Stort engasjement rundt årets jordbruksoppgjør.

-Ordfører, forsamling, etter to år med digitalt årsmøte er det er fint å endelig kunne få framføre en leders tale med dere til stede i salen, åpnet fylkesleder Håkon Haug Laa sin tale til årsmøte med.

-Vi har gått fra krise til krise, fra Covid til krig. Begge deler har påvirket og vil påvirke landbruket, dette kommer jeg tilbake til, sa Haug Laa

På dette årsmøtet skulle vi egentlig løst opp Buskerud Bondelag og blitt til Viken Bondelag, men 23. februar fikk vi beskjed om at fylkestinget i Viken hadde vedtatt at de ville oppløse Viken og har sendt sin søknad om dette til myndighetene. Framover skal vi fortsette med å  bygge Buskerud Bondelag, slo Haug Laa fast. 

Fylkesstyret har sendt inn Buskerud Bondelag sitt innspill til årets jordbruksforhandlinger. -Vi har ikke opplevd noen gang at vi har fått inn så mange bra innspill til jordbruksforhandlingene, all ære til den jobben dere har lagt ned, sa Haug Laa og forsikret om at alt er lest og gått igjennom.

Hva lærte vi av 2021

I 2021 lærte vi at vi er avhengig av utenlandsk arbeidskraft, og det var ikke like lett å finne forståelse for dette blant politkerne.  I 2021 fikk vi også tidenes raskeste brudd under jordbruksforhandlingene, og noen mente at vi burde sett hva Bollestad hadde i ermet. Når bruddet var i gang hadde vi kraftfulle aksjoner i hele fylket, jeg hadde sjøl gleden av å kjøre gjennom hele fylket og helt inn til Oslo.

Avlingsmessig var det et normalår, men i ettertid har det vist seg at vi var over normalen i volumsalg på grunn av stengte grenser. Energiprisene har økt ekstremt, vi har vært vant til en pris på rundt 40-50 øre kWh. Vi skjønte ganske fort i Buskerud at noe ville skje med hensyn til pris på strøm, og vi er glad for at Bondelaget kom i gang tidlig med å jobbe med strømkompensasjonsordningen.

I fjor høst fikk vi ny regjering, og i forbindelse med debattmøtet vårt på Fossesholm fikk vi de som politikerne til å forplikte seg gjennom videosnuttene vi lagde hvor vi utfordret de på inntektsløft for landbruket.

Det er også grunn til å si at vi var veldig glad for at vi på bondelagskonferansen fikk beskjed av landbruksministeren om at vi fikk fullt ut kompensert kravet vårt i tilleggsforhandlingene. 

For å få motoren i samfunnet til å gå må vi ha noen tannhjul i gang, og dette innbefatter også råstoff og energi. Disse mekanismene må vi ha i bakhodet for å forstå hva som skjer.

Vi er midt i det grønne skiftet, og behovet for energi er stort. Mange er ser mulighetene i å produsere energi, og det er nærmest en boom i etablering av solceller. Potensialet for energiproduksjon ute på gårdene er stort

Bondelaget har jobbet med kompensasjon på gjødsel, og landbruksministeren vet hva vi ønske, men vi er fortsatt ikke i mål og vi har ikke fått noen forpliktelser.  Dette må det jobbes videre med.

Godt besøkte møter

Fjell-landbruksutvalg ble opprettet fordi vi skulle vi bli Viken Bondelag. Vi hadde en veldig bra fagdag om verdien av utmarka som var godt besøkt. Vi har dette utvalget som et prøveprosjekt, og skal gjøre en vurdering på om utvalget skal fortsette. Norderhov Sogneselskap var primus motor for møte på Sundvolden forrige uke, og vi var glade for å vær med som medarrangør. Temaet var planlagt for lenge siden men kunne ikke vært mer aktuelt, og det var en fullsatt sal som kom for å høre om matberedskap og beredskapslagring av korn sa Håkon Haug Lagg

Jeg må også si litt om Landbruksparken AS, sammen med Småbrukarlaget har målet var å skape et matRike i Lier. Det er brukt mye tid og ressurser på saken, men Viken fylkeskommune ønsket ikke å selge til faglagene og nå skal prøve å lande dette på en god måte.

RMP

RMP, som står for Regionalt MiljøProgram,  skal revideres både med en ny fordelingsnøkkel ut til fylkene og revidering av den nasjonale instruksen. På bakgrunn av den nye  nasjonale instruksen danner utarbeider Statsforvalteren ny RMP-veilederen for Oslo og Viken, og her får næringa komme med innspill. Fordelingsnøkkelen slik det foreligger nå er ikke akseptable for oss, den betyr mindre til Oslo og Viken sin RMP-pott som allerede er underfinansiert

Økt bondeinntekt viktigste oppgave framover

Fylkesleder Haug Laa kunne fortelle at han i unge år, fra han var 16,  fløy jeg hangglider. -Når du hopper utfor ser du ikke hva som møter deg av vinder, men du ser tegn som må tolkes. På samme måte må vi tolke tegnene for å se hva som skjer i framtida. Det aller viktigste nå er å jobbe med å tette inntektsgapet mot andre grupper, fastslo Haug Laa.

I framtida ønsker vi at det blir slutt på telledatoer, det finnes andre og mer rasjonelle måter å gjøre dette på, dette har vi spilt inn til jordbruksforhandlingene også i år.  Likeledes mener vi det burde være mulig å bruke  digitale kart på skiftenivå som grunnlag for tilskudd, da kan det gis tilskudd for driftsulempene helt ned på skiftenivå.

Grunnlaget for å beregne inntekta til bonden har vært gjenstand for diskusjon. Det er satt ned et utvalg, Grytten utvalget, som skal se på hvordan en skal beregne grunnlaget. – Jeg tror det er viktig å gjøre slik som det er tenkt, vi har ikke noe andre tall i år enn vi hadde i fjor og vi må bruke det som kommer fra budsjettnemnda for jordbruket.  Neste år har vi et annet grunnlagsmateriale med nytt og bedre tallgrunnlag til neste års jordbruksforhandlinger. Jobben med å gi bonden et inntektsløft kan starte selv om Grytten-utvalget, avsluttet Haug Laa

Fylkesleder Håkon Haug Laa var også innom krigen i Ukraina og ønsket seg fred.

Lydhør forsamling etter to år med digitalt årsmøte kunne vi endelig samles fysisk.