Yrende liv på Eiker Matfestival

Av Wenche Henriksen Redzepi,
  • Tips en venn om denne siden

Det var et yrende liv på Eiker Matfestival i helga med aktiviteter av alle slag. Nærmere 3.500 tok turen innom i løpet av helga. – Dette er et stort arrangement, og det legges ned utallige dugnadstimer både før og under arrangementet. Da er det moro at mange tar turen hit sier leder i Øvre Eiker Bondelag, Per Olav Krekling.

Mange dugnadstimer

Eiker Matfestival tilbyr et vell av aktiviteter og mange dugnadstimer legges ned både i forkant og under arrangementet. – Det legges ned rundt 900 dugnadstimer i forbindelse med arrangementet, og vi starter rigginga til Barnas Bondegård allerede onsdagen i forkant, sier Anne Krekling Røren fra Øvre Eiker Bondelag.

Her er både Bondelaget, Bygdekvinnelaget, Småbrukarlaget, 4H, Bygdeungdomslaget og flere andre i sving.

 Både store og små koste seg på Barnas Bondegård.

Aktiviteter for alle  

Barnas Bondegård er populært blant de minste, og ikke minst er det gjevt å ta traktorlappen. – Det er tidvis kø for å få traktorlappen på tråtraktor, sier Anne Krekling Røren i Øvre Eiker Bondelag. Det er også de som har hovedansvaret for Barnas Gård.  

Enhver Matfestival har selvfølgelig lokalmat-torg, og her kunne publikum både smake på og kjøpe med seg hjem et stort spekter av lokale produkter. Bygdekvinnene har kafe under arrangementet, Bygdeungdomslaget sto for natursti, hos 4H kunne du lage smoothie, hos Småbrukarlaget kunne ungene male korn og Skogselskapet bød på bål og spikking, dette var bare et utvalg av aktivitetene.

 Det var veldig populært å ta traktorlappen på tråtraktor, det var tidvis kø for å få med seg den fine "traktorlappen" hjem.

 Mange barn ble stolte innehavere av "trakorlappen" som ble behørig laminert og påført navnet på traktorføreren.

 Det var mye å se på, her koser Johannes seg på traktor av eldre årgang.

 Lokalmat-torget bød på mange ulike produkter.

 Amund Berger var på plass med sine produkter fra Bagstevold i Ekte Eiker teltet.

 Tine stilte med smaksprøver

Skogselskapet var også på plass på Eiker Matfestival.

Spennende foredrag

Eiker Matfestival kunne også tilby foredrag. På lørdag gjestet fru Timian matfestivalen, eller Marit Røttingsnes Westlie som hun heter. Mange kjenner matblogger fra Rakkestad gjennom bloggen og alle oppskriften, hun er også kjent for sitt fokus på norske råvarer. – Nå bugner butikkene av gode norske grønnsaker, jeg er opptatt av hvordan vi kan bruke disse gode råvarene i maten, sa fru Timian. Hun la også til at vi bør bli flinkere til å tenke sesong.

 Matbloggeren fru Timian var på plass.

 Brit Tove Krekling ønsker velkommen til foredraget med fru Timian.

 

Anders Horne har skrevet bok om matsvinn og fortalte tilhørerne om hvordan vi kan redusere matsvinnet.

 Anders Horne holdt foredrag om matsvinn og hvordan vi kan unngå å kaste mat.

 

 Brit Tove og Ellen reklamerer for foredraget med fru Timian.

 

 

Jordbruksforhandlingene 2020 i gang

Mandag var fylkesstyret, utvalgene og representanter fra lokallaga samlet på Tyrifjord Hotell for å sparke i gang jordbruksforhandlingene 2020. – Vi er svært glad for at Anders Huus tar turen hit for å være med å sette i gang diskusjonene om neste års jordbruksforhandlinger og ikke minst at det er så mange med på møtet, sier fylkesleder Håkon Haug Laa

Startskudd for fjøsbygging på Buskerud landbruksskole

Torsdag 05.12. inviterte rektor ved Buskerud videregående, Knut Erik Hovde, til en markering av oppstart av byggeprosjektet for nytt fjøs på Buskerud landbruksskole.- En gledens dag, sa fylkesordfører i Buskerud, Roger Ryberg som foretok den offisielle avdukingen av grunnsteinen.

Bondejulebord på Fausko

Ivrige bønder i Hemsedal dro i gang bondejulebord på Fausko forrige helg. - Et veldig bra initiativ sier Olav Huso, lokallagsleder i Hemsedal bondelag som understreker at dette var et lokalt initiativ.

Viktig møte for grønt, potet, frukt og bær

Godkjenningsrutinene for plantevernmidler i Norge er "ei heit potet" om dagen, særlig knyttet til tørråte i potet. Samtidig jobbes det ekstra mye med vekst og innovasjon for grøntnæringa nå. Kan mangel på plantevernmidler sparke bena under hele satsingen? Fredag 6.desember inviterer Bondelaget, NLR og Findus til møte på Gjennestad hvor dette blir debattert.

Årsmøten i lokallaga avholdt

Årsmøtene i lokallaga er nå gjennomført og vi gratulerer alle nye og gjenvalgte ledere. – Lokallaga er grunnmuren i organisasjonen vår, og vi ser fram til et godt samarbeid mellom fylkeslaget og lokallaga i arbeidsåret som kommer, sier fylkesleder Håkon Haug Laa

Ledermøtet besøkte massivtrefabrikken Splitkon

Buskerud Bondelag startet ledermøtet med besøk på massivtrefabrikken Splitkon på Modum. Kristine Nore, innovasjons- og utviklingssjef tok oss i mot og viste oss rundt. – Vi er svært stolte av det vi har fått til her med å etablere verdens største massivtrefabrikk, innledet Nore.

Viken BondeLAG er under bygging

Fylkesstyrene i Buskerud, Akershus og Østfold Bondelag er samlet får å bygge grunnmuren til det som kan bli et stort og slagferdig Viken Bondelag.

Skattekurs og temadag i Buskerud

Det var rekordoppmøte på skattekurset i Buskerud med 215 regnskapsførere fra Buskerud og Oppland. Skattekurset ble arrangert 31.okt.-1.nov. på Storefjell Resort Hotell.

Ostebygda i Hol vant BU-prisen

Ostebygda i Hol vant bedriftsutviklingsprisen i landbruket i Buskerud. – Dette er en velfortjent pris, alle aktørene har jobbet hardt for å til dette og det er hyggelig å gratulere med prisen på vegne av Buskerud Bondelag sa fylkesleder Håkon Haug Laa under prisutdelingen.

Full fart på Fårefestivalen

Gol Bondelag var tradisjonen tro på plass med stand under Fårefestivalen. - Her har både stor og små kost seg, sier Ole Anders Hodnungseth fra fylkesstyret og lokallagsleder i Gol Bondelag Magne Øynebråten

Buskerud Bondelag godt representert i utvalgene i Norges Bondelag

Norges Bondelag har hvert år sammensetning av de sentrale utvalgene på agendaen på første styremøtene etter sommeren. I år kan Buskerud Bondelag skilte med tre representanter i utvalgene. Per Olav Krekling, lokallagsleder i Øvre Eiker, ble nytt medlem i miljø- og kvalitetsutvalget, Ole Hans Unelsrød fra styret i Buskerud Bondelag fortsetter i kornutvalget og Egil Chr. Hoen som ble valgt som første vara til styret i Norges Bondelag går inn som styrets representant i kornutvalget. Vi gratulerer alle og ønsker lykke til med jobben!

Dette skjer i Buskerud Bondelag

Mandag
20
januar

Regionmøte øvre Buskerud, Frøysokstugu Gol

Gol
Onsdag
22
januar

Regionmøte nedre Buskerud

Lier, Renskaug vertsgård
Tirsdag
28
januar

Styremøte Buskerud Bondelag

Hønefoss

Våre samarbeidspartnere