Bli kjent med fylkesstyret: Jakob Volent

– Det er viktig å vise fram at landbruk er en veldig kompleks næring som krever veldig mye kunnskap, sier Jakob Volent, første vara til fylkesstyret i Akershus Bondelag.
Jakob Lajos Volent er 34 år og bor på Værby Gård i Hurum. Her tresker han 1200 dekar årlig, med korn, hvete, bygg og spelt, oljefrø, åkerbønner og engfrø. Her finner vi også 5-600 mål med gras og innmarksbeite, og der går en besetning på om lag 40 ammekyr. I tillegg har gården oppfôring av okser, og selger kjøtt rett fra gården. Dessuten finner vi her det Jakob kaller «noen få» sauer, tre hester, noen høns - og påfugler.
Både Jakob og kona Manuela har fulltidsjobb på gården, og driver med brøyting på vinteren og leiekjøring, i tillegg til å drive import og salg av direktesåmaskiner.
Familien har eid gården siden 2017 og drevet den siden 2014. Jakob forteller at han er oppvokst på et småbruk i nærheten. Familien har dessuten et internasjonalt tilsnitt – Jakob har ungarske gener (og navn), og kona er østerriksk.
Hurum er del av det Jakob kaller “det nye Akershus”. Hurum ble del av Asker kommune i 2020, og Hurum Bondelag kom fra Buskerud til Akershus Bondelag fra 1. januar 2024.
- Det er fortsatt litt uvant å skulle gjennom Oslo på vei til bondelagsmøter, flirer Jakob.
Hvorfor vil du være styremedlem i Akershus Bondelag?
– Jeg vil gjerne utgjøre en forskjell for kollegene mine og ha mulighet til å påvirke. Det er gøy å engasjere seg og bli kjent med folk, og med hvordan alt rundt landbruket fungerer.
Hvilke saker brenner du for?
– Jeg synes det er veldig spennende med alt som har å gjøre med redusert jordarbeiding og jordhelse! Ellers er jeg opptatt av at vi må kunne utnytte de ressursene vi har til landbruk. For eksempel ved å ha dyr på gårder der de utnytter ressursene best. Vi kan ikke kun dyrke korn på Østlandet – på vår gård er det for eksempler områder som ikke egner seg til korn. Men vi har tatt i bruk igjen beiteområder som ikke har vært i bruk på årevis, og bruker dem nå til matproduksjon.
Når ble du sist skikkelig glad på landbrukets vegne?
– Veldig nylig – det er jo positivt at vi er i ferd med å løse problemet med overskudd på alt av kjøttprodukter. Og det er også positivt at inntektstalla går riktig vei. Selv om ikke alle er enige i alle tallene som blir presentert. Dette kan diskuteres til evig tid.
Hva tror du er det beste trikset for å rekruttere til landbruket?
– Jeg tror det er viktig å vise fram de profesjonelle aktørene. Vi må vise at landbruk er mye mer enn å gå rundt i møkkete klær og kjøre traktor – at det er en veldig kompleks næring som krever veldig høy kunnskap. Og så må vi framsnakke de positive tinga og vise fram de mulighetene som finnes. Jeg merker jo at veldig mange ikke vet mye om hva vi driver med, og at det er så profesjonelt som det er.
Hvorfor skal man være medlem av Norges Bondelag?
– Fordi Bondelaget jobber med så mye mer enn bare jordbruksforhandlingene. Jeg synes det er for lite fokus på alt det andre arbeidet. For eksempel blir det bare viktigere og viktigere å jobbe med alt av regelverk som stadig kommer. Hvis vi får regelverk som ikke gir grunnlag for å drive, hjelper det ikke med gode jordbruksforhandlinger.
Hvis du skulle velge et annet yrke – hva hadde det blitt?
– Det er et vanskelig spørsmål. Det hadde helt sikkert vært noe innafor jord- eller skogbruk. Jeg vet faktisk ikke hva annet jeg skulle gjort.
Har du en kjepphest?
– Jeg kan bli irritert over tollvern og import – over at det settes så ulike krav til det som blir importert og det vi produserer sjøl. Hvis vi skal konkurrere på like vilkår, så må vi stille samme krav til produksjonen på det som blir importert, for eksempel når det gjelder bruk av plantevernmidler og arbeidsforhold for menneskene som jobber i produksjonen. Mange av kravene vi har til vår egen matproduksjon er viktige og riktige, men da kan vi ikke stille lavere krav til det som importeres!
Fylkesstyret
Styret i Akershus Bondelag jobber for deg som er medlem og for hele landbruksnæringa. De møtes omlag 8 ganger i året, fysisk og på Teams.
Årsmøtet i Akershus Bondelag velger fem medlemmer og tre varamedlemmer til fylkesstyret. I styremøtene møter de faste styremedlemmene, første vara, en representant for Akershus Bygdeungdomslag og en representant for Akershus Bygdekvinnelag.
Fra mars 2025 til mars 2026 består styret av :
Leder Morten Tømte fra Eidsvoll
Nestleder Jan Ivar Tjernæs fra Nordre Follo
Styremedlem Kari Anne Aaby fra Asker
Styremedlem Marthe Bogstad fra Ullensaker
Styremedlem Johan Klever fra Skedsmo
Førstevara Jakob Volent fra Hurum
Andre vara Jens Ola Lundstad fra Feiring
Tredje vara Ola Kure Skinnes fra Røyken