringer i driftsapparat. Nå har vi jo sett Jon Almaas bli bonde på TV, så også folk utenfor næringen har sett at det er dyrt å satse og store risikoer bønder må ta foran hver sesong. Så får jo samfunnet mye igjen, i form av beredskap og matsikkerhet. Dette er viktigere enn noen gang, sier Jenssen.
9 av 10 bønder er stolte av jobben sin
I Bondeundersøkelsen ble bøndene også spurt om de er stolte over å være bonde. Hele 89 prosent av bøndene oppgir at de er veldig eller ganske stolte av yrket sitt.
- Jeg er ikke overrasket, jeg er selv en stolt bonde, og den stoltheten møter jeg også når jeg treffer medlemmene våre. Det er en enorm stolthet over å drive med landbruk. Mange etterlyser krafttak for å løfte landbrukets rolle ytterligere. Mange har utfordringer med å få til en lønnsom produksjon, men det ligger også enorme muligheter i landbruket og bøndene, avslutter hun.
Fakta om Bondeundersøkelsen 2025:
Gjennomført i mars 2025 blant medlemmer av Norges Bondelag.
Mer enn 2400 bønder fra hele landet svarte på undersøkelsen, noe som gjør den til en av de mest omfattende undersøkelsene i landbruket.
Bøndene svarte på et skjema distribuert på e-post, og alle svar er anonyme.
Bondeundersøkelsen 2025: Vil du øke produksjonen din, gitt at det legges til rette for det? |
|||
Alle bønder (2400 respondenter) |
54% |
32% |
13% |
Alder |
Ja |
Nei |
Vet ikke |
Under 30 |
71 % |
19 % |
10 % |
31 - 40 |
70 % |
22 % |
9 % |
41 - 50 |
59 % |
26 % |
15 % |
51 - 60 |
54 % |
33 % |
13 % |
61 - 70 |
40 % |
46 % |
14 % |
Over 70 år |
33 % |
46 % |
21 % |
Bosted |
Ja |
Nei |
Vet ikke |
Agder |
48 % |
38 % |
14 % |
Akershus og Oslo |
64 % |
25 % |
11 % |
Buskerud |
52 % |
32 % |
16 % |
Finnmark |
72 % |
17 % |
11 % |
Innlandet |
52 % |
34 % |
14 % |
Møre og Romsdal |
44 % |
41 % |
15 % |
Nordland |
47 % |
36 % |
17 % |
Rogaland |
54 % |
36 % |
10 % |
Telemark |
51 % |
36 % |
14 % |
Troms |
56 % |
27 % |
17 % |
Trøndelag |
53 % |
34 % |
13 % |
Østfold |
65 % |
22 % |
12 % |
Vestland |
52 % |
34 % |
14 % |
Vestfold |
63 % |
20 % |
17 % |
Produksjon |
Ja |
Nei |
Vet ikke |
Korn |
64 % |
24 % |
12 % |
Melk |
45 % |
42 % |
13 % |
Grovfôrbasert kjøttproduksjon |
52 % |
34 % |
14 % |
Kraftfôrbasert kjøttproduksjon |
61 % |
30 % |
8 % |
Egg |
56 % |
32 % |
13 % |
Grønt (grønnsaker, frukt, bær eller potet) |
64 % |
25 % |
11 % |
Annet |
53 % |
32 % |
15 % |
Ved henvendelser:
Fylkesleder Hanne Sofie Juntunen Jenssen
Mobil: 97 77 76 77