23. desember

Kaspar Stordrange i fjøset. Foto: Tor Erik Leland

– Folk spør hvor lenge jeg har tenkt å holde på, men det er ikke opp til meg å avgjøre. Det er helsa og interessen som bestemmer det, sier Kaspar Stordrange.
 Foreløpig er både bonden og interessen høyst oppegående, og derfor ringer fortsatt vekkerklokka klokka fem om morgenen på Stordrange. Når melkebilen kommer klokka sju er det ikke rom for å hvile på laurbærene, selv ikke for en mann som er nyslått æresmedlem av Nes Bondelag, og som fortsatt holder koken som lokallagsleder etter 30 år i lederstolen.
 Mens faren var mange år i Amerika og prøvde lykka som gullgraver i Alaska, har Kaspar holdt seg hjemme på Stordrange. Ved siden av arbeid på båtbyggerier og skipsindustri i Flekkefjord bygde han nytt fjøs og begynte med ammekyr. På tampen av 80-tallet bød det seg mulighet for å få melkekvote, men han måtte levere melk samme høst. Kaspar kjøpte seg ei ku og melka for hånd, og fikk de nødvendige literne for å komme i gang.
 25 år senere er det ikke mye nedtrapping å spore. Den 80 år gamle bonden beklager seg over at melkekvota ble fylt tidlig i desember. Ny traktor kom det til gårds i fjor, og nå venter bonden på minusgrader og godt skogsføre. Bikuber har han hatt siden 50-tallet, til tross for at han ble stukket så grundig under første honningsanking at han ikke kunne svinge hammeren dagen derpå. Litt sau hører liksom til på gården, og eggene til de fem hønene går det gjetord om langt utover Flekkefjords grenser.
 – Du må bare ete ett om gangen, de er sterkt ladd, knegger Kaspar, og legger til at han egentlig lever på melk og honning.
 Som bondelagsleder har han alltid satt jordvern høyt på dagsorden, og er nå i gang med sin største kamp på området. Ny E 39 er under planlegging, og én av de foreslåtte traseene vil passere like ved husveggen på Stordrange og legge det meste av jorda under asfalt. Kaspar har ikke tenkt å gi opp kampen.