Bønder og bearbeiding er viktig for beredskapen i Nord-Norge

Uttalelser fra felles styremøte for Nordland Bondelag, Troms Bondelag og Finnmark Bondelag 18.-19. februar i Alta
Bønder og bearbeiding er viktig for beredskapen i Nord-Norge
Landbruket i Nord-Norge er en viktig bidragsyter til bosetting og aktivitet i landsdelen. En fersk rapport fra NIBIO (nr 158, 2024) viser at samlet verdiskaping fra landbruksbasert primærnæring utgjør 2 mrd. kr for Nordland, 756,3 mill. kr for Troms og 289,7 mill. kr for Finnmark. I alt utgjør bruttoproduktet fra landbruksbasert primærnæring og landbruksbasert industri 2,3 mrd. kr for Nordland, 1,3 mrd. kr for Troms og 413,7 mill. kr for Finnmark.
Det har vært en betydelig nedgang i antall gårdsbruk i Nord-Norge siden årtusenskiftet. Landbruket i Nord-Norge er avhengig av å ha med alle bønder videre for å kunne opprettholde produksjonsmiljø, fagmiljø og bearbeidingsindustri. Den nordnorske næringsmiddelindustrien er avhengig av at råvareproduksjonen opprettholdes.
Den sikkerhetspolitiske situasjonen og klimaendringene har satt fokus på sårbarheten i forsyningssikkerheten for mat i Nord-Norge. Landsdelen har rik tilgang på fisk, men både i hverdag og krise bør det være en ambisjon at befolkningen har best mulig tilgang også på melk, kjøtt, korn og grønnsaker. Derfor er det avgjørende å opprettholde den matproduksjonen som skjer i regi av bøndene Nord-Norge hver dag.
Forsyningssikkerhet for mat er avgjørende for å styrke beredskap og samfunnets utholdenhet i en krisesituasjon. En god matberedskap innebærer at vi har matproduksjon og samvirkebedrifter med mottak, bearbeiding og distribusjon av melk og kjøtt. I tillegg bidrar landbruket med maskiner og redskaper som kan brukes i lokalmiljøet ved hendelser. Matproduksjon over hele landet er avgjørende for å sikre vår nasjonale matforsyning og matberedskap.
Samvirkebedriftene Tine og Nortura er de eneste aktørene med hente- og mottaksplikt i Nord-Norge, og er en forutsetning for landbruket i nord. Det er derfor viktig at regjeringen viderefører og styrker beredskapstilskuddet til bearbeiding av melk og kjøtt i Nord-Norge fortgang i arbeidet med å utforme offentlige innkjøpsavtaler som bygger opp under fylkets matproduksjon i en tid med store beredskapsoppgaver og en historisk oppbygging av Forsvaret.
Ved henvendelse ta kontakt med
Fylkesleder i Nordland Bondelag
Hanne Sofie Juntunen Jenssen
Mobil: 97 77 76 77