Norsk såkornberedskap er svak. De siste 8 årene, har vi vært avhengige av å importere såkorn hvert år.

I 4 av de siste 8 åra har vi importert ca. 10.000 tonn Det utgjør ca. 17 % av det totale norske såkornbehovet.

I 2 av de siste 8 årene har importen vært om lag 5000 tonn eller snaut 10 % av behovet, og i de øvrige 2 åra rundt 3000 tonn.

Norge importerer fra flere land, Sverige, Danmark, Finland, Polen, Tyskland og Frankrike.

Hoveddelen av importen kommer fra Finland som har en sterk beredskapsordning for å sikre tilgangen til nok såkorn.

Det norske importregimet for såkorn er utformet slik at når det er behov for import, så kan såkornfirmaene søke Landbruksdirektoratet om nedsatt toll.

Tollavgiftsatsen for korn er ved full toll i størrelsesorden 1,50-2,00 kr pr. kilo, avhengig av kornslag.

Når vi vet at såkornfirmaene med dagens beredskapsordning blir godtgjort 90 øre pr. kilo for beredskapslagret såkorn, og kostnaden ved å overlagre er det dobbelte i følge de samme firmaene, er det lett å forstå hvorfor det er fristende å ligge med relativt lave beredskapslagre og heller satse på å dekke seg inn gjennom import.

Tollvernet for såkorn, slik det er utformet i dag, gir ikke mulighet til å gjøre importen dyrere enn norsk vare og på den måten sørge for at det norske såkornet gis en prioritet i markedet.

Dessuten er det også slik at tollsatsen på importert såvare settes ned uten mengde begrensninger. Aktører som ikke selv har såkornproduksjon gjennom kontrakter med såkornprodusenter, står da fritt i.f.t. hvordan en slik mulighet kan utnyttes.

Selv om bevilgningene til å finansiere et beredskapslager hos såkornfirmaene over de siste åra har utviklet seg positivt, er det fortsatt ikke rom for mer enn 8000-9000 tonn, gitt såkornfirmaenes kostnadskalkyler for overlagring.

Det er uakseptabelt at Norge også i fortsettelsen skal basere sin såkornberedskap på finske beredskapslagre.

Den partssammensatte arbeidsgruppa som fikk i mandat å utrede saken etter fjorårets jordbruksoppgjør klarte ikke å komme opp med en konkret løsning, noe heller ikke avtalepartene klarte under årets jordbruksforhandlinger.

Jeg vil derfor be Norges Bondelag om å ta initiativ til en grundigere utredning om hvordan en beredskapsordning for såkorn kan organiseres. Dette arbeidet må skje i et tett samarbeid med Felleskjøpet Agri og Strand Unikorn. Resultatet må legges fram for avtalepartene i god tid før neste års jordbruksforhandlinger.