Først på agendaen var besøk til Røyse Bærpresseri. Røyse presser frukt og bær både for private, men er også å finne på flere butikker. De åpnet en butikk ved fabrikken sin i 2023, og har i dag 7 ansatte.Bilde av politikerne foran det gamle kornmagasinet. Anlegget tar blant annet i mot 20-50 tonn kirsebær, omlag 500 tonn solbær, og privatpersoner kan få eplesaft fra egne epler. 

Videre gikk ferden innom det gamle kornmagasinet. Her orienterte nestleder i Buskerud Bondelag, Lars Fredrik Stuve, om magasinet den gangen det var opperativt, og da Statens kornforettning hadde ansvaret for kornet. I dag er kornlagring til beredskap et stort problem, da det ikke er noen ordning som sikrer tilstrekkelig lagring. Det er med andre ord ikke nok korn hvis krisen skulle ramme.

Bilder av eiketønner med whiskey

Fra Røyse gikk turen videre til Ask og Lerberg Gård. Bonden og grûnderen, Bern Gran, tok alle i mot. Her fortalte han om produksjonen av mathvete, rug og Ringerikspoteten, men det som skiller denne gården fra mange andre er produksjon av sprit. Langs med veggen ble det lagret whiskey og portvin, og flaskene med sommerakevitt ble pakket for utreise. Inspirasjonen hentet Gran fra et opphold i USA, hvor spritproduskjon på grådene var mer vanlig.