I tillegg var vi interessert i å se hvordan de merker maten sin i forhold til dette med fokus på antibiotika bruk. Vi mener at også vi i Norge må kunne få lov å merke maten på tilsvarende måte.

 

Reiserapport fra studietur til Sveits 18.-21.mai 2017

Formålet med studieturen var for å lære og se hvordan sveitserne driver landbruk og landbrukspolitikk i et land som har mye til felles med Norge. De er et høykostland med et alpint landskap og har slik sett mye til felles med Norge. Den sosiale delen av turen var også veldig viktig for oss, vi var en god gjeng med ulik bakgrunn og som driver med forskjellige produksjoner som fikk utvekslet kunnskap og ikke minst bli bedre kjent. Det er veldig positivt for det relativt lille produksjonsmiljøet som vi er i Skoger.

Vi hadde engasjert reiseleder som opprinnelig er fra Sveits, men som har bodd store deler av livet sitt i Norge og jobbet innafor landbruket. Dette gav oss stort utbytte da han hadde mye kunnskap om både landbruk og politikk fra begge landa. Og han kunne sammenligne og sette ting opp mot hverandre. Han hadde også god lokal og historie kunnskap og guida aktivt under transport etappene. Alt var veldig god planlagt og tilrettelagt.

Turen begynte med busstur fra Zurich til Bern torsdags kveld.

Fredagen begynte vi med en spasertur fra hotellet til landbruks departementet der vi hadde en avtale kl.10.00 om et foredrag om den sveitsiske landbrukspolitikken ved vise landbruksdirektøren og hans assistent. Dette var et godt og nyttig foredrag som gav oss en grunnleggende innføring i hvordan systemet er bygd opp og hvorfor det har gjort det på denne måten.  

Etter besøket på landbruksdepartementet dro vi videre til det første gårdsbesøket. Dette var på en nedlagt landbruksskole, der bonden forpaktet jorda mens han eide bygningsmassen. Han dreiv med forskjellige økologiske produksjoner, bl.a. korn, plantevekster, melk, svin og poteter.  Det som en la godt merke til var hvor oppdelt jordstykkene var. Selv om alt lå til rette for at en kunne drive stor drift med svære sammenhengens areal med f.eks. korn eller gress, var det delt opp i mange små stykker med ulike produksjoner/vekster. Samtidig som en kunne se blomstrende eng trær/hekker for biologisk mangfold. Det er lagt opp til at jordbruket skal drives på denne måten gjennom tilskuddsordningene som er fastsatt.

 

Etter gårdsbesøket gjekk turen videre til fjellandsbyen Lenk, der vi skulle tilbringe lørdagen sammen med fjellbonden David von Känel. David er den unge fjellbonden som var med i brennpunkt dokumentaren «Fremtidsbonden» som ble vist på NRK1 i februar 2016. Her driver han gården sammen med sin far. Etter hvert som vi nærma oss Lenk kom den mer elle mindre loddrette fjellkjeden imot oss, også kalla alpene J Dette er en natur opplevelse som er vanskelig å gjengi med ord og bilder, den må rett og slett oppleves. Lenk ligg på ca. 1070 meter over havet og har ca.2400 innbyggere.  

Lørdags morgen møtte vi opp på gården til David. David hadde engasjert en lokal politiker med mye kunnskap, som kunne fortelle oss det meste om Lenks historie opp gjennom tidene og hvorfor ting hadde blitt som det hadde. David viste oss rundt og fortalt om drifta på gården og om sine fremtids utsikter/planer. Hans produksjon bestod av melk og kjøttproduksjon. Rasen var sjølvsagt simmental, da vi er i distriktet der simmental har sitt opphav fra (Lenk ligger i Simmentaldalen).

David var også medeier i et lokalt ysteri i bygda (LENKMILCH), dette gjorde at han kunne hente ut en høyere pris for melka enn dersom han leverte den til konsum. Deretter la vi ut på en times gåtur opp i alpene for et støls besøk, der en anna bonde i dalen holdt til. Dette var en moderne støl med melkestall og ysteri. Osten som blei produsert her var en svært anerkjent ost som hadde vunnet flere priser for sin særegne smak. 

Søndag pakket vi sakene våre og satte turen mot Zurich igjen. Undervegs var det lagt inn et stopp på ysteriet der den kjente Gruyèreost blir produsert. Der var det omvisning og mulighet for kjøp av ost og andre suvenirer. Deretter kjørte vi videre til turens siste gårdsbesøk i Zollikofen. Det var hos familien Marthaler som driv konvensjonelt landbruk med ulike produksjoner. Her fikk vi et innblikk i hvordan denne familie gården ble drevet. På gården var det melkekuer, gris, geiter, poteter og produksjon av ulike typer plantevekster som blei brukt til dyrefor. I tillegg dreiv kona et gårdsbakeri, med utsalg av forskjellige bakverk. Til lunsj blei vi servert kort reist mat, det vil si alt vi spiste var produsert på gården. Det bestod av grillet svinekjøtt, grønnsaksalat, potetsalat og brød. Det var imponerende å se alt hva den lille familien klarte å få ut av et forholdsvis lite gårdsbruk.

Etter gårdsbesøket kjørte vi direkte til flyplassen i Zurich, der flyet videre til Gardermoen gjekk kl.20 søndags kveld.

Kort oppsummert kan en si dette var en meget vellykket tur, som levde opp til forventningene våre. Reiselederen hadde lagt opp til et innholdsrikt og spennende program, der vi fikk sett forskjellige sider av det sveitsiske landbruket.  Turen har gitt oss inspirasjon og nye ideer til hvordan vi kan videreutvikle våres egen drift her hjemme.

 

-Skoger Bondelag-                                                                                        Skoger   30.05.2017