Hvordan håndtere en krevende situasjon

Artikkelen nedenfor er skrevet av Kari-Anne Aanerud, som er HMS-rådgivere i Norsk Landbruksrådgiving Øst.

Flere forteller at de har netter med dårlig søvn og opplever situasjonen som svært krevende. Noen opplever fremtiden til gården som usikker. Dette er svært tøft for de det gjelder.

I slike situasjoner er det viktig at man tar godt vare på seg selv. Det er også viktig at man holder et ekstra øye med på hvordan naboen har det. For mange er det mye støtte i at flere i samme situasjon møtes og prater sammen. Ta gjerne initiativ til å samle noen i grenda di. Da kan dere diskutere praktiske løsninger og kanskje fange opp noen gode råd andre har dratt nytte av. Det å gjøre noe sosialt og snakke om andre tema enn de som bekymrer en er også viktig.

Rådet for psykisk helse har laget en oversikt med forslag til hva man kan gjøre for å ta best mulig vare på seg selv i en ekstra krevende situasjon:

Noen å snakke med?

Det kan være lurt å ta kontakt med banken eller regnskapsføreren hvis situasjonen blir krevende økonomisk. HMS-rådgiveren har også mulighet for å være samtalepartner hvis en kjenner på at situasjonen begynner å ta på, slik at det går utover nattesøvn, humør, familielivet eller at hverdagen kjennes tung. NLRs HMS-tjeneste er landbrukets bedriftshelsetjeneste, og kan formidle profesjonell hjelp den veien for de som ønsker det. For å lese mer om vårt tilbud kan du følge denne linken: https://hms.nlr.no/krisebistand/

 Nedenfor finner du en oversikt over hvordan du kan komme i kontakt landbruksrådgivningens HMS-tjeneste:

HMS-rådgiver Ingrid B. Terum, tlf  911 16 080, e-post ingrid.terum@nlr.no Hun har ferie i uke 28 og 29 – da kontakter dere NLR sitt sentralbord på tlf 952 86 000. Ingrid B. Terum har også ferie i uke 34, men kan nås på telefon.

 Kontaktinformasjon Buskerud Bondelag

Vil du snakke med noen i Buskerud Bondelag kan du nå både fylkesleder og organisasjonssjef i hele sommer:

Organisasjonssjef Wenche H. Redzepi                   tlf. 924 14 137

Fylkesleder Egil Chr. Hoen                                        tlf. 907 51 987

Lokallaget er også en viktig ressurs i vanskelige tider.