Landbruket er avhengig av jorda for å produsere mat, og har ingen interesse av å la jordas næringsstoffer gå tapt til Oslofjorden. Vi ønsker heller å beholde disse næringsstoffene i åkrene, der de kan bidra til vekst for korn, potet, grønnsaker og andre landbruksprodukter. 

Vårt samfunnsoppdrag er å produsere mat – mer norsk mat, i tråd med det Stortinget har bestemt. Denne oppgaven blir stadig viktigere i en verden preget av usikkerhet og destabilisering. I Akershus har vi gode forutsetninger for å dyrke mer korn, frukt, grønnsaker, potet, bønner og erter. Landbruket er en av de største næringene i fylket, og vi bønder bidrar til økt verdiskaping og flere arbeidsplasser. Mye av matmelet som produseres i Norge kommer fra Akershus, og det er vi stolte av. 

De siste årene har Akershusbonden iverksatt flere tiltak for å redusere avrenning til Oslofjorden. Nå står mesteparten av jorda urørt gjennom vinteren, det er sådd gras rundt kummer og vassdrag for å binde næringsstoffer, og mye av arealet gjødsles flere ganger gjennom vekstsesongen for å utnytte næringen best mulig. Dette er tiltak som gagner miljøet! 

Omstilling tar tid og krever investeringer. Omstillingen innebærer blant annet å bygge mer kunnskap blant bønder, ta i bruk ny teknologi og nødvendig oppgradering av områdets maskinparker. Jordbruket er en langsiktig næring, og vi trenger forskning over tid for å kunne vurdere effekten av tiltakene. Store vær- og klimavariasjoner gir stor variasjon fra år til år, og påvirker treffsikkerheten til ulike tiltak. Investeringer er nødvendige, fordi spesialisert utstyr er påkrevd for å redusere jordarbeiding og spre gjødsel med mer presise teknikker. Gjødselkummer må bygges og utvides for å sørge for at gjødsla kan brukes når plantene trenger det mest. 

Bonden bidrar aktivt til å redde Oslofjorden. For bonden er det viktig at næringsstoffene kommer plantene til gode og gir oss sunne planteprodukter. Dette gir oss et bærekraftig brød.

Våre politiske forventninger er:

  • Tiltakene for å redde Oslofjorden må være kunnskapsbaserte og ivareta matproduksjonen.
  • Bonden må få inntektsmuligheter som gjør det mulig å investere i raskere endringer av dyrkingsteknikker og ta i bruk ny teknologi.
  • Naturlige prosesser tar tid, og effektene må vurderes i en helhet, med hensyn til både endringer i dyrkingspraksis, miljøparametre og målet om økt norsk matproduksjon.
  • Alle utslippskilder til Oslofjorden må kartlegges.
  • RMP-ordningen må styrkes ytterligere.