Bli kjent med fylkesstyret: Marthe Bogstad

– For at landbruket skal være attraktivt må det være god lønnsomhet i det vi driver med. Hvis bonden er fornøyd, går rekrutteringa av seg sjøl, sier fylkesstyremedlem Marthe Bogstad.
Marthe Bogstad (35) driver Randby gård på Kløfta. Her har hun 500 tonn melkekvote og 900 mål dyrka mark med korn og gras. Gården er besøksgård og Inn på tunet-gård, og her finnes en rekke ulike dyr. I tillegg til 50 melkekyr og 160 storfe i alt, finner vi hest, kaniner, ender, marsvin, høns og griser.
Marthe er fjerde generasjon på gården og tok over i 2015. Da var det mange år siden det hadde vært melkeproduksjon på Randby. Så hun bygde fjøs og starta fra scratch. Marthe er bonde på heltid, har tre barn og er aktiv i mange av landbrukets organisasjoner.
I fylkesstyret har Marthe ansvar for husdyrsaker og er kontaktperson for Bygdeungdomslaget.
Hvorfor vil du være styremedlem i Akershus Bondelag?
– Jeg er oppvokst med at begge foreldrene var tillitsvalgte i landbruket, og opplært til at hvis jeg mener noe så må jeg engasjere meg. Det nytter ikke å sitte hjemme og klage. Jeg har blitt lært opp til å si ja og ta de muligheten som byr seg. Så jeg er oppvokst i 4H og BU, var leder i Akershus BU og hadde dermed plass i fylkesstyret i Akershus. Da fikk jeg innblikk i hvordan fylkesstyret fungerte, og likte det godt. Senere var jeg lokallagsleder i Ullensaker da vi fikk prisen som Årets Lokallag, og ble spurt om jeg ville inn i fylkesstyret. Det var ikke én sak som gjorde at jeg takka ja til styreplassen, men muligheten til å påvirke rammevilkåra for landbruket.
Hvilke saker brenner du for?
– Jeg har jo alltid snakka høyt om lønnsomhet i landbruket. Man må kunne leve av å drive gård, og ha god nok økonomi til å både vedlikeholde og drive produksjon. Så er jeg opptatt av tillitsvalgtrollen og organisasjonsopplæring. Vi må være gode tillitsvalgte, og da trengs opplæring og oppfølging. Og så mener jeg det er viktig at vi er utdanna når vi skal produsere mat, og at agronomutdanninga er ekstremt viktig.
Når ble du sist skikkelig glad på landbrukets vegne?
– Sist da det ble rødgrønn regjering etter mange år med blått styre, og Sp kom i regjering og fikk landbruksministerposten. Så har det vært litt forskjellig hvordan det ble i virkeligheten. Men da ble jeg glad og letta, og fikk skikkelig trua.
Hva tror du er det beste trikset for å rekruttere til landbruket?
– For at landbruket skal være attraktivt må det være god lønnsomhet i det vi driver med. Hvis bonden er fornøyd, går rekrutteringa av seg sjøl. Og så er det så viktig med gode velferdsordninger for unge bønder. Her er vi langt etter samfunnet for øvrig.
Hvorfor skal man være medlem av Norges Bondelag?
– Fordi at hvis du vil engasjere deg og ha påvirkning, er det kort vei i Bondelaget til å få fram meninga si. Det er viktig og bra å engasjere seg, og jeg mener at det er viktig at vi i landbruket har en organisasjon som jobber for våre og mine vilkår. Hvis alle står på hver vår tue og skriker, er det ingen som hører.
Hvis du skulle velge et annet yrke – hva hadde det blitt?
– Jeg drømte om å bli brannkonstabel – og det har jeg fortsatt ikke slutta helt å tenke på. Jeg er misunnelig på dem i nabokommunene med delvis frivillig brannvesen, der de kan være både bonde og brannkonstabel.
Fylkesstyret
Styret i Akershus Bondelag jobber for deg som er medlem og for hele landbruksnæringa. De møtes omlag 8 ganger i året, fysisk og på Teams.
Årsmøtet i Akershus Bondelag velger fem medlemmer og tre varamedlemmer til fylkesstyret. I styremøtene møter de faste styremedlemmene, første vara, en representant for Akershus Bygdeungdomslag og en representant for Akershus Bygdekvinnelag.
Fra mars 2025 til mars 2026 består styret av :
Leder Morten Tømte fra Eidsvoll
Nestleder Jan Ivar Tjernæs fra Kråkstad/Ski
Styremedlem Kari Anne Aaby fra Asker
Styremedlem Marthe Bogstad fra Ullensaker
Styremedlem Johan Klever fra Skedsmo
Førstevara Jakob Volent fra Hurum
Andre vara Jens Ola Lundstad fra Feiring
Tredje vara Ola Kure Skinnes fra Røyken