Embla - Den Nordiske Matprisen
De nordiske bondeorganisationers Centralråd (NBC) har gått sammen om å etablere en nordisk matpris.
Embla vil bli delt ut annethvert år. Første gang blir i København i Danmark 23. og 24.august 2017, hvor Landbrug & Fødevarer er vert for prisen. Prisutdelingen finner sted i København i løpet av arrangementet ”Better food for more people” under Copenhagen Cooking.
Projektet støttes av Nordisk Ministerråd med formål om å styrke en felles nordiske matidentitet og kultur, samt å øke interessen for nordisk mat utenfor Norden.
Den 14. mars åpnes det for å foreslå kandidater til Emblas syv kategorier

På www.emblafoodaward.com
kan du foreslå deg selv, kollegan din eller et forbilde.

Tirsdag 14.mars  lanseres Embla - Den nordiske Matprisen. Navnet stammer fra nordisk mytologi der Embla var den første kvinnen. Målet er å styrke den felles nordiske matidentiteten og kultur, samt øke interessen for nordisk mat utenfor Norden.

Seks nordiske landbruksorganisasjoner, samlet under NBC (Nordiske Bondeorganisasjoners Centralråd), står bak prisen som også støttes av Nordisk Ministerråd. Bondelagsleder Lars Petter Bartnes er glad for det felles nordiske samarbeidet.

- Det er viktig med samarbeid på tvers av landegrensene for å fremme alle de gode råvarene som blir produsert i alle de nordiske landene. At vi som produserer disse supre råvarene er i førersetet er vi veldig fornøyd med, sier Bartnes.

Embla skal deles ut hvert annet år, og første gang blir i København 23. og 24.august 2017 i forbindelse med arrangementet «Better Food for More People» under Copenhagen Cooking.

Gode vinnersjanser

Den norske juryen er på plass og består av Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag, kokk Even Ramsvik (tidligere Ylajali, nå en del av kokkekollektivet Lava) og redaktør Anya Seeberg Liaaen i Matmagasinet Nord.

- Som jurymedlem ser jeg fram til å bli bedre kjent med alt det som foregår innen ny nordisk mat i hele Norden. Vi vil ha gode mulighet er til å vinne hjem flere priser, men dette kan også være en «fot i bakken» for hva vi må jobbe mer med til 2019, mener kokk Even Ramsvik.

Det vil også være en felles nordisk jury som avgjør hvem av de nominerte som skal vinne Embla-prisene. Det deles ut Embla-pris 2017 i syv kategorier: Årets mathåndverker, Årets råvareprodusent, Årets mat til mange, Årets matformidler, Årets matdestinasjon, Årets matgründer og Årets mat til barn og unge.

Foreslå kandidater

Det er mulig å foreslå kandidater til Embla fra kl 1200 tirsdag 14.mars frem til 17.april 2017  kl. 24.00

Skjemaer for de syv ulike kategoriene finnes på http://www.emblafoodaward.com/. Der kan man også lese mer om matprisen.

Anya Seeberg Liaaen har jobbet med å løfte mat, design, produkter og arkitektur fra Norden og «Det nordiske kjøkken» i 20 år. Nå er hun et stolt medlem av Embla-juryen og gleder seg til arbeidet.

- De nordiske landene er ville og vakre, forblåste, regnfylte, snøtunge, solvarme, iskalde og helt unike. Smaken av Norden er gammel og ny, fermentert og røkt, brent, syltet, saltet, tørket og speket – men også frisk, myk og søt. Vi har fantastiske råvarer og verdens beste kokker, sier Anya Seeberg Liaaen.

 

-