Det viser tall fra Bondeundersøkelsen 2025. Samtidig er flertallet av norske bønder bekymret for sin egen økonomi. 

Mer enn 2400 av landets bønder er intervjuet i Bondeundersøkelsen 2025, gjennomført av Norges Bondelag.

Undersøkelsen viser at bøndene tydelig ønsker å bidra mer til økt matsikkerhet og beredskap.

- Samfunnsoppdraget vårt som bønder er å sikre at befolkningen har mat på bordet. Resultatet av Bondeundersøkelsen viser at Nordlandsbonden tar dette oppdraget på alvor. Det er faktisk helt avgjørende for framtidig matproduksjon i hele Nord-Norge at matproduksjonen øker i landsdelen, så det er gledelig å se at hele 47% av Nordlandsbøndene sier de ønsker å øke produksjonen sin, sier Hanne Sofie Juntunen Jenssen, Fylkesleder i Nordland Bondelag.

-Ved å øke produksjonsvolumet i landbruket i Nord-Norge tar man også et større ansvar for landets sikkerhet, fortsetter hun. Det er også helt nødvendig for å beholde foredlingsindustrien og forsyningssikkerheten i de tre nordligste fylkene.

På nasjonalt nivå svarer 54 prosent av bøndene at de ønsker å øke produksjonen sin, gitt at det legges til rette for det. Kun 32 prosent sier at de ikke ønsker å øke produksjonen.

Unge bønder mest ivrige
Undersøkelsen viser også at det er store regionale forskjeller. Mest ivrige etter å øke produksjonen er de yngste bøndene, samt de som driver i Finnmark, Østfold og Akershus.

- Bønder som ønsker å satse og investere må få muligheten til dette, uansett om man er fersk inn i yrket eller har drevet en stund. Når bønder selv ønsker å ta ansvar for økt selvforsyning så må myndighetene ta egne ambisjoner om matberedskap på alvor, sier Jenssen.

Årets jordbruksforhandlinger starter i slutten av april.

– Jeg skal ikke forskuttere årets forhandlinger, men bønder som kan og vil utvikle gården sin for å bidra til økt matproduksjon her i landet, må settes i stand til det. Vi er langt unna målet om 50 prosent selvforsyning her i landet, så dette må være en nasjonal prioritet, sier Jenssen.  

Flere hinder i veien
På spørsmål om hva som står i veien for at bonden kan øke sitt bidrag til landets beredskap, peker de fleste bøndene på driftsøkonomi, politisk vilje og byråkrati.

- Landbruk er mye mer enn matproduksjon. Det er en intensiv, tidkrevende og til tider høyteknologisk bedrift, og krever store investeringer i driftsapparat. Nå har vi jo sett Jon Almaas bli bonde på TV, så også folk utenfor næringen har sett at det er dyrt å satse og store risikoer bønder må ta foran hver sesong. Så får jo samfunnet mye igjen, i form av beredskap og matsikkerhet. Dette er viktigere enn noen gang, sier Jenssen.

9 av 10 bønder er stolte av jobben sin

I Bondeundersøkelsen ble bøndene også spurt om de er stolte over å være bonde. Hele 89 prosent av bøndene oppgir at de er veldig eller ganske stolte av yrket sitt.

- Jeg er ikke overrasket, jeg er selv en stolt bonde, og den stoltheten møter jeg også når jeg treffer medlemmene våre. Det er en enorm stolthet over å drive med landbruk. Mange etterlyser krafttak for å løfte landbrukets rolle ytterligere. Mange har utfordringer med å få til en lønnsom produksjon, men det ligger også enorme muligheter i landbruket og bøndene, avslutter hun.

Fakta om Bondeundersøkelsen 2025:

Gjennomført i mars 2025 blant medlemmer av Norges Bondelag.

Mer enn 2400 bønder fra hele landet svarte på undersøkelsen, noe som gjør den til en av de mest omfattende undersøkelsene i landbruket.

Bøndene svarte på et skjema distribuert på e-post, og alle svar er anonyme.

 

Bondeundersøkelsen 2025: Vil du øke produksjonen din, gitt at det legges til rette for det?

       

Alle bønder (2400 respondenter)

54%

32%

13%

       

Alder

Ja

Nei

Vet ikke

Under 30

71 %

19 %

10 %

31 - 40

70 %

22 %

9 %

41 - 50

59 %

26 %

15 %

51 - 60

54 %

33 %

13 %

61 - 70

40 %

46 %

14 %

Over 70 år

33 %

46 %

21 %

       
       

Bosted

Ja

Nei

Vet ikke

Agder

48 %

38 %

14 %

Akershus og Oslo

64 %

25 %

11 %

Buskerud

52 %

32 %

16 %

Finnmark

72 %

17 %

11 %

Innlandet

52 %

34 %

14 %

Møre og Romsdal

44 %

41 %

15 %

Nordland

47 %

36 %

17 %

Rogaland

54 %

36 %

10 %

Telemark

51 %

36 %

14 %

Troms

56 %

27 %

17 %

Trøndelag

53 %

34 %

13 %

Østfold

65 %

22 %

12 %

Vestland

52 %

34 %

14 %

Vestfold

63 %

20 %

17 %

       

Produksjon

Ja

Nei

Vet ikke

Korn

64 %

24 %

12 %

Melk

45 %

42 %

13 %

Grovfôrbasert kjøttproduksjon

52 %

34 %

14 %

Kraftfôrbasert kjøttproduksjon

61 %

30 %

8 %

Egg

56 %

32 %

13 %

Grønt (grønnsaker, frukt, bær eller potet)

64 %

25 %

11 %

Annet

53 %

32 %

15 %

Ved henvendelser:
Fylkesleder Hanne Sofie Juntunen Jenssen
Mobil: 97 77 76 77