Fredag var landbruksminister Geir Pollestad på befaring hos flomrammede bønder sammen med leder i Norges Bondelag, Bjørn Gimming. Under besøket hos de flomrammede bøndene kunne landbruksministeren fortelle at endringen i produksjonssviktordningen som ble avtalt under årets jordbruksoppgjør, vil tre i kraft allerede i år. 

Det er bra at regjeringen gjør tiltak allerede nå så bøndene kan gå i gang med å rydde opp etter ekstremværet, få i gang drifta og håndtere den økonomiske konsekvensen som de er påført.

Bjørn Gimming, leder i Norges Bondelag

Det som er viktig nå er at satsene som settes stemmer overens med de faktiske tapene ute på gårdene, og at utbetalingene kommer raskt, sier Gimming.

Kravet om endringer i produksjonssviktordningen var et av kravene Norges Bondelag kom med til regjeringen i et møte mandag denne uken. 

Bondelaget etterlyste at satsene skulle oppdateres etter dagens kostnadsbilde og at takene på utbetalinger måtte vurderes. Vi ba også om at areal som har blitt forurenset eller har stått under vann og ikke vil gi grovfôr av trygg kvalitet skulle vurderes som tapt, og gi tilskudd til produksjonssvikt. 

LES ALLE KRAVENE VÅRE HER.

Besøk i Innlandet

Store landbruksareal i Norge har blitt ødelagt etter ekstremværet i sommer. I nord sliter de nå med tørke, og i sør har både flom og tørke rammet denne sommeren. Dette gjør at mange bønder nå står i en akutt og vanskelig situasjon med store skader på årets avling. Under besøket sa lokallagslederne i Bondelaget som deltok at det de trenger nå først og fremst er økonomisk sikkerhet.

– Det å se flommen på nært hold gir sterke inntrykk. Mange fikk redusert avlingen på grunn av tørke i vår, og nå reiste flommen med resten. Det er en tøff situasjon mange står i nå, og vi som Bondelag må hjelpe der vi kan, sier Gimming.

Her er leder i Bondelaget Bjørn Gimming og landbruksminister Geir Pollestad under sitt besøk hos lokale bønder i Sør-Fron.