Etter dagens morgenstell i fjøset holdt jeg på å få melka i vrangstrupen. Som vanlig til frokosten tok jeg et streif innom nyheter og annet på nettet. Jeg leser ikke blogger, dvs jeg gjør et unntak for Kokkejævel fra Alta. Han har, trodde jeg, vært opptatt av og snakket varmt for lokal matproduksjon. Og de gangene jeg har vært i Alta har jeg vært innom og handlet mye fantastisk god lokal mat, kvalitetsmat. I dagens blogg mener han at han har norges enkleste slanketips. Nemlig å bytte ut Norvegia ost fra Tine med en billigvariant Gulost, som er en av Coops egne merkevarer.

Vi er inne i ei spesiell tid. Men tross alle restriksjoner så går arbeidet som vanlig her på gården lengst nord i Finnmark, hvor vi produserer melk og kjøtt. Dyra må ha mat og stell, og befolkninga må forsynes med matvarer. Vi som bønder er stolte av at vi tross krisetider greier å holde produksjonen oppe. Vi er privilegerte som kan produsere melk og kjøtt her langt mot nord, på det som er dokumentert verden friskeste melkekyr. Etter mitt syn er det to årsaker til at det her i Finnmark, til tross for utfordrende klima, er mulig å drive med landbruk. Det er politikk og det er sterke samvirkebedrifter.

Vi kan holde oss til melk, og samvirkebedriften Tine. Tine blir ofte fremstilt som meierigiganten i media. Fakta er at Tine er en privat bedrift som er eid av ca 9000 melkebønder rundt omkring i hele landet. Alle som leverer melk til Tine får samme betaling for melka, uavhengig av hvor i landet den produseres. Som markedsregulator er Tine også forpliktet til å hente melk over hele landet, og forsyne andre bedrifter med melk når de har behov for det.

Det har vært stor fokus på meieridrift og trussel om nedlegging av meierier i Finnmark i det siste. Jeg vil prøve å forklare hvorfor vi har kommet i denne situasjonen.

Befolkninga har over år endret kostholdet, og drikker mindre melk enn før. Det åpnes for stadig mer import av melkeprodukter til Norge. Og vi fikk en situasjon med bortfall av eksport på Jarlsbergost. Dette har ført til at vi i Norge må ta ned vår melkeproduksjon betydelig, og vi har vært nødt til å kjøpe ut produksjon. Det vil si at det gjennom ei frivillig ordning blir kjøpt melkekvoter ut av markedet. Og vi ser at veldig mange små melkebruk, rundt om i landet, har gitt opp.

Dette betyr at meieriene får overkapasitet, og at det på grunn av lønnsomhet må kuttes et eller annet sted. Tine lager forskjellige produkter på de forskjellige meierianleggene i landet, og Norvegia er ikke produsert i Finnmark, men Tines totale økonomi påvirker selvsagt også drifta i Tana og i Alta.  I Finnmark har vi  ingen andre meieribedrifter enn Tine. Produksjonsforhold, befolkningstall og infrastruktur gjør at dette markedet ikke er spesielt attraktivt.

Har du tenkt på hvorfor de forskjellige butikkjedene har sine egne merkevarer, som regel litt billigere og med litt simplere kvalitet enn originalvaren, samtidig som den ligner veldig. Har du tenkt på hva som er konsekvensene når du står i butikken og har valget mellom en ost fra Tine og en ost fra annen produsent, gjerne en av kjedenes egne merkevarer.

Kjøper du osten fra Tine får du en ost som er laget av norsk melk, produsert i Norge av norske bønder. Du er med på å opprettholde meieridrift i Finnmark. Du er med på å holde distriktslandbruket i gang, og overskuddet fra produksjonen av denne osten går tilbake til bonden. Du handler fra bøndene i din egen kommune og ditt eget fylke, og du støtter lokalt næringsliv.

Kjøper du ost fra annen produsent får du også sannsynligvis en ost som er produsert på norsk melk. Produksjonen foregår ikke i Finnmark eller i Nord Norge. Produsenten er ikke eid av norske bønder, men ofte av store konsern som ikke engang er norskeide. Overskuddet fra produksjonen går til aksjeeiere, og du støtter ikke lokalt næringsliv.

Jeg syns det er flott at kokkejævel spiser mye ost! Og det er selvfølgelig opp til hver enkelt hvilken ost man velger å kjøpe. Og hvis man ønsker mindre fett, er det mange varianter på markedet. Mitt tips er å kjøpe en god ost laget på lokale ressurser, og heller spare inn disse kaloriene på noe annet!!

 

Med vennlig hilsen

 

Lise Skreddernes

Fylkesleder Finnmark Bondelag