Anbefalt sommerlektyre fra Alta
Alta kommunes landbruksplan er lettlest og interessant for alle som er interessert i mat og natur.
I disse dager er aviser og sosiale medier på jakt etter de beste sommeraktivitetene, inkludert hva man bør bruke sommerferien på å lese. Sånn sett har Alta kommune valgt det perfekte tidspunkt for å sende sin landbruksplan ut på høring. Den fortjener å bli lest av mange!
Kommunale planer og offentlige dokumenter er normalt det siste vi ønsker å bruke sommertid på. Vi leser dem fordi det er riktig og nødvendig og til vårt eget og samfunnets beste. Demokrati og medvirkning har en pris, og litt av den prisen er å stave seg gjennom fagspråk og byråkratiske vendinger, ispedd en og annen graf fra Statistisk sentralbyrå og forkortelser som er forklart i en liste på side 189. Da er kaffekoppen god å ty til, og til og med påskemarsipanen fra i fjor får bein å gå på.
Kan leses raskt
Så til poenget: den nye landbruksplanen fra Alta kommune er ikke sånn! Den er på 33 sider, og kan leses på under en time. Den beskriver kort og konsist hvordan det står til med landbruket i kommunen. Ikke minst går den på en pedagogisk måte gjennom hvorfor matproduksjonen fra landbruket i Alta er viktig, og tar seg for seg viktige utfordringer som jordvern, tilstanden i distriktsjordbruket, klimaomstilling, rekruttering og kompetansebehov. Fotosyntesen blir forklart for de som ikke har naturfagstimene fra ungdomsskolen helt friskt i minne, og skogens betydning for klima og biomangfold blir nøye gjennomgått.
Det er forfriskende å lese en plan der man ikke blir slått i svime av masse tall. Men noen gøye unntak er det! Når man har lest landbruksplanen vet man at det i 1905 kun ble skutt 4 elg i Finnmark (samtlige i Alta), mens det i 2011 ble skutt 1235 elg i fylket.
Rein på innmark er et problem mange steder i landet. Slik var det også i Alta for noen år tilbake, men der tok kommunen aktivt grep for å løse problemet – med hell. Eller som det står i planen: «Landbruket og reindriften har mye til felles, blant annet tilsyn med dyr og arealutfordringer. Siden 2011 har Alta kommune tatt initiativ til å holde årlige dialogmøter mellom reinbeitedistriktene, landbruket og kommunen. Målet med disse møtene er å lytte til hverandre og møte eventuelle utfordringer som er knyttet til ulike aktiviteter, prosjekter og tiltak i LNFR-områder, og finne løsninger. Det er svært viktig at Alta kommune fortsetter å ha en felles arena for reindrift, landbruk og øvrig samfunn i Alta kommune.
Landbruksplanen til Alta kommune er på høring med frist 15. september. Finnmark Bondelag skal avgi høring til en plan som fortjener både å bli lest og diskutert.