Den nye forskriften er nå 2 måneder gammel. Det er fremdeles en del spørsmål knyttet til hvordan forskriften både skal følges og håndheves. Det er heldigvis ikke den store forandringen for sesongen i 2025. 

En innstramming av regelverket var nødvendig for bedre utnyttelse av gjødsla, og for mindre utslipp gjennom tap både til luft og avrenning. Regelverke omfatter både husdyrgjødsel og mineralgjødsel.

Her et et utdrag av noen av punktene i den nye forskriften. Er du usikker, så ta kontakt med landbrukskontoret.

Spredetidspunkt

Gjødselen skal spres i vekstsesongen, det vil si ikke på snødekt eller frossen mark, mellom 1.mars og 1.september. Etter siste spredning skal det høstes/beites eller etableres plantevekst. Unntak gjelder for etablering av høstvekster, som kan sprees frem til 15.september. De nye innstrammingene gjør at man må vurdere å legge mer av gjødselspredningen til første spredning tidligere i sesongen. 

For de som har for liten lagringskapasitet er det en overgangsperiode frem til 1.1.2028. I denne overgangsperioden kan det spres gjødsel uten nedmolding fram til 15.september, og med nedmoldning frem til 1.novmeber. Dette gjelder ikke de som er i en ombyggingsfase.

Fosforgrenser

Frem til 1.januar 2027, kan de sprees inntil 3,5 kg/daa/år på fulldyrka mark. Om du har nok spredeareal kan du sjekke i fosforkalkulatoren. Unntak gjelder for fosforkrevende vekster. Fosforgrensene vil bli strengere frem til 2033, så sjekk i fosforkalkulatoren om du må gjøre justeringer.

Alternativt kan man få innvilget å dokumentere en fosforbalanse. Dette krever dokumentasjon for all fosfor inn og ut av bruket, og setter andre krav til bla. jordprøvetaking. Hvis dette er et alternativ som passer din gård bedre, så rådfør deg med NLR og landbrukskontoret, så du er sikker på at du har tilstrekkelig dokumentasjon.

Innmarksbeite

For å spre gjødsel på innmarkbeite, må dette søkes om til kommunen. Arealet må godkjennes før spredning, dette for å sikre at ulempen ved spredning ikke er større enn fordelen ved gjødsling. Send gjerne en e-post til ditt landbrukskontor hvis du er usikker på søknadsprosessen.

Dokumentasjon

Kravet til gjødselplan blir som før. Nytt av forskriften er at fra og med 1.1.2026 må det føres en gjødseljournal. Journalen skal være klar til å kunne legges ferm for kontroll 1.november, og du skal kunne vise til journal de siste 5 årene fra kravet iverksettes. Det som skal dokumenters er:

  • Hvor og når det er gjødslet
  • Type og mengde gjødsel som er brukt
  • Fosfor og nitrogen-tilførsel per areal
  • Total-Nitrogen og total-fosfor som er tilført.

For mange er dette allerede en praksis som gjøres gjennom forskjellige apper gjennomvekstsesongen.

Jordprøver

Jordprøver skal ikke være eldre enn 8 år. Ved bruk av slam skal de ikke være eldre enn 2 år. Ved balansegjødsling skal de ikke være eldre enn 4 år.
Resultatene av jordprøvene skal legges inn i et offentlig register. Dette registeret er ikke klar for øyeblikket, men vil bli et krav når landbruksdirektoratet har fått ordningen på plass.

Lagring

Kravet om lagring av 8 månder produksjon er uforandret, men i praksis vil det bli et behov for at kapasiteten økes til 12 månder for å imøtekomme spredningsfristene.