Ekstra viktig for unge bønder å forsikre seg

  • Tips en venn om denne siden

Gry-Heidi Ruud-Wethal og Marius Amundsen Ruud-Wethal driver med smågrisproduksjon på Kløfta.

Grisebonde Gry-Heidi Ruud-Wethal vet godt at hun har et av Norges farligste yrker. Likevel tenkte hun ikke på å forsikre seg selv. Så investerte hun og mannen i nytt grisefjøs. Da tok hun grep.

Det sludder tett og veiene er glatte i det vi svinger inn på tunet på Wethal søndre gård like utenfor Kløfta i Ullensaker kommune. Gården har vært i familien i mange generasjoner, og det er den fortsatt. 

Gry Heidi Ruud-Wethal (34) har vokst opp her og flyttet litt rundt i alle husene på gården. Nå bor hun sammen med mannen Marius Amundsen Ruud-Wethal (34) og barna Håkon (7) og Eivind (4,5). Foreldrene og besteforeldrene bor på det samme tunet.

Til daglig jobber Ruud-Wethal som rådgiver i avdeling for regnskap og juridisk service i Norges Bondelag. I tillegg driver hun og mannen korn- og smågrisproduksjon på gården. Akkurat nå går det 708 smågriser og 50 drektige purker ute i fjøset. 
 

Unge bønder trenger forsikring

Sykdom hos dyrene er det bøndene frykter mest. For å få hilse på grisene, må alt av utstyr, inkludert briller og kamera, desinfiseres. Selv må vi dusje og ta på lånt nyvasket kjeledress, sokker og støvler. Vi må dekke til hender, munn og hår.

Men det er ikke bare dyras helse som skal sikres. De siste åra har grisebonden blitt mer opptatt av å forsikre seg og familien i tilfelle både sykdom og ulykke. Alder, familiesituasjon, investeringsnivå og yrkesvalg gjør at hun mener det er ekstra viktig å sørge for å ha de riktige forsikringene akkurat nå.

– Vi har investert mye i nytt grisehus, og da synes jeg det er viktig at familien min er sikret hvis det skulle skje noe med meg. Jeg vil ikke at de skal måtte bekymre seg for økonomien, sier hun.
 

Det er risiko knyttet til store dyr, spesielt når man flytter på eller håndterer dyra. Gry-Heidi tar alltid forhåndsregler i fjøset.

Bondens viktigste verktøy

Det var byggingen av det nye grisefjøset for snart to år siden som gjorde Ruud-Wethal bevisst på forsikringer. De brukte mye tid og penger på å investere i gården, men innså at de hadde vært litt slappe med å forsikre seg selv.

– Jeg var delvis dårlig forsikra før vi bygde nytt, men det at vi tok en så stor risiko der, gjorde at vi fikk litt fokus på at vi som arbeidskraft var viktige. Jo større risiko, jo viktigere er det å være forsikret, sier hun.  

– Det er bonden på gården som er det viktigste ressursen både for gården og for familien.

Hun syntes det var mye vanskeligere å vite hvordan hun burde forsikre seg selv enn hvordan hun burde forsikre utstyr, dyr og gård.
 

Selv om Gry-Heidi og Marius har Norges farligste yrke, er ikke dette noe de tenker på i hverdagen.

Kjekt med alt på et sted

– Jeg brukte veldig mye tid på å sette meg inn i ulike forsikringsordninger og finne ut hva vi har gjennom det offentlige og gjennom ulike forsikringsselskaper, sier hun.

De var også nøye med å velge riktig dekningsgrad for sin situasjon. På grunn av både best pris og best dekning, endte de opp med forsikringene Landkreditt Forsikring (tidligere Landbruksforsikring) tilbyr gjennom Norges Bondelag.

Hun synes det er veldig oversiktlig og fint å ha alle forsikringene samlet på ett sted og er godt fornøyd med å ha valgt nettopp Landkreditt Forsikring.

Se hvilke personforsikringer du trenger her.

Dette skjer i Norges Bondelag

Onsdag
04
mars

AU-møte

Landbrukets hus
Torsdag
05
mars

Fylkesårsmøte i Sogn og Fjordane

Skei Hotell
Fredag
06
mars

Fylkesårsmøte i Møre og Romsdal

Våre samarbeidspartnere