Hva lønner seg for meg?

Nærmere 70 grøntprodusenter fra Buskerud, Østfold og Akershus var i dag samlet på Gildehallen i Lier, for nettopp å få ulike innspill på hva som kan lønne seg i den praktiske hverdagen som grøntprodusent.
Nå skal jeg fortelle, og dere lytte - får bare håpe at dere ikke er ferdig før meg…
sa Erling Martinsen innledningsvis. Martinsen driver Aktiv Økonomiservice AS i Lier, et selskap som blant annet driver med utstrakt økonomisk rådgiving i landbruket.
- Hva som lønner seg er det ingen fasit på dessverre, innledet Erling Martinsen. Alt avhenger av hvor man er i av faser av drifta, i livet, hvilke mål man har osv.
Martinsen gjennomgikk videre fordeler og ulemper med å velge henholdsvis enkeltmannsforetak (ENK), ANS, DA, aksjeselskap (AS), samvirkeforetak. Videre andre forhold man bør tenke på knyttet til hva som er skattemessige konsekvenser av ulike valg av driftsformer. En rekke konkrete eksempler engasjerte deltakerne, og spørsmålene satt løst i salen.
Gleder meg til å snakke om utfordringer og muligheter i grøntnæringa - når vi nå skal "spise 8 om dagen"
Even Skårberg Aarnes, er til daglig fruktbonde i Telemark, og samtidig 1. vara til styret i Norges Bondelag.
-Jeg ser store muligheter, forutsatt at vi sitter igjen med økt verdiskaping, innledet Even. - For å ta det jeg driver med så er det slik at i underkant av 20 % av eplene som omsettes i Norge er norske, så her er det muligheter om vi skal øke selvforsyning til 50 %.
Even tok utgangspunkt i rapporten "Grøntsektoren mot 2035" som blant annet ligger til grunn for "Grøntløftet". Det tok ikke mange minutter før engasjementet handlet om politikk, grønt i jordbruksforhandlingene og mulighetene i forhold til de til enhver sittende regjering, reaksjoner knyttet til høringsforslag om innføring avstandskrav i kantsone, hvordan by mer på oss selv for å øke etterspørselen, kjedemakt osv
Sommeren på landet førte meg til bondelaget
Jan Bangen, advokat i Norges Bondelag, fulgte opp Martinsens innlegg med å fortelle om hvordan muligheten for pensjon også kan være avhengig av valg av selskapsform.
- Ett klart råd ved overdragelse; bli ansatt hos ny generasjon, ta ut lønn og fortsett å opptjene pensjon. Og begynn gjerne å ta ut pensjon fra folketrygden samtidig, og sett de på sparing. Det kan være skattemessig gunstig, sa en engasjert Bangen.
- ett helt annet og mindre lystig tema er regelverket for obligatorisk tjenestepensjon (OTP) for sesongarbeidere. Dette har vi jobbet mye med å få endret. Det er utøvet omfattende politisk trykk, men så langt er det ikke skapt noen forståelse for urimelighetene her.
- gårds- og driftsoverdragelse er et nytt tema. Mitt råd er at for å få et best mulig utgangspunkt for både eksisterende og ny generasjon må man ta seg tid til å snakke om hvem bør overta av barna, start praten tidlig med alle involverte. Det er mange tanker og følelser fra de ulike involverte som må få tid i prosessen.
Produksjonsplanlegging som bidrar til markedsbalanse
- gjennom samarbeid kan vi lykkes, og jeg er glad for samarbeidet med bondelaget, åpnet produksjons- og markedssjef i Gartnerhallen Kai Knudsen. Han orienterte produsentene om hvordan produsentstrukturen har utviklet seg, og ikke minst hvordan dette har bidratt til at organisasjonene som representerer grøntprodusentene mer og mer snakket med ett felles bedskap.
Knutsen orienterte videre om markedet for grønt for enkeltvekster pr.d.d., og kommenterte dette i forhold til hva forbrukeren foretrekker av vekster, størrelser og andre variasjoner. - vi må jobbe med konkurransekraft, og ikke minst forbrukerens betalingsvillighet, fortalte Knudsen. - videre er det utfordende å få gode nok tall på hva som er på lager, eksempelvis på potet, slik at vi kan være trygge på hva vi har som salgbar vare. Vi trenger et mer transperent potetmarked.
Knudsen gjennom gikk videre hvilke politiske prosesser og saker GH jobber med, eksempelvis prosenttoll på løk og eple, ressursgruppe plantevern, offentlig innkjøp, utredning potetmarked, utredning tilskudd til produsenteide pakkerier.
- jeg er så lei av festtaler på vegne av grøntnæringa. Det er muligheter, men vi er ikke der nå. Vi har økt norskandelen, men ikke det totale forbruket av frukt og grønt, sa en engasjert Knudsen. Håper at "suksessoppskriften" vår kan gjøre noe med dette.